20.2 C
Chișinău

Vicepremier pentru reintegrare: UE nu a sugerat și nici nu a recomandat R. Moldova să organizeze acum un referendum | VIDEO

Uniunea Europeană nu a sugerat și nici nu a recomandat Republicii Moldova organizarea referendumului republican care ar urma să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale din toamnă. Despre asta a spus vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov în cadrul unei emisiuni de la TV8. Potrivit ei, este decizia fiecărui stat când își întreabă cetățenii referitor la acest proces.

CRISTINA GHERASIMOV, vicepremier pentru Integrare Europeană: Această decizie nu a fost luată din careva raționamente discutată la Bruxelles. Noi nu am avut așa discuție la Bruxelles referitor la necesitatea unui referendum la moment sau nu.

Întrebată dacă la Bruxelles un referendum eșuat va schimba atitudinea față de RM, vicepremierul a ținut să precizeze că felul în care Republica Moldova va vota la referendum va fi un semnal foarte important pentru structurile UE.

CRISTINA GHERASIMOV, vicepremier pentru Integrare Europeană: „Este acel semnal dacă o societate își dorește sau nu să fie parte a UE. Desigur că va fi luat în calcul cu cea mai mare seriozitate și va depinde respectiv și viteza discuțiilor și a negocierilor”.

În 20 octombrie ar urma să fie organizat referendumul republican constituțional și, totodată, alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Data este prevăzută în proiectul de hotărâre al Parlamentului avizat de Curtea Constituțională. Organizarea plebiscitului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale a fost criticată de mai mulți politicieni, printre care deputați din opoziție, și lideri ai unor partide extra parlamentare, unii dintre care au declarat că PAS vrea să-și promoveze astfel imaginea. Totodată, mai mulți experți susțin că referendumul privind aderarea la UE ar trebui organizat după finalizarea negocierilor, nu înainte.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE