22.2 C
Chișinău

Tradițiile și obiceiurile, respectate cu strictețe de sărbătorile creștine. Gospodinele din Moldova, despre ce bucate nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşte, dar și modul de preparare al acestora | VIDEO

Învierea este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. Aceasta este însoțită în Moldova de numeroase tradiții și obiceiuri, respectate cu strictețe. Un loc important în listă îl ocupă pregătirea bucatelor, dar mai ales moldovenii au grijă să le iasă bine pasca, pe care o dus la biserică pentru sfințire..

Pe Maria Calcaura din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, am prins-o roind la bucătărie. Femeia a adunat cele mai alese ingrediente pentru a face o pască dulce, așa cum e tradiția în familia ei. A frământat de dimineață și a lăsat aluatul la odihnit, pentru a fi pufos și ușor de lucrat.

MARIA CALCAURA, locuitoare a satului Dubăsari Vechi: „Iaca așa facem, așa am apucat de la mama, și așa facem, cum făcea mama fac și eu”.

După ce a mestecat bine brânza de vaci cu ouă și stafide, împletește cu dibăcie vița cu care va face forma crucii pe pască.

MARIA STOIAN, reporter Canal 5: „Aluatul este aranjat în tavă sub forma unei pâini rotunde. De jur împrejur, punem o cosiță împletită, pe mijloc facem o cruce, iar golurile le umplem cu brânză de vaci. Umplutura poate fi un simplă, cu stafide, cu fructe confiate, cine și ce preferințe are”.

După ce a făcut forma, mătușa Maria unge Pasca cu ouă de casă.

MARIA STOIAN, reporter Canal 5: „Pasca cu brânză este unsă cu un ou pentru ai oferi o scoarță mai rumenită. Urmează să meargă la cuptor pentru o oră”.

Femeia ne-a spus că păstrează tradiția și coace păscuța în cuptorul de lemne.

MARIA CALCAURA, locuitoare a satului Dubăsari Vechi: „Sfântul Paști să vie cu bine și bucurie”.

În timp ce Pasca se coace, pe masă sunt aranjate sarmalele, răciturile și nelipsitele ouă roșii.

Și pentru că este membră a ansamblului muzical din sat, gazda noastră și-a pus straie tradiționale și ne-a delectat auzul cu niște cântece tradiționale, pe care le-a interpretat alături de colegele sale pe care le chemase în ospeție.

Între timp, și Pasca s-a copt. Frumos rumenită, va merge la biserica pentru sfințire și va fi prima gustată de meseni.

„Dă-ne doamne să fie cu bine cum este pasca frumoasă. dacă pasca este coaptă cu inimă bună înseamnă că o să fie gustoasă. Iaca așa”.

În noaptea învierii, credincioşii merg la Biserică pentru slujba religioasă și sfințirea bucatelor de Paști. În coș sunt puse ouă roșii, pască, bucate din carne, caș etc. Alimentele aduse la biserică în această noapte sunt un simbol al reînvierii și al belșugului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE