30.5 C
Chișinău

„Acest lucru poate fi numit o „vânătoare de vrăjitoare” Experții critică proiectul de lege prin care cetățenii moldoveni ar putea fi privați de cetățenie dacă sunt supuși sancțiunilor internaționale | VIDEO

Moldovenii supuși restricțiilor internaționale ar putea fi lipsiți de cetățenie. Printr-un proiect de lege, votat săptămâna trecută în primă lectură, de majoritatea parlamentară PAS, Serviciul de Informații și Securitate va fi împuternicit să analizeze oportunitatea retragerii cetățeniei și, după caz, să sesizeze Agenția Servicii Publice în vederea inițierii acestei proceduri. Experții consideră că retragerea cetățeniei în baza unor astfel de sancțiuni contravine legislației moldovenești și dreptului internațional.

Proiectul de lege a fost aprobat în primă lectură cu voturile a 52 de parlamentari ai partidului „Acțiune și Solidaritate”. Unul dintre autorii documentului, deputatul PAS Vasile Grădinaru, a declarat că noile prevederi vin să clarifice atribuțiile instituțiilor și modul implementării noilor cerinţe.

„SIS, în temeiul acestui articol, este obligat să sesizeze ASP-ul cu privire la măsurile care trebuie întreprinse în sensul inițierii procedurii de retragere a cetățeniei”, afirmă parlamentarul. Autorii au propus includerea Serviciului Fiscal de Stat și Agenției Servicii Publice în lista autorităților în adresa cărora Serviciul de Informații și Securitate va remite ordinul despre aprobarea sau modificarea listei persoanelor asociate subiecților restricțiilor internaționale. O altă prevedere din proiectul de lege se referă la acordarea de competențe suplimentare pentru SIS, care, cu suportul informațional al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, va elabora și aproba lista persoanelor juridice în privința cărora există informații documentate că acestea se află sub controlul unui subiect al restricțiilor sau au ca beneficiar efectiv un subiect al restricțiilor.

Între timp, experții consideră că retragerea cetățeniei moldoveneşti în baza sancțiunilor internaționale contravine legislaţiei.

TEO CÎRNAŢ, expert în drept constituțional: Ceea ce în prezent discută Parlamentul și votează în cadrul Parlamentului, aceasta duce la limitarea dreptului persoanei la o cetățenie, garantat de Declarația universală a drepturilor omului, cât și de Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice. Parlamentul prin această Lege, lipsindu-i de cetățenie pe unu, doi, trei, dă dovadă că nu este părinte bun. Parlamentul, promovând un astfel de proiect de lege, dă un exemplu prostesc pentru cetățeni, pentru persoane care trăiesc aici, ca să nu fie loiali acestui stat, ca să nu fie patrioți, deoarece vor spune că statul ăsta, RM, nu mă protejează, din contra, dacă nu-i place de mine, el mă lipsește de cetățenie. Și eu sunt de părerea că pe viitor, Curtea Constituțională dacă va fi sesizată, atunci s-ar putea să declare această Lege, pe care Parlamentul încă n-a votato, neconstituțională.

PAVEL MIDRIGAN, jurist: „Este o lege inoportună. Alte instituții străine au temeiurile lor pentru aplica o sancțiune. Noi față de cetățenii noștri trebuie să ne conformăm conform legislației în vigoare. Legislația noastră în vigoare prevede în care cazuri, conform hotărârii de judecată sau prin decretul președintelui, o persoană poate fi lipsită de cetățenie. Această persoană trebuie comită careva infracțiuni grave fața de statul nostru, RM. Prin urmare, această este mai mult o persecutare față de unele persoane. Doi. Dacă aceste organe internaționale au careva pretenții de cetățenii noștri, este procedură stabilită, se intentează procedura penală de un stat concret fața de un cetățean concret. Și această infracțiune se examinează în instanțele de judecată concrete, inclusiv internaționale. Prin urmare, aceasta este, cum se zice, vânătoare de vrăjitoare”.

IURIE MĂRGINEANU, avocat: „Este procedura prevăzută de lege în cazul când persoana poate fi lipsită de cetățenie. În asemenea situații, cu lipsirea de cetățenie a persoanelor aflate sub sancțiuni economice internaționale sau străine a altor state, asta este o aberație de nemaipomenit de rang constituțional. Corespunzător, cetățeanul nu poate fi lipsit de cetățenie nici într-o condiție, mai ales acei care au numai o singură cetățenie. Asta este exclus”.

Proiectul de lege care prevede lipsirea de cetăţenie moldovenească a subiecților restricțiilor internaționale urmează să fie examinat de Parlament în lectura a doua.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne! Semnați petiția adresată conducerii țării!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE