21.6 C
Chișinău

Acuzații dure lansate de procurorul Anticorupție Victoria Furtună: SIS și guvernarea PAS ar fi fabricat dosare pe numele unor judecători incomozi | VIDEO

Procurorul din cadrul Procuratorii Anticorupție, Victoria Furtună, a anunțat astăzi că a depus cererea de demisie din funcție, după 18 ani activitate. Într-un mesaj video pe o rețea de socializare ea a spus că, printr-un aviz al Serviciului de Informații și Securitate, i-a fost retras dreptul de acces la secretul de stat, fiindu-i încriminat faptul că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Furtună a anunțat că asta s-a întâmplat după ce la începutul lunii ianuarie curent, ar fi pornit o anchetă privind fabricarea unor dosare penale împotriva unor judecători neloiali guvernării. Anume din acest motiv, susține ea, s-a dorit înlăturarea sa.

Victoria Furtună susține că, în timpul anchetei, ar fi descoperit că în fabricarea dosarelor unor judecători incomozi actualei guvernări, sunt implicate unele instituții ale statului.

VICTORIA FURTUNĂ, fost procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție: „Vreau să vă aduc la cunoștință că din 14 ianuarie 2024 am primit un șir de acuzații în adresa mea, aferent acțiunilor întreprinse pe cauza penală inițiată de către mine, pe faptul concentrării instituțiilor publice cum este Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție, care acționau exclusiv în interesul Aparatului Președintelui Republicii Moldova. La indicația acestora prezentau informație strategică, distorsionată pentru a prelua sistemul judecătoresc”.

Imediat după aceasta, Furtună a declarat că Serviciul de Informații și Securitatea a expediat în adresa procurorului general interimar un aviz negativ, prin care se menționează că procurorul Victoria Furtună prezintă un pericol pentru Republica Moldova.

VICTORIA FURTUNĂ, fost procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție: „La începutul lunii martie procurorul general interimar emite o dispoziție prin care mă lipsește de dreptul de a avea acces la secret de stat de gradul I, strict secret.  Iar la baza dispoziției emise de către el pune avizul negativ al Serviciului de Informație și Securitate, prin care ultimul s-a expus în acțiunile procurorului Victoria Furtună sunt momente care pun în pericol securitatea Republicii Moldova. Apriori, domnule director al Serviciului de Informații și Securitate, niciunul din pericolele securității statului, dar niciunul prevăzut de legea securității statului 618 din octombrie 1995, nu am săvârșit. Menționez că astfel de precedente nu am întâlnit în cei 18 ani de activitate”.

Victoria Furtună a mai anunțat că, vineri, 15 martie va susține o amplă conferință de presă, la care va veni cu detalii, potrivit ei, despre dezmățul din justiție. Am expediat solicitări oficiale către Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Anticorupție și Președinție, pentru a comenta cele declarate de Victoria Furtună, dar până în momentul publicării materialului nu am primit un răspuns. Nici la apeluri, serviciul de presă al instituțiilor nu ne-a răspuns. Anterior, atât Procuratura Generală cât și SIS-ul au respins acuzații de implicare în justiție menționând ca acționează doar în baza legii. A negat anterior ca se implica în actul justiției și șeful statului.

Amintim că, Victoria Furtună a pretins în octombrie 2021 la funcția de procuror general interimar, după ce Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție. Potrivit portalului magistrat.md, Furtună și-a început cariera de procuror în 2008, în cadrul Procuraturii sectorului Botanica, municipiul Chișinău, iar din iulie 2016 a fost numită în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Victoria Furtună a instrumentat dosarul în care fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost condamnat la închisoare cu suspendarea pedepsei, pentru trafic de influență și abuz în serviciu. De asemenea, aceasta a instrumentat dosarul „parcărilor cu plată”, în care ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă era acuzat de acte de corupție, dar a fost achitat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE