12.7 C
Chișinău

A doua ședință a fermierilor cu ministrul Agriculturii, fără roade? Agricultor: „Mai sunt încă multe întrebări la care trebuie să caute răspuns Fiscul și Ministerul de Finanțe” | VIDEO

A doua ședință a fermierilor cu ministrul Agriculturii și reprezentanții altor instituții a avut loc astăzi în cadrul comisiei creată pentru soluționarea problemelor agricultorilor. În cadrul acesteia, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și băncile au acceptat alt mecanism de creditare garantată de stat, fiind vorba de 80% pentru suma maximă 1,6 milioane de lei. Agricultorii au declarat la rândul lor că vor monitoriza procesul de aplicare a acestor soluții și au adăugat că mai sunt subiecte la care încă așteaptă răspuns.

Fermierii au declarat că la ședință au fost abordate mai multe subiecte, unele dintre care au rămas deocamdată fără răspuns, cum ar fi compensări la suprafața de teren, legate de pierderile de anul.

ION PLĂMĂDEALĂ, președintele asociației Forța Fermierilor: „Ministerul de Finanțe a spus că până când nu au surse și nu au răspuns la întrebarea asta. Variantele pre care noi le-am propus de credit, de fondurile externe rămân la nivel de discuții, rămâne ca Ministerul, Guvernul să se adreseze către Structurile Europene cu scrisoarea ceea care am vorbit data trecută și să caute soluții pe interne dacă e posibil ca să se crediteze pentru a ajuta agricultorii. Și ultima întrebare care a fost cu taxa pe valoarea adăugată, deci este o revindecare care tot e în faza de discuții și mai sunt încă multe întrebări care trebuie să caute răspuns Fiscul și Ministerul de Finanțe”.

Deocamdată, în calitate de susținere, părțile au ajuns la un numitor comun privind un credit pentru care garanția statului este de 80% pentru suma maximă 1,6 milioane de lei.

În acest plafon nu intră cele 500 mii de lei din proiectul creditului de urgență.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Vorbim despre un procent de 80% garantat de stat. Și acolo sa mers pe un sistem inovativ. Dacă vorbim de la două milioane, 80% ar însemna 1 mil 600 de mii, adică un agricultor își va putea lua un credit și mai mare, dar ODA va garanta până într-un milion 600 de mii”.

Noul mecanism ar urma să fie aplicat din 15 martie, a mai adăugat Bolea, menționând că pentru acesta vor putea aplica toți agricultorii cu rulaj anual de până la 50 de milioane de lei, indiferent de domeniul de producere. Ministerul a spus că fermierilor le sunt propuse împrumuturi, nu compensații din buget, pentru că nu există resursele financiare solicitate de agricultori. Fermierii spun însă că vor urmări cum este aplicată propunerea.

SERGIU STEFANCO, agricultor: „Noi ca fermieri am zis că o să monitorizăm tot procesul să vedem cum o să fie funcțional aceste două produse de acreditare pentru că astăzi este prima zi, o să vedem cum se va proceda și ce soluții vom găsi pentru fermieri care sunt doar blocate conturile, aici e problema cea mai mare”.

În plus, agricultorii au mai spus că urmează discuții cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor despre subiectul privind rambursarea TVA-ului.

Amintim că, în ultimele săptămâni, aceștia au protestat blocând unele tronsoane de drum și puncte de trecere a frontierei. Ei solicită subvenții pentru ratele creditelor bancare și nebancare, urgentarea procesului de recepționare a celor 4.000 de tone de motorină din România, dar și ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floareasoarelui semănate în 2023.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat că solicitările vor fi soluționate separat cu fiecare autoritate implicată în parte în cadrul unei comisii din care va face parte Ministerul Finanțelor, reprezentați ai agriculturilor și ODA.

Ce ține de motorina din România, despre care anterior atât Bolea cât și premierul Recean spuneau că nu a fost adusă pentru că nu exista loc de depozitare, ministrul Agriculturii a declarat vinerea trecută că este în proces de analiză la București.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE