7.7 C
Chișinău

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene: Regiunea transnistreană nu va face apel pentru a se alătura Rusiei | VIDEO

Regiunea Transnistreană nu va face apel pentru a se alătura Rusiei. Declarația a fost făcută de șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, la conferința de presă „Ucraina. Anul 2024”, relatează Kyiv Independent. Îngrijorările au apărut după ce Institutul pentru Studiul Războiului a emis un avertisment la 22 februarie, potrivit căruia administrația de la Tiraspol ar intenționa să organizeze un referendum privind anexarea sa la Rusia, urmând ca anunțul oficial să fie făcut în cadrul unui Congres al deputaților transnistreni din 28 februarie, mai scrie sursa citată.

„Nimeni nu va adera la Federația Rusă pe 28”, a declarat Budanov, adăugând că nu vor exista probleme pentru Ucraina, care se învecinează cu regiunea transnistreană, scrie Kyiv Independent.

Serviciul de informații militare al Ucrainei a scris, de asemenea, potrivit sursei citate, că zvonul prezintă semnele unei „campanii deliberate de dezinformare care are ca scop destabilizarea situației din regiune”.

Același lucru l-a spus anterior și purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Informații a Ministerului Apărării din ţara vecină, Andrei Iusov.

Într-un comentariu pentru Ukrainskaia Pravda, el a afirmat că, deocamdată, nu sunt confirmate ştirile discutate intens în spațiul public, precum că în 28 februarie autoritățile transnistrene ar putea cere liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, aderarea la Rusia.

Potrivit lui Iusov, aceste informații fac parte din procesul politic intern din Moldova și reprezintă o anumită presiune din partea regiunii nerecunoscute pentru protejarea intereselor sale economice. Menționăm că, în 19 februarie, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat convocarea în 28 februarie, a așazișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinse presiuni economice din partea Chișinăului.

Ulterior, Biroul Politici de Reintegrare de la Chişinău a declarat că urmărește cu atenție situația din estul țării, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.

”Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți” a comunicat instituția.

La rândul său, Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică a declarat în studioul TVR Moldova că în prezent, instituțiile abilitate ale statului nu au informații despre potențiale destabilizări în regiunea transnistrenă.

El a adăugat că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului știu că în eventualitatea unui astfel de scenariu vor fi cercetate penal în temeiul articolului despre separatism din Codul penal, totodată, adăugând că Chișinăul dispune și de alte pârghii prin care să le tragă la răspundere.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE