20 C
Chișinău

Petroliștii vor să stabilească singuri prețul carburanților comercializați la benzinării

Reprezentanți mai multor rețele de benzinării solicită anularea plafonării prețurilor la produsele petroliere prin aplicarea unei marje comerciale fixe de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), pentru că această practică ar influența negativ activitatea economică a companiilor.

Despre aceasta agenții economici au discutat la Consiliul Economic pe lângă prim-ministru, în cadrul ședinței Grupului de lucru „Stimularea și menținerea investițiilor private”, condus de Ana Groza, directoare executivă a Asociaţiei Investitorilor Străini (FIA), transmite Mold-street.com.

La eveniment au participat Victor Parlicov, ministrul Energiei, directori de la ANRE, conducerea Consiliului Concurenței, reprezentanții companiilor Bemol, Petrom și Rompetrol, membri ai FIA, Asociației Businessului European și Camerei de Comerț Americane în Moldova.

„Agenții economici susțin că de când se aplică actuala Metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere principale (motorina şi benzina), situația pe piață s-a complicat, iar mai multe companii locale au închis benzinăriile, invocând că plafonul de preț calculat și stabilit de ANRE la benzină și motorină nu le acoperă costurile”, a comunicat Consiliul Economic.

Iar criza energetică și războiul din Ucraina, care au dus la scumpirea resurselor energetice, au mărit costurile de întreținere și exploatare a benzinăriilor.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că a fost permanent adeptul unei piețe petroliere libere. „Însă, pe timp de criză, plafonarea prețurilor la produsele petroliere s-a dovedit a fi o metodă eficientă”, susţine ministrul Parlicov, potrivit Consiliului Economic.

Actualmente statul nu își permite anularea plafonării, a adăugat ministrul. Potrivit lui Parlicov, unele organe de control din Moldova încă nu au suficientă capacitate instituțională pentru a asigura un control corespunzător pe această piaţă şi nu pot depista dacă operatorii nu stabilesc prețurile coordonat.

Participanții la ședință au stabilit necesitatea efectuării unor cercetări independente care să arate situația creată pe piață și să vină cu propuneri privind depășirea provocărilor.

Noul mecanism de stabilire a prețurilor la produse petroliere, aprobat de Parlament, a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie 2021.

Amintim că datele scurse în presă ale unei investigaţii pe piaţa produselor petroliere, efectuată de Consiliul Concurenţei în 2021, arătau că cei mai mari şase jucători pe piaţa cu amănuntul şi-ar fi coordonat acţiunile şi preţurile la benzinării. Dacă informaţia se confirma, companiile urmau a fi sancţionate cu amenzi de câteva sute de milioane de lei. Consiliul Concurenţei aşa şi nu a emis în urma investigaţiei o decizie.

Pe de altă parte, în ultimii doi ani, cel mai bine o duc importatorii de produse petroliere, în timp ce companiile ce se ocupă doar cu comerţul cu amănuntul al carburanţilor se confruntă cu probleme financiare, inclusiv ca urmare a marjei calculate de ANRE pentru plafonarea preţurilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE