20 C
Chișinău

Șeful Delegației UE la Chișinău, despre demisia lui Octavian Armașu din fruntea BNM: „Trezește îngrijorări serioase, deoarece a avut loc fără o investigație adecvată, într-o procedură foarte scurtă” | VIDEO

Demisia fostului guvernator al BNM Octavian Armașu trezește îngrijorări serioase. Declarația a fost făcută de șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unui interviu pentru Ziarul Național. Potrivit diplomatului, procedura de concediere a avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat.

Ambasadorul UE la Chișinău a fost întrebat în cadrul interviului dacă a știut din timp despre demisia fostului guvernator Octavian Armașu sau dacă i-a fost solicitată o părere la acest subiect.

Diplomatul a spus însă că „procesul trezește îngrijorări serioase, deoarece a avut loc fără o investigație adecvată, într-o procedură foarte scurtă, pe baza unui document foarte concis, și totul s-a desfășurat literalmente pe parcursul unei zile. Acest lucru ridică întrebări despre cât de independent poate fi un guvernator în acțiunile sale și creează un precedent periculos”, a declarat Mazeiks.

Șeful Delegației UE la Chișinău a mai spus că, pentru UE, independența băncii centrale este unul dintre principiile-cheie pe care un stat candidat precum R. Moldova trebuie să le respecte pentru a deveni membră a Uniunii Europene.

„Atât Comisia Europeană, cât și Fondul Monetar Internațional vor analiza ce poate fi îmbunătățit, poate din punctul de vedere al procedurii, astfel încât în viitor să nu rămână loc pentru întrebări”, a precizat el.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare, PAS, Adriana Vlas ne-a scris într-un mesaj că nu comentează cele spuse de diplomat.

În data de 21 decembrie, după audierile cu privire la progresele făcute în dosarul „Fraudei bancare”, reprezentanții PAS iau cerut demisia conducerii Băncii Naționale a Moldovei. Potrivit partidului de guvernare, guvernatorul Octavian Armașu ar fi „obstrucționat ancheta” în acest dosar.

Totodată, deputații au constatat „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul „Frauda Bancară”. Mai mult, reprezentanții guvernării au menționat că Octavian Armașu, nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație.

Potrivit deputaților PAS, persoanele care apar în dosarul penal despre furtul miliardului au continuat să lucreze la BNM.

În replică, Armașu a declarat că nu are temei pentru ai demite deoarece vinovăția lor între trebuie demonstrată în instanța de judecată.

Fondul Monetar Internațional și-a exprimat îngrijorarea cu privire la demiterea rapidă a guvernatorului.

„Audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă”, a declarat Svetlana Ţerovici, reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova. Ea a mai subliniat că „independența băncii centrale, precum și continuarea eforturilor de consolidare a guvernanței și a statului de drept sunt esențiale pentru implementarea programului susținut de FMI și pentru stabilitatea economică a țării”.

Reprezentanții puterii ne-au spus că nu comentează declarațiile.

Fostul guvernator al BNM Octavian Armașu a fost revocat cu voturile a 81 de parlamentari PAS și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, după audieri despre „furtul miliardului” . În locul lui, a doua zi, a fost numită fosta ministră a Finanțelor din România Anca Dragu, care a obținut deja cetățenia statului nostru prin procedură simplificată. Hotărârea a fost votată de 58 de deputați PAS.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE