31.2 C
Chișinău

„Mai mult de 50 la sută dintre fermieri sunt în faliment”. Agricultorii din patru raioane s-au alăturat protestelor, fiind în așteptarea subvențiile promise de autorități | VIDEO

Protestele fermierilor se extind. Agricultorii din patru raioane au ieşit astăzi, cu tractoarele la vama Leuşeni şi pe mai multe trasee naționale, alăturându-se astfel colegilor din Cahul și Cantemir. Despre asta anunţă Asociația „Forţa Fermierilor” care scrie că a mai fost informată și despre faptul că, și producătorii agricoli din alte raioane intenţionează să iasă la manifestaţii în următoarele zile. Solicitat de Canal 5, Ministerul Agriculturii ne-a scris că evaluează cu atenție toate solicitările venite din teritoriu ş este interesat să asigure un echilibru și o gestionare rațională a fondurilor publice.

Potrivit unui comunicat al Asociației „Forţa Fermierilor”, vineri mai mulți agricultori din câteva raioane ale țării au anunțat că se alătură protestelor colegilor din Cahul și Cantemir.

Astfel, producătorii agricoli din Hîncești organizează manifestații la Vama Leușeni, cei din Telenești se vor afla pe traseul Chișinău Bălți și Soroca, fermierii din Căușeni pe drumul Bender – Cimișlia, iar cei din Criuleni – lângă postul vamal intern Chișinău-Dubăsari, se spune în declarație.

Protestele vor continua sâmbătă și luni, cu implicarea altor agricultorii din alte raioane, precizează Forţa Fermierilor.

ION PLĂMĂDEALĂ, preşedintele Asociaţiei „Forţa Fermierilor”: „Motivul de bază este că, această comisie care a fost formată pe lângă Ministerul Agriculturii, care trebuia să se ocupe cu agricultorii, care sunt în dificultate de plată, şi să ia nişte măsuri ţintite, cum spunea dl ministru, stagnează, practic nu funcţionează, şi nu a făcut până când nicio măsură, niciun pas concret. Deci, fermierii s-au dezamăgit total de activitatea acestei Comisii”.

Plămădeală spune că, agricultorii încă sunt în așteptarea subvențiilor promise zilele acestea de guvernare.

ION PLĂMĂDEALĂ, preşedintele Asociaţiei „Forţa Fermierilor”: „Mai avem 2-3 săptămâni până ieşim în câmp, în lucrările de primăvară, fermierii practic sunt falimentaţi totalmente, 50%, dacă să nu spun mai mult. Dacă noi vedem ce se întâmplă în toată Europa, că toţi fermierii acţionează într-un fel, se luptă pentru drepturile lor, se aşează la masa rotundă cu Guvernul, cu miniştrii, şi găsesc soluţii, la noi chestia asta e cam pe pat de moarte”.

Solicitat de Canal 5, purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Daniela Turculeţ, ne-a scris că instituţia „evaluează cu atenție toate solicitările venite din teritoriu și a făcut o clarificare: sprijinul de 50 de milioane de lei a fost alocat țintit, către cei mai afectați de consecințele secetei, a furtunilor și grindinei din anul 2023. În cazul agenților economici din Edineț, aceștia au fost selectați în baza actelor de constatare recepționate de la direcția agricolă, iar criteriu principal a fost gradul de deteriorare a mijloacelor fixe. Fermierii din această zonă au suferit pierderi între 90 și sută la sută, iar statul le oferă o compensație parțială, ținând cont că au rămas fără nicio resursă pentru a-și susține producția. Alte culturi cum ar fi cele cerealiere sau oleaginoase la fel au fost afectate, însă nu în proporții atât de mari. Ministerul Agriculturii este interesat să asigure un echilibru și o gestionare rațională a fondurilor publice”, a concluzionat Turculeţ.

Am încercat să obţinem reacţii de la Ministerul Agriculturii, dar secretarul de stat, Vasile Şarban, ne-a scris că este în şedinţă, iarne-a spus că instituția va organiza în după-amiaza zilei o conferință de presă.

Miercuri, Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă, pentru agricultorii care au avut de suferit din cauza secetei și a grindinei din anul trecut, din sudul țării, dar și de la Edineț și Briceni.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „402 agricultori din Cahul la etapa actuală, iarăși sunt date absolut preliminare. Sunt 187 de agricultori din Cahul, este un mare adevăr că agricultorii din Cahul au avut de suferit de secetă. La fel de mult au suferit și agricultorii din Ștefan Vodă. Și agricultorii vor primi banii în cont pentru seceta din 2023, în baza actelor constatate de către Comisiile Situații Excepționale raionale. Se începe de la o mie de lei până la 2 500 de lei, în funcție de gradul de afectare de secetă”.

Anterior, Asociația Forța Fermierilor spunea că, agricutorii din țară ar avea nevoie de aproximativ 400 de milioane de lei pentru a-și acoperi pagubele. Ministrul a recunoscut că, suma de 50 de milioane de lei este mică, dar că ajutorul va merge țintit către cei care au suportat pierderi pe o suprafață mai mare de 60 la sută din culturi.

Amintim că miercuri, aproximativ 40 de agricultori din Cahul și-au aliniat tractoarele de-a lungul a două trasee din raion. Fermierii susțineau că sunt disperați pentru că au puține resurse pentru a putea începe lucrările de primăvară, iar mulți dintre ei se află în prag de faliment.

Secretarul de stat Vasile Șarban ne-a declarat atunci că, la falimentul unor agricultori au dus consecințele secetei și supra-îndatorarea agricultorilor de la bănci. Potrivit oficialului, Comisia specială examinează situația producătorilor agricoli care se află în dificultate, iar multe din cazuri au fost rezolvate.

Purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă a declarat anterior că autoritățile ajută țintit fermierii, inclusiv prin debursarea subvențiilor, care în 2023 au constituit 1,9 miliarde de lei, TVA rambursat, dar și obținerea certificatelor de forţă majoră.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE