31.2 C
Chișinău

Consultările Maiei Sandu pe tema referendumului: 14 lideri ai partidelor politice s-au prezentat la Președinție, în timp ce alții au refuzat invitația. Ce declarații s-au făcut pentru presă | VIDEO

14 lideri ai partidelor politice au venit astăzi la Președinție la invitația șefului statului, pentru a participa la consultări publice pe subiectul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La discuții au fost invitați și partidele de opoziție, cu excepția formațiunilor cu grave probleme de integritate, potrivit consilierului prezidențial Adrian Băluțel. Fostul președinte al țării, Igor Dodon și fostul premier, Ion Chicu au refuzat invitația. Majoritatea celor care au venit la întrevederea cu Maia Sandu, susțin ideea plebiscitului, dar văd și unele riscuri în organizarea lui.

Printre cele 14 partide care au participat joi la consultări au fost cel de la guvernare – PAS, Platforma DA, Partidul Schimbării, Mișcarea Alternativa Națională și Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Nadejda”. majoritatea celor prezenți la discuții spun că susțin prebiscitul inițiat de Maia sandu, dar au și unele obiecții.

ION CEBAN, liderul partidului MAN: „Am vorbit despre referendumul care a fost propus de autorități să fie organizat concomitent cu alegerile prezidențiale. În aceste circumstanțe, practic toată lumea a întrebat de ce concomitent se realizează și toți au suspectat, o bună parte, că există și o idee de a combina, anume din punct de vedere politic aceste lucruri. S-a menționat că marea majoritate a statelor europene, care astăzi sunt state membre UE, au desfășurat aceste referendum-uri exact după procedura de negocieri. Au fost și niște sugestii în acest sens, dar din câte înțeleg, această decizie este deja luată”.

ION SULĂ, președintele PSDE: „PSDE ca un partid responsabil, afiliat structurilor europene și-a exprimat poziția că este de acord de a suține acest referendum, dar nu în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pentru că sunt anumite roiscuri. Unul din cele mai mari riscuri este că acest referendum va fi politizat și atunci va fi polarizat deciziile cetățenilor. Noi suntem pentru ca să creem o campanie destul de largă în așa fel ca foiecare partid politic să poată demonstra și să aducă argumentele necesare către alegători în așa fel ca dezideratul de integrare în UE să fie unul ireversibil”.

Liderul Mişcării Profesioniştilor „Speranţa-Nadejda, Andrei Donică, a părăsit întrevederea, declarând că ar fi vorba despre combinații.

ANDREI DONICĂ, liderul Partidul Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Nadejda”: „Am părăsit această adunare, nu am vrut să stau până la urmă, deoarece era clar pentru mine că tot ce se face cu referendumul acesta este o combinație, îmi aduc aminte de timpurile lui Plahotniuc. Acela se bătea joc de alegeri, făcea cum vrea, schimba, și fix așa face acuma și actuala guvernare. Deci pentru este clar deja că combinația pentru ei este câștigătoare, ei sunt siguri că vor câștiga aceste referendum. S-a pus accent pe prezența la vot la oamenii, de aceea și sa schimbat să fie făcută acest referendum într-o zi cu alegerile prezidențiale, deoarece eu știu tare bine că dacă astăzi pe moldoveni să întrebi vor ei aderarea la UE sau nu”.

Vicepreședintele PAS, Doina Gherman a confirmat că referendumul pentru integrarea europeană va fi constituțional. Ea a precizat că se va așteptat decizia Curții Constituționale, care trebuie să dea undă verde unui proiect de modificare a Constituției.

DOINA GHERMAN, vicepreședintele PAS: „În primul rând mă bucur foarte mult că a fost o participare destul de mare și discuțiile au fost bune. Fiecare reprezentat și-a exprimat poziția referitor la organizarea referendumului, partidul PAS a susținut organizarea unui referendum și mai mult de atât Parlamentul este gata să inițieze procedurile juridice în acest sens. Acum, evident că provocările sunt și vor urma, dar noi credem că le putem transforma într-o oportunitate pentru că este această șansă care noi toți ca lideri ai partidelor politice putem să o valorificăm”.

Am încercat să aflăm de la președinție câte partide au primit invitația la consultări și după ce criterii au fost selectate.

Șeful Cabinetului Președintelui, Adrian Băluțel, ne-a declarat cum au fost selectate partidele și care au fost motivele celor care nu au participat la consultări. Potrivit lui, în total la consultări au fost invitate aproximativ 20 de partide.

ADRIAN BĂLUȚEL, șeful Cabinetului Președintelui: „Au fost partide relevante, prezente în spațiul public, care au fost sau sunt cumva alese de oameni, partide care au primari, care au rețele de oameni, care sunt active în scritinele electorale din ultimii ani, asta a fost primul criteriu. Al doilea criteriu: au fost partidele asupra cărora, deci, noi nu am invitat partide și lideri de partide care au public probleme grave de integritate. Noi am invitat majoritatea partidelor care cumva au primit votul cetățenilor pe parcursul anilor”.

Liderul Partidului Șansă, Alexei Lungu a venit cu o replică la declarațiile lui Adrian Băluțel, care a explicat de ce alte partide de opoziție nu au fost invitate.

ALEXEI LUNGU, liderul Partidului Șansa: „Noi suntem cei care primii am sonorizat și am vociferat faptul că cetățenii Republicii Moldova trebuie să decidă direcția în care trebuie să meargă țara noastră. Faptul că nu ne-au chemat, denotă încă o dată că suntem o putere și cea mai principală putere de opoziție de care PAS-ul și Președintele Maia Sandu se teme. Se teme de vocea noastră și se teme de argumentele noastre”.

Și Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a arătat supărat că nu a fost chemat la consultări privind referendumul. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, vicepreședintele PLDM Sergiu Burlacu a scris că rolul formațiunii este de a susține integrarea Moldovei în UE.

„Sunt vicepreședinte PLDM și țin să menționez rolul formațiunii pe care o reprezint în mișcarea Moldovei pe calea integrării în UE, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, semnarea Acordului de Liber Schimb și Liberalizarea Regimului de Vize cu UE. (…) Între timp PLDM va fi cu oamenii – nu cu „societatea civilă” a Maiei Sandu. Și împreună vom merge în UE – fără de PAS și Maia Sandu.”

Adrian Băluțel a mai scris pe contul său de telegram că scopul întrevederii a fost de a uni societatea pentru a asigura un viitor mai bun, indiferent de ideologia politică. Totodată, Băluțel a explicat și refuzul liderului Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, fostul premier Ion Chicu, precum și al secretarului executiv al Partidului Socialiștilor, fostul președinte al țării Igor Dodon, de a onora invitația Maiei Sandu.

ADRIAN BĂLUȚEL, șeful Cabinetului Președintelui: „Cu excepția ieșirilor publice, urâte nu au putut să explice motivele clare de ce nu vor să participe. Noi nu am primit răspunsuri întemeiate, de ce nu-și doresc să vină. Am văzut doar declarații publice că ba vin, ba nu vin. Nimic foarte structurat”.

Anterior, Partidul Socialiștilor a declarat că, înainte de a lansa inițiativa cu privire la referendum, era necesar de a organiza discuții ample pe această temă „cu întreaga societate moldovenească, de pe ambele maluri ale Nistrului, și cu toate forțele politice ale țării”.

Iar fostul premier Ion Chicu a scris într-o postare pe facebook că, „Sandu ar avea nevoie de actori pentru masovkă în calea ei spre al doilea mandat”.

Maia Sandu a avut zilele trecute mai multe consultări cu reprezentanții societății civile, cu organizații sportive și de tineret.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE