29.2 C
Chișinău

Doi candidați la funcția de Procuror General au fost excluși din Concurs. Despre cine este vorba | VIDEO

Avocații Ilie Rotaru și Serghei Perju au fost excluși de membrii Consiliului Superior al Procurorilor din cursa pentru funcția de Procuror General. Anunțul a fost făcut de președintele CSP, Dumitru Obadă. În cazul lui Rotaru, CSP a constatat că nu întrunește condițiile de participare la concurs, iar Perju nu ajunge la etapa de interviu, fiindcă a depus la concurs un dosar incomplet.

Cei doi nu au comentat deocamdată eliminarea lor din concurs.

În etapa următoare care este proba interviului, au trecut patru din cei șase candidați, procurorii Igor Demciucin și Octavian Iachimovschi, actualul procuror general interimar Ion Munteanu și juristul Andrei Coca.

Candidații care vor promova evaluarea, vor fi propuși comisiei de Vetting. În decembrie trecut, majoritatea parlamentară PAS a votat, în prima lectură, pentru simplificarea procedurii de alegere a procurorului general, declarând că asta va duce la eliminarea unui potențial risc de trucare a concursului.

Acuzatorul-șef ar urma să fie ales cu votul majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor. Până acum, el era desemnat cu cel mai mare punctaj oferit de membrii CSP, după etapa interviu. În cazul în care niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi, va fi organizat un concurs repetat.

Ulterior, candidatul ales va fi propus președintelui țării pentru a fi numit în funcție. Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis de Maia Sandu la finele lunii septembrie 2023.

Stoianoglo este cercetat penal în mai multe dosare penale și a fost suspendat din funcție aproape doi ani până la demitere. El se declară nevinovat. Menționăm că alegerea procurorului general este unul din cele nouă angajamente asumate de către autoritățile de la Chișinău pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE