17.7 C
Chișinău

Fermierii din Cahul anunță proteste masive și cer guvernării să instituie un moratoriu la penalități

Fermierii mici și mijlocii din raionul Cahul vin către guvernare, cu solicitarea de a li se acorda ajutor în situația dificilă în care au ajuns. În caz contrar, oamenii sunt gata să iasă la proteste, folosind tehnica agricolă, scrie Deschide.MD.

În acest sens, ei au adresat o scrisoare publică către Guvern, Parlament și Președinție, prin care cer îndeplinirea câtorva măsuri de urgență:

Introducerea până la 31 decembrie 2024 , după modelul României, a unui moratoriu la: calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase;
Soluționarea problemei creditării agricultorilor cu mijloace circulante pentru lucrările de primăvară, prin intervenția Băncii Naționale a Moldovei cu relaxarea temporară a exigențelor la clasificarea creditelor neperformante;

Alocarea pentru fermierii micro, mici și mijlocii compensații pentru secetă și prețuri derizorii la producția agricolă – în formă de plăți directe la hectar de floarea soarelui și porumb cultivate în anul 2023, în mărime de cel puțin 2000 de lei per hectar;

Admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina – doar cu transportul feroviar.

„Seceta severă a compromis substanțial în anii 2022-2023 recolta de porumb, floarea soarelui, grâu, rapiță – în zona de sud, îndeosebi raionul Cahul. Costurile producției agricole au crescut pe diferite categorii cu 200-300%, și dobânzile la credite s-au majorat aproximativ de trei ori (de la 6,75% – la 17,8%).

În același timp, importul în exces a producției agricole din Ucraina a influențat esențial scăderea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui.

Așadar, începând cu toamna anului 2022, producătorii agricoli au început să comercializeze cereale și oleaginoase sub prețul de cost. În același timp creditorii au pornit o presiune dură asupra agricultorilor”, scriu fermierii în adresarea lor.

Ei au adus și exemplul fermierilor din țările europene din bazinul Mării Negre, care au avut probleme similare, dar unde autoritățile au aplicat măsuri de sprijin suplimentar pentru fermieri.

De asemenea, ei bat alarma că în următoarele 10- 15 zile trebuie să înceapă lucrările agricole, iar în lipsa unei susțineri, anul agricol curent va fi unul catastrofal pentru ei, pentru că mulți vor falimenta și vor dispărea mii de locuri de muncă, iar acestea vor fi preluate de companiile transnaționale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE