24.4 C
Chișinău

Curtea de Apel Chișinău a respins recursul fostului Procuror General, Alexandr Stoianoglo | VIDEO

Curtea de Apel Chișinău a respins recursul împotriva încheierii primei instanțe care a refuzat să suspende, până la examinarea în fond a cauzei, Decretul președintei Maia Sandu, prin care Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general. Astfel, rămâne în vigoare încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani din 21 noiembrie 2023, în cauza de contencios administrativ la acțiunea înaintată de Alexandr Stoianoglo împotriva Președintelui Republicii Moldova.

IURIE MĂRGINEANU, avocat: „Noi am contestat încheierea judecătorului care a respins măsurile de asigurare, că noi am cerut suspendarea Decretului Președintelui. Corespunzător, l-am contestat la Curtea de Apel cu recurs. Instanța de apel a considerat neîntemeiat recursul meu și mi l-a respins fără se adopte o hotărâre în acest sens solicitat. Mai departe o să ne judecăm în prima instanță privind declararea nulității Decretului Președintelui”.

Menţionăm că în noiembrie Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului președintei Maia Sandu prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general.

Instanţa a fost sesizată de cinci deputați din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor. Instituția a concluzionat că autorii sesizării nu au prezentat suficiente argumente.

Anterior, Moldova a fost condamnată la CtEDO în cazul lui Alexandr Stoianoglo. Judecătorii de la Strasbourg au stabilit că acuzarorului i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, atunci când a fost suspendat din funcție, deoarece nu i s-a oferit posibilitatea de a ataca decizia în instanță.

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, în urma unui concurs public, și a fost suspendat şi reţinut în octombrie 2021, atunci când Consiliul Superior al Procurorilor a permis să fie cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Fostul procuror general se declară nevinovat şi spune că urmărirea penală împotriva sa este motivată politic. Autoritățile au respins orice implicare în cazul său, iar Procuratura a afirmat că acționează doar în baza legii.

Pe rolul CtEDO se află și altă cerere a lui Stoianoglo privind arestarea ilegală și deschiderea dosarelor penale împotriva lui din motive politice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE