24.4 C
Chișinău

Avocatul Poporului confirmă că șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu i-a cerut modificarea unui raport: Este un atac asupra independenței Ombudsmanului | VIDEO

Avocatul Poporului Ceslav Panico a confirmat că șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, i-a cerut să modifice raportul cu privire la unul dintre cazuri unde expunea „mai multe chestiuni problematice”. Mai exact, este vorba de  un caz de suicid în izolatorul de poliție de la Cimișlia care a avut loc în vara anului trecut. Panico califică aceste acțiuni „ drept un atac asupra independenței instituției Ombudsmanului.

La sfârșitul săptămânii trecute, Avocatul Poporului Ceslav Panico a scris pe Facebook că doi oficiali de rang înalt – un ministru și conducătorul unei instituții importante, au încercat să se implice în activitatea instituției și să influențeze raportul ombudsmanului. Scrisorile i-au fost trimise prin e-mail la două ore diferență.

Dacă în prima scrisoare ministrul a avut o abordare constructivă față de un raport al oficiului Avocatul Poporului, în al doilea e-mail, conducătorul celuilalt domeniu venea mai că nu cu o somație și o negare a constatărilor identificate de către Oficiul Avocatului Poporului și cu solicitarea de a modifica raportul de constatare. După cum a menționat Panico,  este primul caz de acest fel în ultimii 25 de ani de activitate ai instituției pe care acum o conduce.

Ulterior, în presă au apărut presupusele nume ale oficialilor menționați de Avocatul Poporului. Este vorba despre ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Alexei Buzu, si seful Inspectoratului General de Politie, Viorel Cernăuțeanu. Potrivit Newsmaker, care a citat sursele sale, conducerea Inspectoratului General de Poliție a rămas nemulțumită de concluziile Avocatului Poporului cu privire la un caz de suicid în Izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratului de poliție Cimișlia, din iulie 2023.

În raport se menționa că angajații Inspectorului de Poliție Cimișlia au dat dovadă de neglijență – deși în acea noapte trebuiau să fie de serviciu doi polițiști, unul dintre ei s-a culcat. De asemenea, s-au dovedit a fi insuficient de pregătiți pentru acordarea primului ajutor, iar personalul medical lipsea noaptea.

După apariția acestor publicații, Ceslav Panico a confirmat că șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuteanu a încercat să influențeze conținutul raportului Avocatului Poporului pe acest caz.

La 19 ianuarie 2024, Avocatul Poporului a recepționat o scrisoare oficială (notificare!) de la șeful Inspectoratul General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, conform căreia și-a expus dezacordul și disconsideră unele constatări ale Avocatului Poporului incluse în raportul special și solicită modificarea Raportului special și eliminarea comunicatelor despre raport! Avocatul Poporului califică scrisoarea șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, drept un atac asupra independenței instituției Avocatului Poporului, instituție cu rang constituțional și protecție internațională. De asemenea, presiunile exercitate de șeful Inspectoratului General al Poliției contravin unor acte și recomandări internaționale care subliniază necesitatea acordării de imunitate și independență funcțională unor instituții, precum este Avocatul Poporului”, se spune în declarația Ombudsmanului.

Panico a mai menționat, că pe 23 ianuarie a sesizat Ministerul Afacerilor Interne și prim-ministrul cu privire la intimidare, amestec și încălcarea garanțiilor de independență ale instituției Avocatului Poporului și, de asemenea, a cerut să se ia măsuri pentru încetarea unor astfel de acțiuni în viitor. Am încercat să obținem un comentariu de la Viorel Cernăuțanu despre situația creată, dar acesta nu a răspuns apelurilor noastre.

Ieri, într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Viorel Cernăuțeanu a declarat că nu a cerut anularea unui raport, ci, printr-o scrisoare oficială adresată Oficiului Avocatului Poporului, a solicitat „rectificarea unor expuneri publice” expuse în document care „denigrează imaginea” lui și a instituției pe care o reprezintă.

De asemenea, Cernăuțeanu a mai spus că a remarcat că în scrisoarea trimisă este folosit termenul „sinucidere dubioasă” ceea ce este irelevantă într-un document juridic, adică în raportul Avocatului Poporului. Și că a contestat constatările raportului în conformitate cu procedura prevăzută de Codul administrativ.

„Ca și orice cetățean am dreptul de a contesta un raport al poliției, instanței sau procurorului și poate fi contestat și un document de la Avocatul Poporului. Și dacă Ceslav Panco consideră că rapoartele nu se potrivesc procedurii de protest, este trist, pentru că nu suntem într-un stat dictatorial în care o singură instituție dictează regulile.

Trebuie să respectăm norma și litera legii, a declarat Cernăuțeanu pentru NewsMaker.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE