25.5 C
Chișinău

Ninsoare în Chișinău: Circulația transportului public rămâne sistată până la sfârșitul zilei. Ce spun șoferii despre activitatea structurilor responsabile | VIDEO

Vremea rea s-a făcut simțită și în Chișinău. De dimineață, circulația troleibuzelor a fost afectată, iar pasagerii s-au văzut nevoiți să o ia pe jos. Ulterior, autoritățile locale au decis să sisteze complet deplasarea transportului public până la ora 16.00, iar la ora 16 au anunțat că circulația transportului public rămâne sistată până la sfârșitul zilei, fără a anunța ora exactă. Mai multe mașini au rămas împotmolite în nămeți. Tot din cauza ninsorilor abundente, școlile și grădinițele vor fi închise până în data de 11 ianuarie, în urma deciziei Comisiei municipale pentru Situații Excepționale. Pe unele străzi, automobilele au luat-o la vale din cauza ghețușului, iar în cel puțin un caz din această cauză s-a produs un accident rutier în lanț. Totodată, Primăria Chișinău îndeamnă angajatorii să-i lase liberi, în următoarele două zile, pe angajații care au copii mici.

Dimineața a început cu bătăi de cap pentru unii chișinăuieni care au pornit pe drumurile capitalei. Pe strada Alecu Russo s-a produs un accident rutier cu implicarea mai multor unități de transport. Am încercat să aflăm de la Poliția Capitalei dacă sunt răniți, însă nimeni nu ne-a răspuns la apeluri.

Pe rețele sociale unii s-au plâns că din cauza omătului mare nu au reușit nici măcar să deschidă nici ușile propriilor automobile, alții, care au ales transportul public, au continuat drumul pe jos, pentru că troleibuzele cu care circulau se blocau în nămeți, la fel ca și unele automobile rămase împotmolite pe drumurile din capitală. O astfel de situație era atestată în jurul orei 9:30.

„Rău, foarte rău, eu nu înțeleg unde sunt autoritățile, drumurile nu sunt curățite, este foarte rău”.

„Nu este curățit nici pe trotuare, și iaca stă trolebuzul, vă spun că de jumate de oră. Ce să facem, așteptăm dacă trebuie să ne ducem”.

Iar pe strada Pan Halippa din Capitală, un automobil blocat în nămeți a fost tractat de o mașină a INSP.

Și pe bulevardul Trăian, sectorul Botanica, trolebuzele au fost blocate.

Și șoferi de trolebuze s-au arătat nemulțumiți.

„-E ghețuș.
-Și acuma ce doriți să faceți mai departe?
-Dorim să ne ducem, e imposibil de mers”.

„Nu merge trolebuzul.
– Ce vreți să faceți mai departe, pe cine așteptați?
– Să chemăm toți oamenii și să îl împingem. Serios ce să facem, să stăm aici, și asta e”.

În cele din urmă, asagerii au ieșit și au plecat pe jos acasă.

„Am ieșit că nu se poate ridica la deal, nu este curățit drumu.
– Ce doriți să faceți acuma?
– la următoarea oprire și de acolo merge alt transport.
– Credeți că celălalt transport va merge mai departe?
– Da acolo nu este așa drumul ridicat, aici este deal și este normal, că drumul a fost curățit dar dacă ninge în continuu”.

Tot azi, un adevărat carambol a fost pe strada Studenților din capitală, unde un autoturism a alunecat la vale și a avariat mai multe mașini. Un martor a filmat scena.

Am telefon la primăria Chișinău pentru a afla dacă întradevăr s-a curățit această stradă.

„Se curăță, se curăță, acolo circulă trolebuzul 19, mai multe rutiere și se curăță. Strada aceasta se curăță. Dar eu mai transmit să verifice strada Studenților, de la Sadoveanu, până la Calea Orheiului, o să presoare, dacă ceva”.

Pentru că sub stratul de zăpadă se ascunde unul de gheață, după ploaia de ieri și temperaturile scăzute, patinoare au devenit și alte străzi.

Ulterior, în jurul orei 12, Comisia municipală pentru Situații Excepționale a anunțat că circulația troleibuzelor în Chișinău va fi sistată până la ora 16:00, din cauza ninsorii, după care autoritățile municipale au decis ca pentru siguranța călătorilor, circulația transportului public să rămână sistată până la sfârșitul zilei.

Tot comisia a anunțat despre sistarea, până joi, 11 ianuarie, a activității școlilor și grădinițelor, cu recuperarea ulteriorară a orelor.

Totodată, se sistează activitatea instituțiilor publice, cu excepția celor implicate în deszăpezire și înlăturarea ghețușului, celor din sănătate și aflate în serviciul persoanelor care se află în situații de risc.

Autoritățile municipale le recomandă angajatorilor să le dea liber, în zilele de 9 și 10 ianuarie, angajaților care au copii minori, pentru a putea sta cu aceștia.

Și administrația Grădinii Zoologice din Chișinău a anunțat că va închide porțile pentru oaspeți pe durata alertei meteorologice.

Cu privire la situația din oraș, primarul s-a declarat nemultumit de implicarea serviciilor municipale și le-a cerut viceprimarilor să iasă în teritoriu, dar și să colaboreze cu agenții economici pentru deszăpezirea traseelor.

ION CEBAN, primarul mun.Chișinău: „Acei privați, cu care a discutat domnul Burdiumov, ne-au promis pentru mâine dimineață, deoarece astăzi nu au oameni care să se urce la acele unități de transport. Mobilizați absolut tot efectivul care există. Toate mașinile, atât la spații verzi, autosolubritate, apă canal, tot ce este la ex-grupo mobilizați acum în teren și îmi reportați la fiecare oră. Viceprimarii să iasă în teren, șefii direcției să iasă în teren, intrările în oraș, carosabilu în primul rând. Nu interveniți acum și curățați parcurile că nu are sens, lasați copii să joace în zăpadă în parcuri”.

Amintim că, în contextul codului portocaliu de ger și ninsori, valabil până pe 10 ianuarie, în Capitală este activă și o celulă de criză care coordonează toate acțiunile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE