17.7 C
Chișinău

În satul Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni, tradițiile de Crăciun au rămas neclintite: Glasurile cetelor de urători și colindători, care au vestit nașterea Domnului, au umplut ulițele | VIDEO

În ajunul Crăciunului pe stil vechi, glasurile cetelor de urători și colindători, care au vestit nașterea Domnului, au umplut ulițele din satele țării. Și în satul Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni, tradițiile au rămas neclintite. Colindătorii au îmbrăcat costume naționale și le-au urat gospodarilor din localitate un an rodnic și prosper.

În ajunul Crăciunului, colinde și clinchete de clopoței au răsunat pe străzile din Dubăsarii Vechi.

Inițial, membrii ansamblului folcloric „La Stâncă”, format din copii și adulți și-au dat întâlnire la Casa de Cultură, unde, acompaniați de acordeon și vioară, au repetat colindele, printre care și cele rostite în timpul obiceiului Mersul cu Steaua.

„Magii au văzut o stea care venea de la miazăzi spre miazănoapte și ei au urmat această stea și au ajuns acolo unde mama Maria la născut pe Isus la Betleem și de aici este și steaua care vastește nașterea tânărului împărat care după aceea a avut de pătimit, dar care este în ceruri și noi în fiecare an îl slăvim”.

„Colindele înseamnă mărirea, slăvirea și bucuria nașterii lui Isus Hristos”.

Ulterior, membrii cei mai mici ai colectivului au pornit cu steaua frumos împodobită din casă-n casă, urându-le gospodarilor un an bun și bogat în toate.

MARIA STOIAN, reporter Canal 5: „Tradiția spune că mersul cu „Steaua” se face în ajun și în ziua de Crăciun. Cetele de copii și adulți pleacă pe la casele oamenilor pentru a le aduce vestea Nașterii Domnului Iisus Hristos. Iar, gazdele îi răsplătesc cu dulciuri, colaci și ceva bănuți. Obiceiul este respectat cu sfințenie și transmis din generație în generație aici, în Dubăsarii Vechi”.

Și așa cum spune obiceiul, colindătorii au primit colaci, fructe și dulciuri și au fost îndemnați să vină și la anul.

„Tradițiile strămoșești să nu dispară niciodată”.

A devenit o tradiție deja ca în ziua de Crăciun, oamenii din Dubăsarii Vechi să asculte frumoasele colinde în biserică, după care, să aștepte acasă cetele de copii.

Celor mici li se alătură și ansamblulu folcloric „La Stâncă”, care cântă de sărbători cele mai importante colinde, pentru că, spun ei, vor să promoveze tradițiile.

„Avem obiceiul, tradiția ca în tot anul de Crăciun suntem invitați la biserică din sat, unde cântăm multe colinzi. Ulterior, mergem și felicităm lumea din sat, mergem la magazin și felicităm, suntem invitați și la gospodării, ne ducem și cu bucurie în suflet aducem bucuria nașterii Domnului”.

„Colindăm când ne întâlnim la mese, urăm de sănătate și de bine”.

Potrivit tradiției, colindele reprezintă legătura vie a credinţei Bisericii şi a iubirii faţă de Hristos, iar toţi cei care primesc colindătorii sunt binecuvântaţi şi vor avea noroc tot anul ce vine. Tot vechile obiceiuri spun că în noaptea de Crăciun se deschid Porţile Cerului, iar cel care este credincios cu adevărat poate auzi îngerii.

Colindătorii merg pe la casele gospodarilor în ajun, dar și în ziua de Crăciun, pentru a vesti Nașterea Domnului, dar și pentru a le ura sănătate și belșug.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE