21.6 C
Chișinău

Rectorul USEFS, despre fuzionarea universității cu USM: „Orice decizie mai poate fi revizuită, mai poate fi modificată, chiar anulată”. Cum a răspuns ministrul Educației | VIDEO

Guvernul a aprobat astăzi proiectul cu privire la fuzionarea Universității de Educație Fizică și Sport cu Universitatea de Stat din Moldova. Potrivit autorităților, unul dintre motive este reducerea constantă a numărului de studenți la specializările sportive în ultimii ani și faptul că universitatea a avut probleme financiare, chiar dacă bugetul a fost unul pe măsură.

Ministrul Educației și Cercetării a declarat că în ultimii trei ani, numărul total al studenților s-a redus cu circa 15 la sută. Totodată, admiterea anuală este în constantă scădere, anul acesta fiind de 477 de studenți, spune Dan Perciun.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Universitatea în 2023 deși a beneficiat de cel mai mare buget pe care l-a avut în istorie în continuare a înregistrat un deficit de 6 milioane de lei pentru a putea plăti salariile persoanelor angajate. Respectiv problemele financiare, reducerea numărului de studenți și anumite aspecte legate de managementul defectuos anterior în mod special al fostei conduceri a universității”.

Dan Perciun a menționat că această comasare va permite o consolidare financiară și că USM este capabilă să asigure și necesitățile instituției absorbite.

Proiectul mai prevede că, începând cu anul 2024, toți studenții urmează să fie transferați la Universitatea de Stat. De asemenea, terenurile, bunurile și clădirea unde se află în prezent Universitatea de Educație Fizică și Sport vor trece în gestiunea USM.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Toată lumea va fi reîncadrată în cadrul USM, deci toți care vor dori să continue activitatea vor putea să o facă. Noi anul viitor vom investi de la bugetul de stat 10 milioane de lei adițional în universitate pentru necesitățile lor de infrastructură. Universitatea de Stat la rândul ei din propriul buget să mai vină cu fonduri adiționale pentru anumite proiecte investiționale”.

Anterior, colectivul USEFS s-a opus reorganizării și a înaintat o scrisoare deschisa în care a cerut președintelui țării, președintelui Parlamentului, premierului și ministrului Educației să renunțe la decizia de comasare.

Rectorul Universității de Educație Fizică și Sport, Viorel Dorgan, speră totuși ca această hotărâre ar mai putea fi revizuită.

VIOREL DORGAN, rector Universității de Educație Fizică și Sport: „Știți noi am pledat pentru o structură autonomă, dar orice decizie mai poate fi revizuită, mai poate fi modificată chiar anulată, dar încercăm să venim cu soluții, argumente care să convingă factorii de decizie. Noi sperăm la o autonomie mai largă, decât o facultate, anume cum nu s-a specificat încă”.

Totodată, procesul educațional va continua în aceleași blocuri ale Universității Sportive, a mai precizat Dorgan.

Totuși, rectorul și prorectorii instituției absorbite își vor pierde funcțiile, mai spune Dorgan, fără a preciza cu ce alte funcții se vor alege.

Timp de două zile, marți și miercuri, Canal 5 a încercat să obțină un comentariu la subiect și de la rectorul Universității de Stat, Igor Șarov, dar până în momentul redactării subiectului așa și nu l-am primit.

Comasarea Universității Sportive a fost programată încă în anul 2022, dar s-a renunțat la idee. Atunci, Ministerul Educației a reorganizat câteva instituții de învățământ superior. Astfel, USM a absorbit Academia de Administrare Publică, Universtatea Agrară a trecut la Universitatea Tehnică, iar Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” a absorbit Universitatea din Tiraspol. Autoritățile au declarat că, această reformă este necesară pentru a concentra resursele, în condițiile în care numărul studenților este în continuă descreștere în Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE