23.9 C
Chișinău

De ce tariful la gaz nu se micșorează în Moldova și când se va întâmpla acest lucru? Întrebările la care ministrul Energiei a evitat să răspundă în timp ce vorbea despre pregătirea sistemului energetic al țării | VIDEO

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a vorbit astăzi despre pregătirea sistemului energetic al țării pentru sezonul rece. Postul nostru de televiziune s-a adresat oficialului cu mai multe întrebări, dar nici la una nu am primit un răspuns. Nici serviciul de presă al ministerului nu ne-a răspuns la solicitările noastre.

În timpul intervenției live, susținută de Parlicov, am încercat să aflăm de ce prețul gazului scade în Europa, dar în Moldova tariful nu se micșorează?

Totodată, l-am întrebat pe ministru când ne putem aștepta la o reducere a prețurilor la gaze și cum explică unui locuitor al Moldovei cu un salariu mai mic de 500 de euro, de ce ar trebui să plătească aproape o mie de euro per mia de metri cubi de gaz, în ciuda faptului că în Europa gazul costă astăzi 368 de euro pentru o mie de metri cubi?

Mai mult, am vrut să știm de ce nu au fost prezentate oficial toate informațiile despre achizițiile de gaze de către Energocom și de ce nu sunt făcute publice prețurile pe site-ul ministerului sau pe site-ul Energocom?

De asemenea, am solicitat de la Parlicov să ne spună dacă va avea Moldova suficient gaz achiziționat până la sfârșitul sezonului de încălzire și cât de mult combustibil albastru a fost achiziționat și de cât este nevoie, după prognozele ministerului? Nici la una dintre aceste întrebări nu am primit un răspuns.

Aceleași întrebări au fost expediat și serviciului de presă al Ministerului Energiei, dar și alte întrebări, la care nu am primit deocamdată un răspuns.

În intervenția sa live, Victor Parlicov a spus cât de pregătiți suntem pentru iarnă, dar nu a vorbit despre volumele de gaze, unde sunt păstrate, în ce condiții și cu cât a fost cumpărat combustibilul albastru.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Energie este, căldură este, gaze sunt, nu există o problemă cu securitatea alimentării. A fost problemă legată de prețuri și la noi s-au accentuat creșterile pentru că tarifele nu au fost la timp ajustate, de asta iarna trecută am avut de recuperat devieri tarifare. Avem rezerve de gaze practic pentru toată iarna, au fost cumpărate la prețuri bune, da sunt și gaze din anul trecut, care au avut un preț mai înalt”.

Astfel, ministrul a confirmat încă o dată că pentru a putea plăti un preț mai mic la gaze, trebuie mai întâi să consumăm gazele cumpărate anul trecut la prețuri mai mari. Doar după asta, tarifele ar putea scădea, susține ministrul, care nu a spus cu cât anume, când exact se va întâmpla acest lucru și cât va costa gazul anul viitor.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Prețul, acuma nu putem să ne permitem să-l dăm repede jos, dar așa cum am spus și piețele internaționale continuă să meargă în jos și eu cred că în anul care vine, nu promit din ianuarie sau februarie, dar din anul care vine tendința de prețuri va merge în jos. Inclusiv și tarifele vor merge în jos și acum nu putem să-l scădem, dar eu cred că în anul care vine, tendința de prețuri va merge în jos, inclusiv tarifele”.

În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 18 lei și 6 bani pentru un metru cub de gaze. Al doilea an consecutiv, cetățenii beneficiază de compensații la energie, atât la gazele naturale, cât și la energia termică și electrică, în funcție de gradul de vulnerabilitate. Anterior, ministrul Muncii a declarat că anul acesta nu toți solicitanții vor primi ajutor în factură, iar criteriile de acordare vor fi mult mai dure.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE