10 C
Chișinău

Reținerile salariale i-au determinat pe angajații de la Calea Ferată să iasă la protest: „Munca neplătită înseamnă sclavie”. Ce spun reprezentanții CFM | VIDEO

Reținerile salariale i-au determinat pe unii angajați de la Calea Ferată să protesteze. Aceștia au ieșit în gara de trenuri și țineau în mâini pancarte cu texte prin care întrebau unde le sunt lefurile și că ”munca neplătită înseamnă sclavie”. Contactat de noi pentru o reacție, șeful serviciului comercial responsabil de comunicare din cadrul CFM, Dumitru Prohnițchi ne-a explicat care-i problema și a spus că oamenii au început să-și primească remunerările. Pentru luna septembrie, achitarea a fost făcută în proporție de 80 la sută.

Acest bărbat se numără printre angajații care nu și-au ridicat lefurile nici pentru luna septembrie.

„Această reținere a început încă în luna noiembrie a anului trecut. Întârzierea era mai întâi de o săptămână pe lună, după ce primeam salariul și așa s-a întins că în primăvară erau deja două luni”.

Alți angajați spun însă că reținerile sunt periodice și au început de fapt încă în urmă cu aproximativ 30 de ani.

„- Am ieșit la protest ca să spunem că nu avem bani, nu ne este achitată leafa, măcar să ne vadă, să atragă atenție și să înceapă să facă ceva.
– Când ați primit salariul ultima dată?
– Nu mai primim bani din luna septembrie. Eu m-am angajat în anul 1993, la început parcă era totul bine, organizația era încă una post-sovietică. Dar mai apoi au început reținerile de salarii”.

Oamenii se plâng că abia de reușesc să acopere unele cheltuieli, iar atunci când nu mai primesc salariile cu lunile supraviețuiesc pe banii celor apropiați sau iau credite.

„Vara aceasta am luat un credit în sumă de 10 mii. Luam bani de pe cardul de credit, după care primeam salariul și întorceam suma. Acum însă am rămas fără bani pe ambele carduri. Nu pot nici să întorc datoria și nici pentru cheltuieli curente nu am bani. Supraviețuim din contul soțiilor, al rudelor”.

„- Salariul meu oficial e 6500 lei, daca mai este o jumate de normă ajung la 8500 lei.
– Pentru ce vă ajung acești bani?
– Doar ca să achit serviciile comunale și să cumpăr produse alimentare”.

Șeful serviciului comercial responsabil de comunicare din cadrul CFM, Dumitru Prohnițchi, a confirmat că există rețineri de salarii și a motivat acest lucru prin faptul că întreprinderea de stat este la autogestiune și depinde de volumul de mărfuri transportate și, respectiv, de banii încasați pentru acest serviciu.

DUMITRU PROHNIȚCHI, șeful serviciului comercial responsabil de comunicare din cadrul CFM: „Ieri a avut loc o manifestare democratică pe drept a colaboratorilor Călii Ferate care într-adevăr de câteva luni nu-și primesc salariul la timp. La moment pot să vă spun că sunt achitate practic 80% din salariile pentru luna septembrie pentru toți angajații din Calea Ferată însă cum v-am spus mai este ceva de achitat. Deci, la moment, sunt achitate salariile pentru septembrie. Pentru noiembrie, decembrie, octombrie urmează a fi achitate după ce vor fi achitate acelea din septembrie”.

Calea Ferată din Moldova are peste 6000 de angajați. Bugetul salarial lunar este de 40 de milioane de lei, iar cel mai mic salariu al unui angajat constituie 4500 de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE