11.2 C
Chișinău

De la clasica Volgă cu un căprior pe capotă, până la cele mai noi drone. În Capitală a fost organizată o expoziție de echipamente speciale cu ocazia împlinirii a 33 de ani de la înființarea Poliției Naționale | VIDEO

Astăzi se împlinesc 33 de ani de la înființarea Poliției Naționale. Cu ocazia sărbătorii, pe teritoriul Moldexpo din capitală a fost organizată o expoziție de echipamente speciale de poliție.

Zeci de mașini s-au aliniat astăzi în fața pavilionului centrului expozițional din Capitală – de la modele vechi care au fost folosite încă de miliția sovietică, precum clasica Volgă cu un căprior pe capotă, până la mașini de patrulare moderne echipate cu cele mai recente tehnologii.

PAVEL APOSTOL, ofițer de Poliție: „Acest automobil patrulează în partea de sud a republicii noastre, este dotat cu radar, etilotest și este unul dintre acele vehicule care ne ajută să scriem la faţa locului procese verbale în formă electronică, ceea ce semnificativ reduce timpul… Şoferul primește procesul verbal într-un minut și poate să-şi continue deplasarea”.

La expoziție a fost prezent și un laborator criminalistic mobil. Echipamentul permite identificarea, înregistrarea și păstrarea probelor materiale și urmelor de la locul crimei. În afară de asta poliţiştii moldoveni sunt dotaţi cu utilaje modernă: de la cele mai simple lămpi cu spectru ultraviolet până la cele mai noi drone.

ANATOLIE GOLOSOV, expert criminalist: „Şi ăsta este un iluminator, doar că lumina sa este orizontală, asta asigura identificarea urmelor pe suprafeţe plane. Ăsta e un detector de metale, deși dezasamblat. Este pentru căutarea obiectelor metalice – cartușe, gloanțe”.

La expoziție a fost prezent și transportul pe două roți motociclete și biciclete, utilizate pe larg de Poliţie în ultimii ani.

PAVEL APOSTOL, ofițer de Poliție: „Polițiștii de patrulare lucrează la noi din 2018. Ei sunt foarte utili în mediile urbane, pe biciclete în mare parte atrulează în parcuri. Sunt în Chişinău, Bălți, Cahul, lucrează în anumite perioade ale anului, acum nu prea pot patrula – e cam frig, dar în Chișinău avem vreo 20 de persoane care patrulează pe biciclete”.

Zona expozițională era patrulată de un detașament de poliție călare, în serviciul căruia sunt multe fete.

OXANA DARII, ofițerul Poliției călare: „Este una dintre cele mai emoționante unități, pentru că atunci când vedem cetățeni pe stradă, putem comunica ușor cu ei, adică să fim aproape de oameni. Datorită acestui fapt, oamenii beneficiază de un fundal emoțional bun. Copiii pot să atingă caii, uneori chiar îi urcăm pe cai”.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros a vizitat expoziția, și a povestit despre schimbările care urmează în Poliţie anul viitor.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Unu este trecerea la uniforma nouă de la data de întâi ianuarie, noi deja avem aprobată ținuta nouă pentru poliție. Este planificat în bugetul anului 2024 ridicarea valorii de referință pentru subofițeri”.

Cu ocazia sărbătorii mai mulți polițiști au primit distincţii și grade. Poliția a fost creată prin Decretul de reformare a organelor afacerilor interne al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Legea Poliției a fost adoptată de Parlament în 18 decembrie 1990.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE