Avocatul Poporului este îngrijorat de practica aplicării noului mecanism juridic de către Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională ce permite sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă a licențelor furnizorilor de servicii media audiovizuale. Ceslav Panico și-a exprimat opinia într-o declarație oficială, postată pe pagina instituției ombudsmanului.
Ceslav Panico consideră că acțiunile Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională ar putea reprezenta o ingerință în exercitarea dreptului fundamental la libertatea de exprimare prin conexiune cu dreptul la proprietate garantate de Constituţie şi protocolul adițional la Convenția europeană cu privire la drepturile omului și libertățile fundamentale.
Avocatul Poporului atrage atenția că mecanismele juridice similare, care presupun suspendarea actelor permisive ale posturilor TV și de radio, în lipsa unei hotărâri judecătorești, au fost declarate anterior drept neconstituționale. Curtea Constituțională a notat că singura autoritate care este în măsură, conform principiului democratic și constituțional al separației puterilor în stat, să constate că un anumit cetățean a încălcat grav legea, inclusiv prin exercitarea abuzivă a libertății de exprimare, este autoritatea
judecătorească, cea care beneficiază de toate garanțiile de independență.
Totodată, Ombudsmanul îndeamnă la mai multă transparență din partea Consiliului și organizarea de către autoritățile publice a unor consultări publice transparente cu participarea tuturor persoanelor interesate din societatea civilă pe marginea acestui mecanism juridic. Amintim că, în 20 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution” fondatorul CANAL 5 și MAESTRO FM.
Decizia ar fi fost emisă în baza unor informații furnizate de SIS, precum că ar avea bănuieli de afiliere cu grupul Plahotniuc/Șor, fără careva probe. Directorul SIS, Alexandru Musteață și-a motivat solicitarea prin migrarea politicii editoriale de la posturi rămase anterior cu licența suspendată, către „CANAL 5”, prin faptul că adresa redacțională a „CANAL 5” de pe str. Ghioceilor este identică cu adresele „CANAL 2”, „CANAL 3″, ”PRIME” și „PUBLIKA TV’ și că toate au același număr de telefon al administratorului.
Canal 5 însă susține că nu are nimic în comun cu furnizorii de servicii media numiți de șeful SIS, iar numerele de telefon sunt total diferite. Totodată, redacția noastră califică decizia de a sista licența de emisie drept abuzivă contrar prevederilor legislației naționale și reglementărilor internaționale.
Mai multe organizații neguvernamentale și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu lipsa standardelor de calitate a legii ce permite suspendarea temporară sau definitivă a licențelor furnizorilor de servicii media audiovizuale de către Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională. Comunicatorul Guvernului, Daniel Vodă ne-a spus că ”Ceea ce a făcut Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, care numără 15 instituții publice, a fost sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă pentru compania Media Content Distribution, care a fondat postul Canal 5.
Decizia autorităților se referă la beneficiari, adică persoanele care sunt efectiv beneficiari finali ai acestei companii, care, în urma concluziilor semnalate de autoritățile responsabile, sunt Șor și Plahotniuc. Și aici sunt cumva toate întrebările, a punctat Vodă.
***
Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!
Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!