0.5 C
Chișinău

Victoria Furtună acuză partidul de guvernare că ar vrea să-și subordoneze sistemul justiției: Mi se „coace un dosar” pentru îmbogățire ilicită | VIDEO

Procurorul anticorupție, Victoria Furtună susține că partidul de guvernare vrea să-și subordoneze sistemul justiției în interes personal sau în interes de partid. Potrivit ei, PAS invocă reforme și operează cu noțiuni ca „vetting” și ,,prevetting” pentru a camufla adevărata intenție de a subordona puterea judecătorească și procuratura. În reacție, reprezentanții puterii neagă acuzațiile și spun că unii reprezentanți ai sistemului încearcă să compromită reforma.

În cadrul unei conferințe de presă, Victoria Furtună a declarat că ceea ce se întâmplă sîn sistemul justiției este un haos total. Potrivit ei, pentru a subjuga puterea judecătorească și Procuratura, guvernarea a utilizat aparent legal reforma în justiție.

VICTORIA FURTUNĂ, procuror anticorupție: „Finalitatea acțiunilor politicienilor este de a îngenunchia sistemul justiției în interes personal și în interesul partidului. Voi încerca să explic modalitatea la care a recurs partidul de guvernare și anume utilizând noțiuni ca reforma în justiție, eliminarea procurorilor corupți, „vetting” și ,,prevetting” sunt niște subterfugii pentru a subjuga total, a pune monopol pe a treia puterea a statului – puterea judecătorească și Procuratura”.

Furtună mai spune că prin sistemul procuraturii, prin care sa încercat să se inducă fiecărui cetățean că procurorii sunt corupți, nu-și fac meseria și acționează în interesul unor grupuri, politicul nu a făcut altceva decât a dezbinat și a destorsionat realitatea despre sistemul justiției.

VICTORIA FURTUNĂ, procuror anticorupție: „Pentru a-și aduce puterea judecătorească și Procuratura la genunchiul drept, guvernarea a utilizat aparent legal reforma în justiție. Acest vetting și pre-vetting este eșuat de la bun început. Acest exercițiu aduce procurorii la starea de a refuza profesia pe care au exercitat-o conștiincios pe parcursul funcției. Cum putem aștepta rezultate de la procuratura care este intimidată de către politic?”.

În context, procurorul a mai afirmat că după ce a spus în spațiul public că dosarul pornit pe numele judecătorului Alexei Paniș, pentru că nu ar fi loial puterii, ar fi fost falsificat, iar în baza acestor probe nu va fi numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, și a anunțat că demisionează, i s-a adus la cunoștință că i-a fost intentată o cauză penală pe divulgarea datelor urmării penale.

Mai mult, Victoria Furtună, căreia așa și nu i-a fost acceptată cererea de demisie, susține că deține informații că i se „coace un dosar” pentru îmbogățire ilicită.

Am solicitat o reacție la cele menționate de procuror de la reprezentanții puterii. Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS ne-a scris într-un mesaj, cităm: „Ne-am asumat să facem schimbări sistemice, durabile în sistemul de justiție. Vettingul și prevettingul au scopul să curețe sistemul de justiție de oameni corupți și asta facem. Nu este surprinzător că unii reprezentanți ai sistemului încearcă să compromită reforma. Este o luptă îndelungată, pe alocuri anevoioasă, dar ne vom ține de ea până la capăt”, a precizat Adriana Vlas pentru Canal 5.

Amintim că, procurorul Victoria Furtună a anunțat în 11 martie că și-a dat demisia, după ce, printr-un aviz al SIS, i-a fost retras dreptul de acces la secretul de stat, fiindu-i încriminat faptul că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Furtună a anunțat că asta s-a întâmplat după ce, la începutul lunii ianuarie curent, ar fi pornit o anchetă privind fabricarea unor dosare penale împotriva unor judecători neloiali guvernării, unul dintre care este Alexei Paniș.

SIS-ul a declarat și atunci în reacție că activează în strictă conformitate cu prevederile legale și respectă drepturile și libertățile persoanelor. În plus, instituția a afirmat că asigură realizarea măsurilor de control în privința cetățenilor cărora urmează să li se perfecteze dreptul de acces la secretul de stat.

La rândul său, Irina Gotișan, purtătorul de cuvânt al președintelui Maia Sandu, ne-a declarat că instituția prezidențială nu comentează declarațiile calomnioase din spațiul public, iar atragerea Președinției în discuții ce vizează procese din sectorul justiției este, de fapt, o încercare de a politiza un subiect care trebuie examinat în strictă prevedere cu legea”.

Totodată, anterior, Maia Sandu a afirmat că nu se implică în actul justiției. Reprezentanții Procuraturi la fel au menționat că acuzatorii acționează doar în limitele legii.

Anterior, ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat că mecanismul de vetting rămâne în continuare un pilon de bază al Strategiei de Dezvoltare în domeniul justiției. Potrivit ei, exercițiul de evaluare a judecătorilor și procurorilor va continua în pofida reacțiilor de nemulțumire.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE