0.5 C
Chișinău

Al doilea radar de supraveghere aeriană va ajunge în țara noastră la sfârșitul anului viitor. Cât va costa bugetul statului această achiziție | VIDEO

Al doilea radar de supraveghere aeriană, care va costa 20 de milioane de euro, va ajunge în țara noastră la sfârșitul anului viitor. O spune ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, potrivit căruia deja au fost puse la punct mai multe detalii comerciale. La fel ca în cazul primului radar ajuns în dotarea Armatei Naționale la finele anului trecut, aparatul va fi cumpărat tot din Franța, urmând să fie semnat un Acord în acest sens, mai punctează șeful de la Apărare.

Republica Moldova va cumpăra cel de-al doilea radar militar, care va costa circa 20 de milioane de euro, echivalentul a aproximativ 400 de milioane de lei. Cel puțin asta a spus ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi în studioul PRO TV. Oficialul a menționat că, banii, vor fi plătiți de Uniunea Europeană, iar radarul, care va fi totuși diferit de cel pe care-l avem deja, urmează să ajungă în Moldova până la sfârșitul anului viitor.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Este vorba despre un alt sistem de radare, este diferit decât cel achiziționat de la partea franceză. Vine ca rezultat al cooperării cu UE și va fi cumpărat pe platforma de susținere a păcii „European Peace Facility”. Toate aranjamentele sunt finalizate și Acordul va fi semnat când agentul implementator va transmite documentele necesare conform procedurilor europene. Banii sunt. Acordul va fi făcut public, pentru că e finanțat de UE și valorează circa 20 mln de euro”.

Amintim că la sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a cumpărat cu bani din bugetul de stat primul său radar modern de tip Ground Master 200. Anatolie Nosatîi a confirmat, pentru prima dată, că prețul primului radar achiziționat este de circa 14 milioane de euro.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: ”Nu am menționat niciodată despre preț. Multe cifre pot apărea în presă, dar când încheiem niște acorduri de cooperare, ne conducem după niște reguli privind protecția informației comerciale. Același radar poate costa diferit pentru diferite țări. Prețul nu este secret, dar sunt niște restricții comerciale. A costat aproximativ 14 milioane de euro, să spunem așa”.

Am încercat să aflăm de la Guvern dacă, spre deosebire de primul caz, de data aceasta a va fi organizat vreun tender privind achiziția noului aparat de surpaveghere aeriană. Purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Vodă nu ne-a răspuns la întrebare. Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Ala Diaconu ne-a spus că nu cunoaște detalii despre procedura de achiziție a radarului, dar ne-a asigurat că va reveni ulterior cu un răspuns coordonat. Potrivit autorităților, ar fi nevoie de încă două radare pentru supravegherea spațiului aerian moldav.

În acest sens, șeful de la Apărare de la Chișinău susține că se poartă mai multe discuții cu partenerii externi, doar că în prezent UE acționează în sensul fortificării Ucrainei, iar prețurile la echipamente au crescut. În octombrie 2022, când trei rachete rusești au survolat spațiul moldovenesc, atacând Ucraina, Anatolie Nosatîi confirma că Moldova nu are cu ce se apăra de aceste proiectile, pentru că sistemele pe care le avem sunt vechi și nu le-ar fi interceptat. Câte despre primul radar modern achiziționat, oficialul spunea aparatul poate detecta doar obiecte care zboară de la altitudinea de 2000 de metri, iar pentru alte înălțimi ar fi nevoie de investiții de miliarde de euro.

Și prim-ministrul Dorin Recean recunoaște că la moment, statul Republica Moldova nu este protejat în așa măsură, încât cetățenii să poată dormi liniștiți în casele lor. El spunea că țara noastră are nevoie mai întâi să-și consolideze capacitatea de detectare a dronelor și rachetelor, după care urmează să fie întărită apărarea antiaeriană. Declarațiile au fost făcute în contextul în care, la 11 februarie, pe teritoriul țării noastre, în raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed”.

Premierul a confirmat, astfel, că sistemul de apărare aeriană, cumpărat din Franța cu circa 14 milioane de euro, în decembrie, nu poate detecta toate tipurile de rachete și aparate zburătoare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE