Noi detalii despre activitatea organizației criminale USAID în Moldova. Potrivit unor cercetări, au existat o mulțime de mecanisme prin care s-au realizat finanțările de la donatorii occidentali.
Sunt diverse programe și proiecte cu denumiri frumoase și nobile, din care cu adevărat s-a plătit munca unor oameni care au promovat interese impuse din afară. Unul dintre aceste mecanisme a fost dezvăluit de fostul procuror și candidat la președinție Victoria Furtună.
Mai mult ca atât, ea a depus încă anul trecut documentele cu aceste cheme la procuratură. Degeaba. Dar, după declarațiile lui Elon Musk și Donald Trump, Victoria Furtună speră că în Moldova va începe o investigație adevărată despre modul în care au fost distribuite fondurile americane.
Sumele uriașe care au fost transferate unor persoane din sistemul de justiție și mass-media ridică suspiciuni serioase de uzurpare a puterii judiciare, spălare de bani și finanțare ilegală a PAS, a declarat fostul procuror anticorupție Victoria Furtună, care a publicat o serie de documente în susținerea afirmațiilor sale.
Ea consideră că unul dintre principalii jucători ai schemei, care a fost creată în Moldova, este firma DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED, care activează prin agenția americană USAID.
Aceeași companie, potrivit lui Furtună, este sponsorul principal al Partidului puterii PAS. Furtuna atrage atenția că DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED a fost înregistrată la 8 septembrie 2021, iar deja în 2022 a încasat venituri de aproape 8 milioane 300 de mii lei din activități de consultanță.
În document se menționează că, un fost membru al Secretariatului Comisiei de Pre-Vetting, iar apoi membru al Comisiei de Vetting, Iuri Gațcan, a primit aproape 397 de mii lei drept salariu de la DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED în 2023, precum și
peste 465 de mii lei în același an de la Comisia de Verificare, în total fiind vorba despre aproximativ 886 de mii de lei.
Din acte, reiese că soția unui membru al Autorității Naționale de Integritate, Ilie Chirtoacă, a primit în anul 2002 un salariu de la aceeași firmă în valoare totală de aproape 335 de mii de lei, iar în următorul an – deja circa 717 mii de lei, suma totală ajungând la UN milion 50 de mii lei în doar doi ani.
Potrivit datelor prezentate de fostul procuror anticorupție, au existat și fluxuri suspecte de fonduri către presă, care se autointitulează liberă și independentă. TV8 este liderul pe listă – aproape 16 milioane de lei, ceva mai puțin au mers către PRO TV – este vorba despre aproximativ 11 milioane și jumătate de lei, iar Jurnal TV a obținut 10 milioane 700 de mii de lei. Urmează Studio TV Căușeni cu 1 milion 381 mii lei și Realitatea TV cu 1 milion 95 de mii lei.
DIN DOCUMENTELE PREZENTATE DE VICTORIA FURTUNĂ
PRO TV (Î.C.S. PRO Digital SRL) – 11 459 298 lei
Jurnal TV (Î.C.S. Reforma Art SRL) – 10 700 084 lei
TV8 (AO Media Alternativa) – 15 597 292 lei
Realitatea TV (SRL Bright Communications) – 1 095 146 lei
Studio TV Căușeni (SRL STUDIO-L) – 1 381 548 lei )
Victoria Furtună a remarcat că sesizările sale la Procuratura Generală și la Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor au fost „ignorate de așa-numitul sistem reformat”.
În ultimii ani, în Moldova sub lozinca unor reforme se produc unele evenimente care ridică tot mai multe semne de întrebare. Dovezile prezentate de fostul procuror anticorupție sugerează că în spatele așa-zisei „reforme” a sistemului de justiție se pot afla nu doar politicieni locali, ci și structuri internaționale care își promovează interesele prin mari injectări financiare.
Dacă se va confirma că sistemul judiciar și mass-media din țară sunt controlate prin bani din afară, va fi cel mai mare scandal politic din ultimii ani. Important este ca o investigație obiectivă să fie efectuată, afirmă Victoria Furtună.