Mai mulți transportatori de fructe în Federația Rusă, dar și țările asiatice cum ar fi Kazahstan, Uzbekistan, Armenia sau Turkmenistan au rămas în acest an fără autorizație pentru transportul de mărfuri în aceste direcții.
Pe câțiva dintre aceștia i-am întâlnit pe holurile Guvernului, în timp ce așteptau ca directorul Agenției Naționale Transport Auto să-i primească pentru discuții, așa cum le-a promis, aflându-se și el în acel moment într-o ședință la Guvern.
Însă, și de această dată, fără succes, asta după ce și anterior transportatorii au solicitat să le fie rezolvată problema, dar, în loc de soluții, sunt purtați pe drumuri, spun ei. Șoferii s-au arătat nemulțumiți de inactivitatea instituțiilor statului, rămânând în aceste condiții fără un loc de muncă, fără salarii și fără nicio speranță că problema le va fi rezolvată.
Alexandrina Slusari este manager într-o companie de transport care activează pe piață de mai bine de 15 ani.
Administratoarea spune că, în ultima vreme, așa cum majoritatea transportatorilor se îndreaptă preponderent spre țările asiatice, au mare nevoie de autoritație din partea Federației Ruse, pentru a nu suporta cheltuieli în cazul în care sunt nevoiți să aleagă o altă cale de transport. Alexandrina spune că s-au adresat de nenumărate ori la ANTA, însă problema așa și rămâne nerezolvată.
ALEXANDRINA SLUSARI, manager a unei companii de transport
Mergem din luna ianuarie cu adresări către ANTA. Am fost în audiență de două ori și am ajuns doar la ceea că ni se spune că doar verbal a fost ambasadorul RM la Ministerul Transportului din Federația Rusă și partea rusă a solicitat o comisie mixtă moldo-rusă care nu s-a făcut din anul 2018 cumva pentru repartizarea sau stabilirea unei cote norme, deoarece autorizațiile Federației Ruse se dădeau până acum într-o cotă unică de 16 mii de autorizații care erau împărțite cumva trimestrial.
Managerul companiei de transport mai spune că în anul 2024 s-a oferit un număr foarte mic de autorizații către Federația Rusă, care însă au fost epuizate în luna aprilie a aceluiași an. În rezultat, transportatorii care făceau curse în această direcție au fost nevoiți sau să-și sisteze activitatea, fie să exporte fructele moldovenești cu ajutorul camioanelor românești.
ALEXANDRINA SLUSARI, manager a unei companii de transport
Și în anul 2024, și acum, în anul 2025, Guvernul României a solicitat autorizație Federației Ruse și transportatorii români au autorizație cu Federația Rusă și fac transport, inclusiv, vin la noi în RM, încarcă camioane și fac lucrul nostru.
Deci, camioanele pe numere moldovenești stau acasă, firmele falimentează, oamenii pleacă peste hotare, cumva este un exod de șoferi peste hotare, firmele sunt într-o situație economică destul de dificilă.
Alexandrina Slusari susține că șoferii pur și simplu își doresc să-și facă munca corect și onest, însă se pare că autoritățile neglijează problema, lăsând zeci de oameni fără un loc de muncă.
ALEXANDRINA SLUSARI, manager a unei companii de transport
Nu este un factor politic, noi nu încurajăm războiul sau nu suntem preferențiali pentru Rusia, dar luând în considerație că suntem cumva dependenți de tranzitul pe teritoriul dat și sunt companii care au contracte nu doar pentru fructe, dar au contracte mari și pentru tehnică pentru Rusia, suntem într-o situație în care nu ne putem onora contractele.
Transportatorii ne-au mai spus că au rămas cu camioanele în parcare, iar dacă problema nu le va fi rezolvată, vor lua calea străinătății, deoarece au obosit să fie purtați pe holurile guvernului.
OLEG CARUNTU, transportator 23:01- 23:58
Dacă nu se hotărăște, avem intenția să plecăm cu camioanele în România, înmatriculăm camionele acolo și să achităm taxe acolo, la români, dacă statul nostru nu poate să ne ajute cu problema asta, pentru că noi nu facem doar la Rusia curse, facem și în țările asiatice Uzbekistan, Kazahstan și așa mai departe și asta este un impediment foarte mare pentru noi și nu știm, suntem în așteptare.
Zi de zi ne amână, ne spun că, uitați-vă că mâine, că poimâine va fi. E o situație complicată. La moment, se duc șoferii, pleacă, nu avem de lucru, nu avem unde în altă direcție să ne deplasăm. Chiar nu știm ce vom face.
NICOLAE PUȘNEI, transportator
Oamenii stau fără salarii, șoferii ne părăsesc, avem credite, nu le putem achita, avem mașini luate în credit și asta este o problemă, pentru că nu putem lucra. Românii au primit autorizație pe data de 7 ianuarie, noi nu am primit. Vin camioane din altă țară, nu ne dau voie să lucrăm și pentru toți asta e o problemă a transportatorilor de la noi din RM. ȘI vrem o claritate, vrem un răspuns să aflăm de ce nu se dau, ne vor oferi sau nu, dar nu avem nimic.
Am sunat la Agenția Națională Transport Auto pentru a afla care este situația și dacă a luat măsuri în rezolvarea problemei, însă nimeni nu ne-a răspuns la apeluri. Amintim că, transportatorii moldoveni nu vor mai putea circula prin Rusia în anul 2025, după ce autoritățile de la Moscova au exclus țara noastră din lista țărilor pentru care autorizația a fost prelungită până pe 31 ianuarie 2025.
Problema a fost anterior semnalată de asociațiile de ramură din Moldova, care s-au adresat premierului Dorin Recean să intervină imendiat. Șeful Executivului a promis atunci soluții, fără a prezenta alte detalii, însă până în prezent se pare că problema așa și a rămas.
De asemenea, asociațiile și companiile auto consideră oportună și convocarea de urgență a unei ședințe a comisie mixte moldo-ruse în domeniul transporturilor rutiere, pentru a stabili cota și schimbul de autorizații pentru transportul rutier internațional între cele două țări pentru 2025.