Joi seara, prim-ministrul, Dorin Recean a organizat o coferință online în cadrul căreia a răspuns la întrebările cetățenilor despre situația din sectorul energetic. Jurnaliștii de la Canal 5 i-au adresat și ei întrebări premierului.
Acesta a declarat că, din punct de vedere uman și creștinesc, este corect ca locuitorii din Transnistria să primească energie electrică, și chiar la prețuri mai mici decât pe malul drept al Nistrului. Totuși, după 10 februarie, umanismul Chișinăului ar putea dispărea.
Așa cum a spus Recean, fie Tiraspolul va accepta condițiile impuse, ceea ce ar însemna un nou pas în ajutorul Uniunii Europene, fie va trebui să găsească o soluție pentru alimentarea cu energie a regiunii pe cont propriu.
Intervenția în direct pe rețelele de socializare a prim- ministrului a durat o oră și aproape în tot acest timp, Dorin Recean a repetat insistent: „Kremlinul este vinovat”, „Kremlinul a creat problema umanitară”, „Nu vom permite Moscovei să ne șantajeze mai mult”. Recean a menționat că, după 2021, guvernul PAS a luat măsurile necesare pentru ca Moldova să nu mai fie șantajată cu furnizarea de energie, astfel că locuitorii de pe malul drept al Nistrului au electricitate, căldură și apă.
Totuși, prim-ministrul a uitat să menționeze la ce prețuri sunt achiziționate și vândute toate acestea consumatorilor. Conform ultimului sondaj IMAS, locuitorilor din Moldova nu le pasă de unde provin gazele, important este ca acestea să fie ieftine.
Iar transnistrenii categoric nu doresc, sau mai bine zis, nu își pot permite să utilizeze resurse energetice scumpe. Vorbind despre scenariile pentru Transnistria după data de 10 februarie, atunci când se va termina gazul finanțat de Uniunea Europeană, Dorin Recean a răspuns următoarele:
DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova
Avem două scenarii. Primul scenariu este că ei așteaptă următoarea etapă de ajutor din partea partea Uniunii Europene, dar pentru asta trebuie să îndeplinească condițiile corespunzătoare despre care am vorbit anterior, dacă ei nu vor accepta să îndeplinească acesre condiții, atunci vor trebui să-și caute de sine stătător o soluție. Și da, cu părere de rău, întotdeauna există acel scenariu în care lumea rămâne fără energie, lumea rămâne în întuneric, în frig și fără apă.
Răspunzând la întrebarea Canal 5, Dorin Recean a dat asigurări că autoritățile nu vor împiedica Transnistria să cumpere gaz cu fonduri din ajutorul rusesc.
DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova
– Conducerea Transnistriei speră că, după 10 zile, va putea achiziționa gaz prin intermediul „Moldovagaz” cu ajutorul financiar din partea Rusiei. Autoritățile moldovenești nu vor împiedica acest lucru?
Dacă aceste tranzacții vor respecta legislația internațională și cea moldovenească, Moldova nu va împiedica acest lucru. La fel cum Moldova nu a împiedicat niciodată „Gazprom” să își îndeplinească obligațiile și să furnizeze gaz pe malul stâng al Nistrului.
Am întrebat prim-ministrul și dacă poate garanta că ajutorul gratuit al Uniunii Europene pentru Transnistria va fi acordat pe o perioadă determinată, având în vedere că oamenii de acolo nu-și permit să plătească 20-30 de lei pentru gaz și electricitate scumpă. Însă, Dorin Recean nu a dat un răspuns clar la această întrebare.
DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova
Soluția imediată pentru ei este totuși să se asigure cu cărbune. Ei vor putea să beneficieze de ajutor doar în cazul în care vor accepta ca să implimenteze condițiile și să o facă cât de curând.
În acest context, Recean a dat de înțeles că Chișinăul a renunțat definitiv la ideea de a furniza gaz gratuit regiunii transnistrene, în schimbul energiei electrice ieftine pentru malul drept de lacentrala Cuciurgan.
La întrebarea adresată de jurnaliștii Canal 5 – „Prin ce se deosebește ajutorul financiar actual al Uniunii Europene de gazul rusesc gratuit, pe care Rusia l-a livrat ani la rând în Transnistria, inclusiv pentru producerea de energie electrică pentru noi, nu oare tot o momeală?” Dorin Recean a spus că nu se poate compara.
DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova
Este tocmai invers. Rusia a făcut o capcană.
Energia ieftină a fost o momeală. Energia ieftină a fost o formă de a-i lăsa subdezvoltați. Energia ieftină i-a lăsat fără infrastructură dezvoltată, fără școli bune, fără servicii medicale ca lumea, fără posibilitatea de a se dezvolta.
Pe ce se bazează această afirmație, ce legătură are gazul gratuit și nivelul serviciilor medicale, de exemplu, Recean nu a explicat. De asemenea, nu a clarificat de ce în Moldova, care nu se află sub capcanele Rusiei, nu sunt accesibile nici gazul și alte servicii comunale, și nici medicina modernă despre care a vorbit.
Jurnaliștii noștri aveau multe întrebări pentru prim-ministru. De exemplu, am fi vrut să întrebăm cât de independentă este, de fapt, țara noastră față de gazul rusesc, având în vedere că președintele Bulgariei a lăsat recent să se înțeleagă că în Moldova ajunge nu gaz azer, ci rusesc, la prețuri umflate și prin intermediari.
Am fi vrut să îl întrebăm pe Dorin Recean cum e să vorbești despre independența energetică când trăiești cu venituri de milioane de lei și un salariu de peste 50.000 de lei, în timp ce majoritatea cetățenilor țării au salarii mici și pensii ridicole. Și, de asemenea, dacă va fi realizată o investigație a activității și finanțării USAID în Moldova, care a fost declarată organizație criminală în SUA.
Și dacă se va analiza posibilitatea retragerii licențelor pentru canalele de televiziune care au primit fonduri de la USAID, din cauza suspiciunilor de finanțare ilegală, așa cum s-a întâmplat cu cele 14 canale de televiziune închise de autorități. Însă aceste întrebări așa și nu au fost adresate direct premierului.