Autoritățile merg împotriva oamenilor. Chiar dacă locuitorii din Copanca, unul dintre cele 11 sate de pe malul drept al Nistrului, care suntconectate la sistemul energetic al regiunii transnistrene, au anunțat de mai multe ori că nu au nevoie de energia scumpă pe care le-o impun autoritățile de la Chișinău, iată că Premier Energy a început lucrările pentru racordarea localității la rețelele electrice de pe malul drept. Astăzi, echipa noastră de filmare a fost la Copanca.
Jurnaliștii au văzut cum polițiștii păzesc muncitorii ca aceștia să nu fie deranjați de locuitori să-și facă treaba. În discuție cu oamenii, aceșiia ne-au spus, nemulțumiți, că, nu se vor conecta la energia scumpă, deoarece, în așa mod, autoritățile vor să-i impună să achite mai mult pe lumină.
Totodată, cei din Copanca mai afirmă că ajutoarele oferite de către UE în scopul depășirii crizei energetice sunt doar pentru a șterge ochii oamenilor, deoarece, tot cei de la conducere vor pune banii în buzunare. Mai multe detalii, în reportajul realizat de colegii mei.
Chiar dacă locuitorii din Copanca de nenumărate ori au protest față de decizia autorităților de a fi conectați la rețeaua electrică de pe malul drept, cei de la conducere au făcut-o tot pe a lor. Aceștia au călcat în picioare voința oamenilor și au început totuși lucrările de montarea a pilonilor și conectarea liniei de 10 kilowați.
Acest lucru i-a supărat și mai tare pe locuitorii care spun că nu vor face față sumelor din facturi dacă prețul la lumină va crește de la un leu la aproape 5 lei.
Nu sunt angajată oficial ca să am salariu. Am doi studenți la care le achit contractul și eu vorbesc cu dumneavoastră și am fiori, nu știu cum o să mă descurc.
Lumea este speriată pentru că așa prețuri nu s-au achitat la noi în sat niciodată, e haos, spaimă.
Noi vrem de la Tiraspol, cum a fost așa să fie
– Nu vreți de la Chișinău?
– Nu, nu. Aici va fi aproape 5 lei, dar noi acum plătim un leu. Este diferență?
Iată în sat sunt magazie și într-un magazin pâinea costă 3 lei și în altul 5. Tu de unde ai cumpăra, ia spune?
– De unde e 3 lei.
– Apoi și eu tot, cine nu ar vrea să plătească cu o capică mai ieftin, că pensia este de nimic. Iată, vedeți, am plătit 2,174 de lei am achitat pe 10 zile să-mi fac perfuzie.
5 Nu știu ce va mai fi, dar au tulburat tare lumea.
– Nu vreți să fiți conectați? – 100% îți spun că nu.
Au vrut deja să se conectezela linia de 10 kilovolți, dar cum să vă explic ca să fie clar. Este la fel ca un sistem de alimentare cu apă, în mijloc este o fântână, iar pe margini sunt conducte care devin tot mai subțiri, din ce în ce mai subțiri, și dacă deschizi apa de la un capăt, veți mai avea ceva la celălat mcapăt? Nu, pentru că acolo conductele sunt prea înguste. Așa este și aici. Au trântit și ei o vorbă
– pe semne că au vrut ceva
– sau să sperie oamenii, sau să-și arate prostia.
La construcția noii linii lucrează șapte angajați ai companiei Premier Energy. Șeful de șantier nu a dorit să discute cu echipa noastră de filmare pentru a ne oferi mai multe detalii tehnice.
Maistrul însă ne-a comunicat că lucrările vor fi gata într-o săptămână, fără a ne putea spune cum va funcționa această linie.
VITALIE ZADIC, maistru de șantier, Premier Energy
– Ce urmează să faceți astăzi?
– Punem piloni, construim linia de 10 kilowolți.
– Cât o să dureze construcțiile?
– Timp de o săptămână.
– În timp de o săptămână o să faceți totul și o să dați în exploatare?
– Da.
– Ieri oamenii au fost nemulțumiți?
– Da, nu dădeau voie.
– Din cauza aceasta este și
poliția ?
– Da.
– Ca oamenii să nu deranjeze?
– Da, să nu sară la bătaie.
– Nu vor să achite mai mult? – Cred că aceasta e cauza, noi nu știm, ne-au trimis, suntem la lucru.
Pentru a nu fi deranjați de către locuitori, muncitorii sunt păziți de polițiști.
SERGHEI VOIDICO, ofițer superior de sector Noi doar asigurăm ordinea publică, să nu fie careva încălcări.
Am încercat să aflăm de la primărie cum și când va funcționa această linie electrică, însă, reprezentanții instituției ne-au spus că primarul este în concediu. Viceprimarul nu a dorit să vorbească cu reporterul nostru.
MARIA STOIAN, reporter Canal 5
Iată aceasta este linia electrică ce vine din Transnistria și care asigură localnicii cu lumină ieftină. Oamenii achită aproximativ un leu pentru un kwatt/oră. Iar această linie, care acum se construiește, va aduce curent, la prețuri europene, așa cum plătește toată țara. Acum, noi achităm mai mult de 4 lei per kwatt, dar ce va fi mâine și cât de sus vor sări tarfifele, nimeni nu știe.
La fel, cei din Copanca ne-au spus că nu cred că ajutoarele de milioane promise de către UE vor fi repartizate pentru binele oamenilor. Banii vor ajunge în buzunarele celor de la conducere, spun ei.
Când te-ai uita, milioane, miliarde vin că nici al zecelea nepot nu o să mai poată plăti datoriile acestea care le iau ei. Noi suntem în vârstă dar copiii și nepoții noștri nu știu ce vor ajunge, mătincă tare bune zile nu o să mai avem. Ce, ei nu văd ce dezordine arată că este în Europa ceea? Europa. Trebuim noi la
Europa ceea? Europei îi trebuie să pună o bază americane sub coste aici la noi și iată ce le trebuie.
Totul ce fac este doar pentru ei. Să explic sau nu trebuie? Asta este pentru cei care sunt la putere, pentru cei care primesc bani mulți, deja le-au tăiat din America, Trump le-a strâns șurubul, iar acum vor începe să ia de aici, cum se spune, „pofta vine mâncând”, iar ei deja au poftă, așa că vor continua să „mănânce” până când cineva le va închide gura.
Precizăm că, localitatea Copanca fiind conectată la rețelele de energie din regiunea transnistreană, în luna ianuarie s-a confruntat cu deconectări, la fel ca cei din stânga Nistrului. Astfel, sătenii au fost vizitați de către Maia Sandu care le-a spus că vor fi conectați la lumină, în condițiile în care sunt conectați și restul cetățenilor moldoveni, scumpită în ultima perioadă și mai mult.
Acest lucru ia nemulțumit pe săteni, care au huiduit-o pe Sandu, în timpul vizitei ei în localitate și i-au spus că nu au nevoie de energie scumpă. La rândul său, șefa statului a menționat că cei care nu vor să se conecteze nu o vor face, această linie va fi doar pentru instituțiile publice.