-1.2 C
Chișinău

Sondaj IMAS: Cine este vinovat pentru criza energetică și ce evaluare dau moldovenii autorităților

De criza energetică din țară se face vinovată actuala guvernare de la Chisinau. Anume asta arată rezultatele unui sondaj realizat de Compania Sociologică IMAS. La fel, 40 la sută dintre respondenți consideră că prestația Maiei Sandu în cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova este mai rea decât cea din primul mandat.

Ce ține de alegerile parlamentare, dacă aceastea ar avea loc duminica viitoare, în noul legislativ ar accede două partide și două blocuri electorale. Care sunt acestea, vedeți în continuare.

De criza energetică din țară se face vinovată actuala guvernare de la Chisinau. Anume asta arată rezultatele unui sondaj realizat de Compania Sociologică IMAS. La fel, 40 la sută dintre respondenți consideră că prestația Maiei Sandu în cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova este mai rea decât cea din primul mandat. Ce ține de alegerile parlamentare, dacă aceastea ar avea loc duminica viitoare, în noul legislativ ar accede două partide și două blocuri electorale. Care sunt acestea, vedeți în continuare.

Potrivit unui sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologică IMAS în perioada 16 ianuarie -1 februarie, aproape 50% din respondenți consideră că vinovate de criza energetică de pe teritoriul țării sunt, de fapt, autoritățile Republicii Moldova. Totodată, peste 20% din intervievați consideră compania „Gazprom” sau Federația Rusă ar fi responsabilă de această situație, iar alte 14% au indicat Ucraina. Totodată, 7% îi consideră vinovați deopotrivă pe toți cei enumerați.

La fel, participanții la sondaj au evaluat activitatea Guvernului, a premierului Dorin Recean, dar și a președintelui – Maia Sandu legată de implicarea lor în rezolvarea acestei crize energetice.

Astfel, notele cele mai mici le ia Sandu. 50% i-au oferit note de la 1 la 4, 16 la sută au notat-o cu 5 și 6, iar 13% cu 7 și 8.Doar 15% din intervievați au oferit notele maxime pentru activitatea acesteia. Asemănător au fost notați pentru activitate și Dorin Recean, dar și întregul Guvern.

Legat de măsurile care puteau fi luate pentru a nu se ajunge în această criză energetică, 74% dintre respondenți consideră că, autoritățile au acționat cu întârziere și doar 18 la sută susțin că s-au pregătit din timp pentru a gestiona criza.  La fel, moldovenii cred că în următoarele luni situația se va înrăutăți.

Totodată, participanții au fost întrebați dacă sunt de acord cu afirmațiile celor de la putere, precum că actuala criză energetică este generată doar de Federația Rusă.

Astfel, peste 50% dintre aceștia au spus că nu sunt de acord și doar 17% susțin declarațiile autorităților.

La fel, sunt foarte mici speranțele oamenilor în capacitatea Guvernului de a opri creșterea prețurilor la resursele energetice –

doar 3% din cei intervievați cred că acest lucru se va întâmpla. Peste 40% nu cred deloc în acest lucru.

Ba mai mult, 60% dintre persoanele care au participat la sondaj se așteaptă ca tarifele să mai crească. În același timp, oamenii și-au arătat nemulțumirea și față de compensațiile pe care le primesc din partea statului.

Circa 50% consideră că suma este prea mică, în comparație cu nivelul scumpirilor și doar 7 la sută sunt mulțumiți de ajutor.

La fel, peste 40 la sută dintre cetățenii susțin că pentru a plăti noile tarife mari la resursele energetice vor fi nevoiți să economisească pe alimente, iar 33% vor împrumuta bani pentru a achita facturile și pentru a face economii aceștia vor reduce temperatura din casă, iar alții chiar vor îndura frigul.  Persoanele chestionate au mai avut de răspuns și la întrebarea de unde și-ar dori ca Moldova să cumpere gaze naturale.

„De unde e mai ieftin” a fost răspunsul care a acumulat celele mai multe voturi – peste 50%. 30 la sută spun că își doresc ca gazul să fie procurat din Federația Rusă pe altă rută decât Ucraina și doar 11 la sută vor gaz european, chiar dacă este mai scump. Ce ține de energie, oamenii la fel își doresc ca aceasta să fie procurată de unde e mai ieftină, peste 50 la sută au ales acest răspuns. Mai mult de 30% vor lumină produsă la Cuciurgan și doar 8 la sută – din Europa.

Cât despre situația politică, sondajul IMAS arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în noul legislativ ar accede două partide și două blocuri electorale.

Astfel, PAS ar obține circa 26%, fiind urmat de blocul PCRM-PSRM cu circa 22%. Pe locul III s-a clasa blocul „Victorie”, condus de Ilan Șor, cu peste 9 la sută. „Partidul Nostru” condus de Usatîi ar acumula circa 8%.

Astfel, s-a dovedit că doar Blocul „Victorie” arată cifre care demonstrează creșterea numărului alegătorilor care sunt dispuși să voteze pentru el, cu 2,1% mai mult față de sondajul anterior, asta în timp ce numărul simpatizanților PAS și al Blocului PSRM-PCRM scade constant.

Comparativ cu sondajul anterior, numărul susținătorilor PAS a scăzut cu aproape 4%. În același timp, numărul susținătorilor BCS a scăzut și el cu 2,6%.

Sondajul mai arată o scădere semnificativă a încrederii cetățenilor în președintele țării, Maia Sandu. Potrivit datelor, peste 60% dintre cetățeni consideră că aceasta nu se implică suficient în rezolvarea problemelor interne ale țării, în timp ce doar 34% cred că ea își îndeplinește corespunzător atribuțiile.

La fel, 40 la sută dintre respondenți consideră că modul în care acționează Maia Sandu e mai rău decât în primul său mandat de șefă a statului și doar 17 la sută dintre cei intervievați cred că prestația președintei este mai bună în actualul mandat.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1130 respondenţi, cu vârsta de 18 ani şi peste, în 12 unităţi administrativ-teritoriale – 86 localităţi selectate, exclusiv Transnistria. Eroarea maximă de eşantionare este de ±3.0%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE