-1.2 C
Chișinău

PAS se pregătește pentru alegeri? Au fost înăsprite pedepsele pentru corupția politică, pe care autoritățile le folosesc pentru a lupta împotriva opoziției |VIDEO

Guvernul a susținut un proiect de lege al deputaților PAS de a spori și mai mult pedepsele pentru corupția electorală, inclusiv pedepse cu închisoarea, până la un termen mai mare. Mai mult, Executivul a propus și sancționarea promisiunilor electorale de a oferi alegătorilor bani, bunuri sau servicii.

În documentul aprobat se menționează că aceste măsuri se referă la mită electorală din partea așa-numitelor „grupuri criminale”. Promisiunile electorale ale reprezentanților autorităților și plățile electorale din bugetul de stat, care se fac, de asemenea, pentru a influența alegătorii, autoritățile, pe semne, nu le consideră corupție electorală.

Guvernul a aprobat un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru corupția electorală. Astfel, persoanelor fizice implicate în corupția electorală li se va aplica o amendă de până la 100.000 de lei sau pedeapsa cu închisoare de până la 7 ani.

Pentru persoanele juridice, amenda poate ajunge la 550 de mii de lei, cu lichidarea ulterioară a entității. În concluzia sa, guvernul propune și combinarea ambelor forme de pedeapsă, adică amendă plus privare de libertate.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției

Guvernul susține proiectul de lege și în baza avizelor recepționate propune mai multe observații și recomandări de îmbunătățire.

Pentru persoana fizică amenda se va mări de la 1.350 unități convenționale – echivalentul a 67.000 de lei, până la 1.850 unități convenționale, echivalentul a 95.500 de lei, sau cu închisoare de la 4 șa 7 ani.

Mai mult decât atât, imaginația guvernului s-a dovedit a fi mai bogată chiar decât cea a autorilor proiectului de lege în persoana deputaților PAS. Astfel, membrii cabinetului de miniștri au propus introducerea unei norme exotice în proiect, precum „promisiunea” de bani, bunuri, servicii sau alte beneficii pentru a influența decizia alegătorului. Și sancționarea pentru aceasta.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției

De asemenea, guvernul propune incriminarea faptei – promisiune de bani, bunuri, servicii și alte foloase în scopul determinării exercitării sau neexercitării drepturilor electorale.

Totuși, dacă ne amintim de alegerile prezidențiale recente, reprezentanții puterii nu doar că au promis alegătorilor, în cazul unui vot pentru Maia Sandu, să le îmbunătățească situația cu ajutorul fondurilor bugetare, dar, cu două săptămâni înainte de alegeri, au anunțat acordarea unui ajutor unic pensionarilor în valoare de 2.300 de lei.

Liderul Platformei DA, Dinu Plângău, atunci, a calificat acest ajutor drept „o mică favoare electorală” și le-a amintit celor de la putere că înainte de a ajunge la guvernare, aceștia numeau astfel de acțiuni corupție electorală și utilizarea banilor publici în interesul unui candidat.

Însă, se pare că cei din PAS consideră că există „corupție electorală corectă” – atunci când ei alocă bani alegătorilor din buget sau din fonduri europene și „corupție electorală incorectă” atunci când ajutorul social pentru persoanele cu venituri mici este oferit de cei din opoziție.

Mulți experți consideră această lege drept un instrument de luptă împotriva opoziției. La alegerile prezidențiale trecute, fără dovezi ale unei legături cu scrutinul, autoritățile au acuzat deja pensionarii și alți cetățeni nevoiași care au primit suplimente de pensii în cadrul proiectelor lui Ilan Șor de implicare în corupția electorală.

De asemenea, printre pedepsele prevăzute în legea împotriva corupției electorale se numără prelungirea suspendării activităților de partid de la 6 luni la 1 an – la fel, numai pe bază de suspiciuni, fără proces și anchetă. În general, guvernul actual se pregătește deja pentru viitoarele alegeri parlamentare, pe care nu le va câștiga cinstit.

În același timp, înăsprind sancțiunile pentru opoziție pentru așa- numita „corupție electorală”, autoritățile au relaxat, cu o lună în urmă, sancțiunile pentru delapidarea fondurilor europene.

Potrivit unor avocați și politicieni, PAS pregătește o cale de retragere, temându-se că mai devreme sau mai târziu va trebui să răspundă pentru însușirea banilor din ajutoarele externe, din fondurile alocate pentru modernizarea drumurilor, precum și pentru diverse scheme de achiziție a energiei electrice și gazului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE