-1.2 C
Chișinău

Cimitir de cranii în satul Roșcani, raionul Strășeni: Capete de porci, vaci și oi aruncate ilegal. Ecologiștii dau vina pe autorități |VIDEO

Cimitir de cranii în stare de putrefacție și un miros îngrozitor. O astfel de priveliște am găsit pe un deal din satul Roșcani, raionul Strășeni. Sute de capete de porci, vaci și oi au fost aruncate acolo, la grămadă. Imaginile șocante au fost publicate în mediul online de o ogranizație neguvernamentală, de unde a și pornit investigarea cazului.

Oamenii din sat sunt îngroziți de cele întâmplate, deoarece, spun ei, resturile de animale ar putea genera infecții și tot felul de boli. Localnicii se mai întreabă cum e posibil să se întâmple asta și ce fac autoritățile! Poliția din Strășeni a declarat că întreprinde acțiuni pentru a indentifica făptașul care ar fi transportat craniile în câmp.

La fel și ANSA, dar și Inspectoratul pentru Protecția Mediului s-au autosesizat, însă cu întârziere. Iar ecologiștii susțin că acesta este departe de a fi un caz izolat și că autoritățile sunt de vină pentru ceea ce se întâmplă.

Cimitir de cranii în stare de putrefacție și un miros îngrozitor. O astfel de priveliște am găsit pe un deal din satul Roșcani, raionul Strășeni. Sute de capete de porci, vaci și oi au fost aruncate acolo, la grămadă. Imaginile șocante au fost publicate în mediul online de o ogranizație neguvernamentală, de unde a și pornit investigarea cazului. Oamenii din sat sunt îngroziți de cele întâmplate, deoarece, spun ei, resturile de animale ar putea genera infecții și tot felul de boli.

Localnicii se mai întreabă cum e posibil să se întâmple asta și ce fac autoritățile! Poliția din Strășeni a declarat că întreprinde acțiuni pentru a indentifica făptașul care ar fi transportat craniile în câmp. La fel și ANSA, dar și Inspectoratul pentru Protecția Mediului s-au autosesizat, însă cu întârziere.

La doar câteva sute de metri de casele localnicilor de la marginea satului Roșcani, raionul Strășeni sunta aruncate de-a dreprul în câmp deschis, sute de cranii de animale.

Echipa noastră de filmare a găsit locul după… miasma înțepătoare emanată de mormanul parcă desprins dintr-un film horror. Oamenii din sat ne-au spus că sunt de-a dreptul îngroziți de cele întâmplate, iar pe lângă mirosul insuportabil se tem și de o eventuală contaminare a apei din fântâni, dar și de faptul că s-ar putea infecta cu diferite maladii.

Oamenii mai sunt de părere că, dacă ar fi fost instalate camere de luat vederi în regiune, făptașii ar fi fost identivicați mai ușor.

Ecologia o distruge, ecologia, după asta, totul se scurge în fântâni, de unde se i-au toate bolile după asta, la oameni? Organele competente trebuie să depisteze cine a făcut lucrul acesta și să amendeze conform legii.

Să-i găsească, să-i amendeze care au făcut așa ceva. Vor începe căldurile, se încep bolile și așa acolo duce tot satul câini, pisici, dar încă și animale tăiate și cadavre.  Animalele acelea acolo se descompun și apar fel de fel de maladii, boli, nu-i chiar bun lucrul acesta.  Dar camere în sat, da, ar trebui și au să vadă cu ce mașină au adus și repede îi vor găsi.

Ar trebui de instalat camere de luat vederi ca să putem afla ce s-a întâmplat acolo și cine a făcut- o, deoarece întrece orice limită. Dar iarăși, pot apărea diferite epidemii și este inuman, dacă să spunem așa.
Sătenii spuneau că acolo este miros neplăcut, dar eu personal nu am fost și nu știu.

Am discutat și cu primarul satului Roșcani, Irina Gonța, care ne-a povestit că a aflat despre problemă încă din data de 30 ianuarie, de la localnici, după care ea a alertat poliția și inspectorii de la Agenția pentru Siguranța Alimentelor.

Sătenii au presupus că animalele sălbatice ar fi adus craniile pe dealurile din apropierea satului. Totuși, cel mai probabil, resturile de animale ar proveni de la vreo fermă și ar fi fost aruncate intenționat lângă gunoiștea de la marginea localității.

IRINA GONȚA, primar satul Roșcani, raionul Strășeni

Capurile pe care le-ați văzut, dezastrul va fi deja strâns și îngropat.
Altă soluție nu vedem. Cumva a rămas pe umerii autorităților publice locale ca să amenajăm spațiul unde a fost împrăștiat tot haosul dat. Nu avem presupuneri de la care fermă este, pentru că pe teritoriul localității nu avem fermă, pe teritoriul satului

Sireți la fel nu este fermă care să se ocupe cu astfel de activități, presupunem că sunt din orașul Chișinău.  Este pentru prima dată, dar cumva, la fel din spusele cetățenilor, acești saci au fost aduși în data de 8 ianuarie, după care domnul a repetat și în data de 28 ianuarie.

Primarul a mai declarat că intenționează să instaleze camere de luat vederi, însă anume în această zonă montarea lor este dificilă. Între timp, unii săteni afirmă că l-au văzut pe făptaș, însă nu au reușit să rețină numerele de înmatriculare a mașinii cu care acesta a transportat craniile.

L-a văzut, lumea l-a văzut, dar nu știe numărul, nu s-a văzut numărul. Dar credem că ceva parcă au găsit.  Spuneau că ”uite, iar a adus noaptea, aseară, ne mai ducem la gunoiștea aceea și băieții spun că ”iar a adus saci” și e putoare acolo, doamne ferește ce putoare este.  Aduce toate bolile în sat.

Șeful Inspectoratului de Poliție Strășeni susține că a pornit o anchetă pe cazul dat, însă nu poate divulga cine este făptașul, pentru a nu periclita mersul investigațiilor.

SERGIU COCIER, șef a Inspectoratului de Poliție Strășeni

Imediat la fața locului au reacționat angajații Inspectoratului de poliție Strășeni împreună cu reprezentanți Agenției pentru siguranță alimente și a inspectoratului pentru protecția mediului. La moment cazul dat se investighează și la stabilirea făpturitorului acesta va fi sancționat comform legislației

La moment eu personal nu cunosc numărul acestora dar sunt peste 100 de capete

La trei zile de la depistarea craniilor în câmp și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că a inițat o investigație pe acest caz. Într-un comunicat publicat, abia luni, 3 februarie, ANSA scrie că au fost sesizați la rândul lor de către poliția din Strășeni, iar la fața locului s-au deplasat mai mulți agenți constatatori.

Cu un comunicat, luni, a venit și Inspectoratul pentru protecția mediului, care a anunțat despre măsurile luate în cazul depozitării ilegale a deșeurilor de origine animală în localitatea Roșcani.

Potrivit instituției, inspectorii ANSA au prelevat probe pentru analize de laborator, pentru a identifica sursa și condițiile în care au fost abandonate craniile. Potrivit primelor informații, materialele ar putea proveni de la o unitate de tranșare a animalelor, deși, conform evidențelor oficiale,ale institiției, nu există astfel de unități în raionul Strășeni.

Totuși, în după amiaza zilei de marți, primarul satului Roșcani a publicat pe pagina sa de Facebook filmulețe video, în care se vede cum mai mulți inspectori lucrează la locul cu pricina pentru a înlătura craniile, dar și gunoiștea, care, de altfel, este neautorizată. Ulterior, acestea urmează să fie înhumate corespunzător.

Președintele organizației neguvernamentale, Garda Națională de Mediu, Alexandru Corja, cel care a postat în spațiul public și a adus primul la cunoștință despre dezastrul de la Roșcani ne-a dezvăluit că asemenea cazuri se întâlnesc în țara noastră cu sutele și reprezintă în sine un dezastru ecologic.

Mai grav este că autoritățile cunosc despre asemenea situații, însă nu mișcă un deget pentru a veni cu soluții, mai spune președintele organizației.

ALEXANDRU CORJA, președinte, Garda Națională de Mediu

Vă spun corect, mie îmi vine foarte multă informație în privat, foarte multe poze în privat. Înainte de a posta aceeași poză de exemplu sau informație, trebuie să mă duc eu la fața locului să văd chiar dacă e așa sau nu e așa.

La gunoiște acolo, toată lumea le-a văzut demult, ele nu-s de-o săptămână sau de două, ele sunt de mai demult. Chiar uitându-ne și după saci, tot în putrefacție.

Peștele de la cap se strică, noi asta toți cunoaștem. E o guvernare, cum să spunem așa, cam proastă, în general, în domeniul mediului eu vorbesc, începând de la Minister, începând de la inspectorat. Nouă ne arată floricele pe câmpii și ne arată căprioare cum sar prin asta, dar realitatea cu totul e alta. E diversă realitatea în Moldova și lumea o știe. Ceea ce ne arată nouă persoane de la Minister pe TikTok, aplauze și tot așa că trăim foarte bine.

O altă întrebare care ar trebui să ne îngrijoreze, spune Alexandru Corja este, ”unde a ajuns carnea de porc” sau oricare animal care a fost sacrificat, care cel mai probabil, potrivit lui, ar putea fi contaminată, așa cum aruncarea capetelor este o practică mai puțin întâlnită.

ALEXANDRU CORJA, președinte,Garda Națională de Mediu

Omul care cunoaște, chiar și cel care comercializează sau vinde la piață știe că analiza la porc se ia după ureche și se vede starea cărnii, veterinarii cunosc lucrul acesta. Întrebarea mea principală, unde e carnea?  Sau carnea o fost contaminată sau ceva s-a întâmplat, a fost ceva închis, ea a dispărut pur și simplu. S-a dat ca sănătoasă, într-un fel, să spunem așa.

Fiindcă noi cunoaștem că orice cetățean, orice om de rând cunoaște că capurile nu se aruncă așa. Capul tot se face ceva din el. Întrebarea e de ce s-a aruncat? Trebuia dusă la analiză, toți tac, ca de obicei. Asta autoritățile trebuie să răspundă.

Potrivit lui Corja, o soluție ar fi crearea unei gropi asemănătoare cu cele din perioada sovietică, unde aceste resturi ar putea fi distruse și descompuse, însă se pare că neglijența autorităților prevalează intereselor reale de a salva mediul înconjurător, dar și de a proteja sănătatea oamenilor.

Potrivit ANSA, conform Codului Contravențional, pedeapsa pentru asemenea acțiuni, în cazul persoanelor fizice presupune amendă de până la 1500 de lei și muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice, amenda poate ajunge până la șase mii de lei cu privarea dreptului de a mai desfășura activitatea pe un termen de până la un an.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE