0.5 C
Chișinău

Promisiuni neîndeplinite: Ansamblul „Hecenii” încă așteaptă sala de repetiții promisă de autorități

 La aproape un an de când au luat Golden Buzz-ul la concursul „Românii au Talent”, ansamblul „Hecenii” din satul Heciul Nou, raionul Sîngerei, așa și nu au o sală pentru repetiții, după cum le-au promis autoritățile, așa că fac, în continuare, naveta în satul vecin pentru repetiții.

Banii anunțați și alocați anul trecut cu mare fast de Guvern s-au dovedit a fi insuficienți pentru construcția unei noi clădiri culturale, așa că visul tinerilor de a avea un spațiu unde să se antreneze rămâne, deocamdată, pus pe poliță – o promisiune nerealizată de autorități.

După evoluția memorambilă pe care ansamblul Hecenii au avut-o la concursul de talente organizat în România, când o lume întreagă a aflat despre condițiile deplorabile în care sunt nevoiți tinerii să-și facă repetițiile, autoritățile de la noi au promis bani pentru construirea unei noi săli de dans.

Deși banii au fost alocați, parcă și problema cu terenul este aproape de a fi rezolvată sala ia-o de unde nu-i! Și nici nu se cunoaște când va fi, spune coregraful Dionisie Cobîlaș, care declară că deși în curând se face un an de când conducerea de vârf a țării spunea că va fi rezolvată problema cu sediul, tot ce s-a făcut până, la nivel de lucrări a fost doar delimitarea terenului. Iar banii care au fost alocați stau în cont, cu toate că și așa va mai fi nevoie de surse suplimentare.

DIONISIE COBÎLAȘ, conducătorul Ansamblului „Hecenii”

S-a votat în urma ședinței Consiliului ca acest teren să ajungă la balanța Consiliului Raional și urmează ca la ședința consiliul local Heciu Nou, consilierii locali să transmită acest teren pentru ulterioarele lucrări.

Cei un milion 300 de mii care au fost alocați scadenți la sârșitul anului trecut au fost alocați din nou pentru 2025 cu destinație specială la balanța primăriei comunei Heciul Nou, urmează să găsim o soluție pentru ca acești bani să ajungă la Consiliu Raional și să găsim surse de finanțare pentru a începe construcția școlii de arte.

Construcța unei săli culturale pentru dansatori va începe când vor fi bani disponibili, spune coregraful, care totuși, speră că autoritățile își vor onora promisiunea.

DIONISIE COBÎLAȘ, conducătorul Ansamblului „Hecenii”

Am primit o promisiune sau cel puțin un indiciu că la rectificarea bugetului de către Parlament, în martie, întrebarea noastră va fi pusă la ordinea de zi și cel mai probabil se va discuta despre alocarea banilor pentru construcție.

Până atunci însă e cale lungă, iar tot ce pot face dansatorii, este să meargă în continuare pentru repetiții la casa de cultură din satul vecin. Astfel, de-i frig, de plouă, ”Hecenii” merg resemnați câțiva kilometri pentru marea lor pasiune – dansul popular.

DIONISIE COBÎLAȘ, conducătorul Ansamblului „Hecenii”

Avem oglinzi, bare pentru dans clasic, iluminatul este destul de ok, sistem de sonorizare modern. Aici sala este echipată totalmente pentru ceea ce facem noi.

Deși după prestația incendiară a ”Hecenilor” de anul trecut de pe scena conscursului de talente din România s-a vorbit mult, iar reprezentanții puterii îi scăldau în laude, de ziua Culturii, sărbătorită în RM la 15 ianuarie, dansatorii nu au primit nicio diplomă sau premiu pentru activitatea lor culturală.

DIONISIE COBÎLAȘ, conducătorul Ansamblului „Hecenii”

Noi nu am rămas supărați, noi mergem mai departe în detrimentul intereselor pe care le avem la moment. Pentru noi este cel mai important construcția sălii și este un punct primordial spre care tindem, iar aprecieri, eu cred că noi am avut destule și fără diplome și aprecieri de Ziua Culturii.

Sigur că e trist așa ceva.

Tinerii din Ansamblul de dansuri populare „Hecenii” dat lovitura de grație la unul dintre cele mai de răsunet concursuri TV de peste Prut, „Românii au talent”. Anume atunci s-a aflat că, toate repetițiile dansatorilor talentați se desfășoară într-o sală încăpere veche, cu pereții jerpeliți, iar când plouă afară, plouă și înterior.

Abia după ce au adus laurii acasă, conducerea de vârf a țării a manifestat interes și grijă față de problemele tinerilor. Maia Sandu le-a deschis ușile Președinției și le-a promis susținere.

Guvernul a anunțat că le alocă 1,3 milioane de lei, iar deputații din PAS i-au invitat la Parlament. De atunci a trecut aproape un an și, se pare că, puterea de la Chișinău a uitat de existența acestor tineri, iar la nivel local lucrurile nu s-au mișcat din loc.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE