6.1 C
Chișinău

Victoria Furtună acuză lichidarea Procuraturii Anticorupție de către guvernare pentru a controla opoziția și a submina justiția |VIDEO

Decizia de comasare a Procuraturii Anticorupție și PCCOCS a fost luată de către actuala guvernare pentru a-și crea judecători și procurori loiali drept „bâtă” împotriva opoziției. Declarația a fost făcută de către fostul procuror Anticorupție Victoria Furtună, în cadrul emisiunii PULS, de la postul nostru de televiziune.

Aceasta susține că tot ceea ce s-a întreprins până acum prin reforma în justiție a fost făcut doar pentru ca actuala guvernare să se mențină la putere și pentru a submina independența justiției. La fel, Furtună a precizat că, în prezent, între președintele țării și șefa procuraturii anticorupție este un joc de ping-pong populist.

Actuala guvernare, în frunte cu Maia Sandu, în loc să lupte cu corupția din țară, se ocupă de comasarea Procuraturii Aanticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, afirmă fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună. Acest lucru se întâmplă doar cu anumite scopuri, este de părere ex-procurorul – pentru a controla și a pune presiune pe politicienii din opoziție, pentru a se menține la putere, dar și pentru a avea judecători și procurori loiali.

VICTORIA FURTUNĂ, fost procuror anticorupție

Sunt dezamăgită de această reformă în justiție și sunt sigură că și colegii mei din Procuratură, astăzi, singuri nu înțeleg scopul fuzionărilor și al noii direcții la Procuratura Generală.

Ce fac ei la ziua de astăzi – formează o direcție în cadrul PG care va lupta cu opoziția partidului de guvernare. Deci, eu nu înțeleg necesitatea acestei direcții, având în vedere că deja există Procuratura Anticorupție.

Pentru ce noi iarăși trebuie să cheltuim timp și bani pentru a forma o nouă direcție sau se sustrage atenția cetățenilor de la problema energetică în care ne aflăm sau ei chiar se gândesc să încalce cu mult mai mult legea și constituția.

Furtună susține că tot ceea ce s-a întreprins până acum prin reforma justiției a fost făcut intenționat de către actuala guvernare pentru a se menține la putere. Ea a mai precizat că, în prezent, între președintele țării și șefa procuraturii anticorupție se întâmplă un joc de ping-pong populist.

VICTORIA FURTUNĂ, fost procuror anticorupție

Haideți să vorbim și despre referendumul și alegerile prezidențiale care au fost validate de Curtea Constituțională. Tot ceea ce s-a întreprins prin reforma în justiție a fost făcut pentru a se menține la putere și pentru a submina independența judecătorească, astfel încât aceasta să nu reacționeze prompt la infracțiuni de corupție mare, delapidare de fonduri externe sau furt din buzunarul cetățenilor pentru achiziția gazelor din Rusia prin intermediari.

Astfel, fostul procuror susține că justiția din ziua de astăzi este una capturată, iar politicul se amestecă în înfăptuirea actului de justiție.

VICTORIA FURTUNĂ, fost procuror anticorupție

La moment, procurorii Procuraturii Anticorupție și cei din PCCOCS nu au o stabilitate de viitor, ei nu se gândesc cum să investigheze cauzele penale, ci se gândesc ce se va întâmpla cu mine în cazul că iau o decizie care nu satisface interesele celor de la guvernare.

Orice procuror care azi va intenta sau chiar se va sesiza aferent unor abuzuri a celor de la guvernareva fi sau exclus, sau nu va trece vetting-ul sau se va intenta dosare penale. Și aveți un exemplu viu în față.

Totodată, Furtună a ținut să menționeze că această reformă vine ca urmare a criticilor lansate de către Maia Sandu în campania electrorală pentru prezidențiale, atunci când era la un pas de a pierde turul doi și când a lansat informația că 300 de mii de oameni ar fi fost ținta corupției electorale. La fel, șefa statului atunci a criticat dur activitatea Procuraturii Anticerupție.

VICTORIA FURTUNĂ, fost procuror anticorupție

Cei care sunt astăzi la guvernare reprezintă un grup criminal organizat care utilizează instrumentele statului și instituțiile acestuia pentru a-și menține puterea.

În ultimele două luni, am primit numeroase plângeri din partea cetățenilor Republicii Moldova, care au fost impuși să depună denunțuri calomnioase și declarații mincinoase în legătură cu oponenții Maiei Sandu pe parcursul campaniei electorale. Astfel, cetățenii au fost influențați și torturați, în cazul că nu denunță o faptă sau alta, sunt reținuți, li se va aplica sechestru pe bunuri și expediați în instanța de judecată.

În același timp, Victoria Furtună a mai spus că sistemul judecătoresc nu trebuie reformat deoarece avem tot ce ne trebuie pentru ca procuraturile să funcționeze corect. Nu este nevoie să se investească mijloace financiare în aceste instituții, deoarece acestea sunt utilizate pentru a susține partidul de guvernământ, a mai menționat fostul procuror.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE