De la primele ore ale dimineții, la secțiile de vot de la Moscova sute de moldoveni stabiliți în Federația Rusă au mers să-și exercite dreptul la vot în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În pofida temperaturilor scăzute, moldovenii nu s-au lăsat speriați de frig și au format cozi imense, ba mai mult, s-au încins în hore. În condițiile în care doar două secții de votare au fost deschise în sediul Ambasadei de la Moscova, iar buletine nu sunt îndeajuns pentru toți, presa rusă scrie că un număr mare de cetățeni și-au procurat bilete spre Minsk, Belarus, Baku, dar și spre Istanbul și Chișinău pentru a putea vota. Între timp, la secțiile de votare din mai multe orașe ale UE moldovenii nu prea s-au înghesuit la ușa secțiilor.
Potrivit presei ruse, coada în fața ambasadei de la Moscova, care s-a format pe podul Kuznețski, se întinde pe aproximativ 200 de metri, mulți oameni fiind acolo încă de la primele ore ale dimineții. Pentru a face față temperaturilor geroase, moldovenii s-au încins și într-o horă.
Alegătorii din Moscova au spus că au mers la vot cu intenții bune și pentru o Moldovă prosperă.
„Ne facem griji pentru țara noastră și ne dorim să fie pace și ordine, ca toți oamenii să aibă locuri de muncă, copii să rămână acasă, în Moldova noastră, dar să nu călătorească prin toată Uniunea Europeană și alte locuri. Noi ne iubim patria noastră și vrem doar binele pentru copii și nepoții noștri”.
„- Moldova este țara mea așa cum e și Rusia, de acolo este bunica mea și mama, de aceea este o decizie importantă. – Ce schimbări doriți să fie în Moldova sau ce îi urați? – Un cer liniștit deasupra capului, să prospere și totul să fie bine”.
La fel ca în primul tur al alegerilor prezidențiale, oamenii sau arătat nemulțumiți de faptul că au fost deschise doar două secții de votare la Moscova, față de 17 – la scrutinul trecut. Ei au declarat că atitudinea autorităților față de diaspora din Rusia este o batjocoră și o încălcare a tuturor drepturilor. De asemenea, eu au spus că nu mai au încrederea că voturile vor fi numărate corect.
„Am venit să votăm pentru țara noastră, pentru victorie, pentru adevăr. Aveți vreo speranță că voturile vor fi numărate corect? – Nu, nu există speranță. Au dat totul peste cap, au cumpărat totul, pe toți oamenii care doar vorbesc ceva între ei despre actuala putere, pe toți îi închid și îi amendează. Dictatura este acolo, dar trebuie să fie democrație așa cum se cuvine în toate țările. Două secții de votare sunt destule? – Clar că nu sunt destule, priviți câți oameni s-au adunat aici și stau în rând”.
„Ne-au lipsit de drepturi. Pentru jumătate de milion de oameni doar două secții de votare. Este o bătaie de joc. Unii cetățeni care au vrut să ajungă acasă, să voteze, i-au oprit la trecerea frontierei și nui lasă să treacă, toate autobuzele stau pe loc. Nu destul că aici nu ne-au oferit mai multe secții să votăm, dar nici în Moldova nu ne lasă”.
„Este o zi decisivă pentru țara noastră. Ceea ce am văzut în primul tur ne-a motivat și mai mult să zburăm la Moscova ca să votăm, nu avem altă ieșire, deoarece sunt doar două secții și toate în Moscova. Sper că vom putea vota pe ”buletinele de aur”, așa că așteptăm în rând. – Aveți speranța că voturile vor fi numărate corect? – Sincer vorbind, nu prea credem, dar avem speranța că așa va fi. Dar reieșin din obiceiurile actualei guvernări este puțin probabil că totul va fi corect, noi, însă, nu ne pierdem speranța și mergem până la urmă. Un singur vot, dar să fie decisiv”.
„Este o încălcare a tuturor drepturilor și o bătaie de joc. Noi nici nu putem merge acasă, să vedem mormintele părinților, nu putem vedea nepoții, copii din cauza că așa sunt organele”.
„Sper foarte mult că vom putea vota. Și vom vota pentru o persoană care va contribui la dezvoltarea Moldovei ca întreg și care va fi capabilă să ofere locuri de muncă pentru oamenii din Moldova, astfel încât oamenii să nu călătorească în jurul lumii, ci să lucreze acasă”.
Spre amiază, rândul de cetățeni moldoveni care au venit să voteze la Moscova a devenit din ce în ce mai mare. Dacă unii au fredonat și câteva rânduri din cântecele moldovenești, atunci alții nu au stat locului și s-au prins în hore.
De asemenea, presa din Belarus a scris că secțiile de votare din Moscova nu fac față numărului mare de moldoveni care vor să voteze, din această cauză mulți dintre ei și-au luat curse de zbor spre Minsk, Baku, Israel chiar și spre Chișinău.
„Noi zburăm la Minsk pentru a vota. Datorită conducerii noastre, în Rusia sunt doar 10 mii de buletine de vot, de aceea noi suntem gata să votăm pentru viitorul țării noastre. Avionul este plin, toți sunt bine-dispuși pentru că avem posibilitatea să-și îndeplinească datoria de cetățean”.
„Cu dispoziție bună zburăm, ne-am adunat toți cei apropiați împreună pentru a merge să votăm și să ne facem datoria de cetățean”.
Și moldovenii stabiliți în Kursk spun că au mers cu autocarul spre Minsk pentru a-și exercita dreptul constituțional.
„Am fost la Moscova, dar așa cum ne-au promis la început cinci secții de votare, iar într-un final au lăsat doar două și 10 mii de buletine pentru toți nu ajunge, de aceea am venit în Minsk cu trei autobuze cu cetățenii din Kursk, ca toți să voteze pentru victorie”.
Moldovenii care au zburat din Rusia în Azerbaidjan să voteze la o secție din Baku au vorbit despre speranțele care le au, dar și despre temerile față de soarta Republicii Moldova.
„Trebuie să mergem la vot pentru că ne pasă de statul nostru. Este un stat mic. Și ne-ar plăcea, de asemenea, când mergem acolo, să fim bine primiți. Nu putem merge acolo pentru că este un mediu atât de dur”.
Chiar dacă au fost nevoiți să parcurgă sute sau chiar mii de kilometri, moldovenii au format cozi și la ambasada de la Minsk.
„Ambasada Moldovei din Minsk, Belarus. La alegeri. Priviți câți sunt de-ai noștri. Iată așa, dacă ar fi fost mai multe buletine, ar fi fost mai bine”.
Cu toată familia în Minsk pentru a vota au venit și cinci surori stabilite în Moscova.
„Am venit să votăm, să ne exercităm dreptul constituțional și îi îndemnăm pe toți cei care nu sunt indiferenți față de viitorul nostru. De soarta țării noastre. – Fiecare trebuie să-și îndeplinească datoria de cetățean exemplar și să decidă soarta Moldovei noastre, ca să prospere și să ajungă o țară bogată. – Ca în toată lumea să fie pace. – Și cel mai important, prietenie între toate popoarele”.
La Moscova și-au exercitat dreptul la vot și cetățenii moldoveni de etnie romă. Ei au venit cu propriul drapel și au vorbit despre importanța participării la alegeri a cetățenilor de toate etniile.
„Este drapelul rus țigănesc, care reprezintă mândria și etnia noastră. Am venit să ne dăm votul pentru patria și țara noastră, în mod destoinic, așa cum trebuie s-o facă fiecare cetățean”.
Moldoveanca Stela Cubleac a venit din orașul Istra la Moscova pentru a vota a doua oară, așa cum a participat și la alegerile din primul tur. Aceasta a îndemnat moldovenii să nu le fie frică și să nu fie indiferenți față de soarta țării în care s-au născut.
STELA CUBLEAC, moldoveancă stabilită în Federația Rusă: „Dragii mei concetățeni, dacă o să vă fie frică să mergeți acum să votați, atunci vă va fi frică încă patru ani înainte. Nu trebuie să vă fie frică, mergeți și oferiți-vă votul, și nu vă temeți de nimic”.
Între timp, activista din Republica Moldova, Alina Paladi a declarat că a expediat mai multe petiții către autorități din partea diasporei din Rusia pentru a fi deschise secții de votare suplimentare, însă așa și nu au fost auziți.
ANA PALADI, activist: „Din păcate, a doua, sau mai degrabă a treia noastră petiție nu a fost acceptată. Ei au spus că, din păcate, nu poate exista o creștere a numărului secțiilor de votare în al doilea tur. Este regretabil, dar noi suntem oameni puternici, nu renunțăm și vom lupta pentru drepturile noastre! Vedem că oamenii vin. Oamenii sunt aici astăzi de la 5 dimineața, unii de la 4 dimineața. Oamenii vor dreptate!”.
La secțiile de votare din alte orașe din străinătate, a bâtut vântul la propriu. În Londra de exemplu, acolo unde de obicei în primul tur oamenii stăteau la coadă, de această dată, dacă au fost zăriți unul sau doi moldoveni.
„În Londra nu este deloc rând. Data trecută rândul se întindea până la sfârșitul acelei străzi, până după colț, acum nu este nimeni. Este pur și simplu uimitor! Iată, secția este goală. Este o situație stranie. Bună ziua. Absolut nimeni”.
De asemenea, la București, moldovenii nu s-au înghesuit în fața secției de votare. Iar la Dublin, aceeași situație. Oamenii au putut fi numărați pe degete.
„Salutare din Dublin, diaspora ce se află aici poate veni să voteze fără probleme. Este ora 11, rânduri mari nu sunt, am avut vreo patru persoane înaintea mea. Deci, vă așteptăm la vot. Doar astăzi ne întreabă, în rest nu ne întreabă”.
La fel și la Paris, în fața secției de votare au putut fi observați câțiva moldoveni.
Cu toate că și în Europa au fost secții de votare, unde alegătorii tau fost nevoiți să ste la coadă. Un incident ciudat a avut loc și în țările europene. La 13.55 a apărut o eroare în programul de calculator. Acest lucru a afectat Germania, Franța și Belgia. Drept urmare, după o pauză, alegătorii au început să fie înregistrați manual pentru a putea vota.
Între timp, o situație mai puțin plăcută a avut loc la Ambasada Moldovei din Istanbul. Din cauza aglomerației care s-a format în fața instituției, consulul a restricționat accesul moldovenilor, spunându-le să aștepte afara și să intre câte unul pentru a pune ștampila în buletinul de vot.
„Putem spune că practic nu ne lasă să intrăm în secție. Răbdați o secundă, imediat persoana va ieși..”.
Ministerul de Externe de la Chișinău a comentat cozile formate la cele două secții de votare din Moscova. Ca și în primul tur, instituția a declarat că aceste cozi au fost create artificial pentru a periclita procesul electoral. De asemenea, s-a menționat că secțiile de votare au fost dotate cu numărul maxim de buletine de vot – cinci mii pentru fiecare secție de votare. Amintim că Chișinăul a redus numărul secțiilor de votare din Federația Rusă de la cinci câte erau inițial, la două, invocând motive de securitate. De asemenea, au fost tipărite doar 10.000 de buletine de vot pentru cei 500 de mii de cetățeni moldoveni care locuiesc acolo.
Totodată, adresele mai multor secții de votare din străinătate au fost modificate. Este vorba de sediile din Marea Britanie, Italia, Germania și Franța. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe care a îndeamnat moldovenii din aceste țări să verifice din timp noile adrese, pentru a se asigura că vor putea vota fără dificultăți.