În Germania a intrat în vigoare o lege care facilitează schimbarea legală a sexului. Aceasta se poate face acum prin depunerea unei simple cereri la biroul de stare civilă. Pentru copiii sub 14 ani, notificarea schimbării sexului și a numelui trebuie depusă de către părinți. Noua lege a provocat reacții controversate în țară. Unii membri ai opoziției și ai organizațiilor pentru drepturile femeilor consideră că aceasta subminează securitatea, viața privată și alte drepturi ale omului.
Începând cu data de 1 noiembrie, orice persoană din Germania își va putea schimba numele sau sexul legal în temeiul Legii privind autodeterminarea de gen. Acum pentru asta este de ajuns să fie depusă o cerere la biroul de stare civilă. Costul înregistrării este de 25 de euro. În cazul copiilor sub 14 ani, cererea poate fi depusă de părinți. Minorii cu vârsta peste 14 ani o pot face singuri, dar numai cu acordul părinților. Cu toate acestea, este necesară o declarație care să confirme că a fost solicitată consiliere de la un psiholog sau de la un birou de asistență socială pentru tineret.
Potrivit Euronews, noua lege este menită să înlocuiască legislația anterioară care făcea efectiv din identitatea trans o boală mintală. Conform acesteia, persoanele care doreau să își schimbe sexul trebuiau să facă două teste psihologice și să răspundă la o serie de întrebări foarte intime despre viața lor sexuală. În cele din urmă, un judecător trebuia să decidă dacă permite sau nu schimbarea de sex. În anii 2010, Curtea Constituțională a eliminat cerința de sterilizare și de intervenție chirurgicală înainte de schimbarea sexului.
De asemenea, legea penalizează orice persoană care „expune” un transgender fără permisiunea acestuia.
Potrivit publicației Der Spiegel, aproximativ 15 000 de persoane solicitaseră deja o schimbare de sex înainte de intrarea în vigoare a legii.
Opoziția și unele organizații pentru drepturile femeilor se tem că bărbații ar putea abuza de noile norme pentru a avea acces ușor la spațiile rezervate femeilor și fetelor. Raportorul special al ONU privind violența împotriva femeilor și fetelor a subliniat într-o declarație că legea „subminează siguranța, intimitatea și alte drepturi ale omului ale femeilor și fetelor, în special ale celor care au suferit violență din partea bărbaților”.
Legile privind autodeterminarea și recunoașterea legală a genului sunt în vigoare în 20 de țări din întreaga lume.
În Europa, căsătoriile între persoane de același sex există în 22 de țări, dintre care unele permit adopția.
La 4 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene din Luxemburg a ordonat tuturor statelor UE să recunoască schimbările de nume și marcajele de gen pe documentele emise în oricare dintre aceste țări.