4.4 C
Chișinău

Cutia Pandorei: Reacții aprinse la confirmarea rezultatelor referendumului din Moldova. ”Ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova, pe linie sociologică, este absolut halucinant”

”Ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova, pe linie sociologică, este absolut halucinant. De dragul puterii, actuala guvernare a cufundat țara în nazism și psihopatie, iar noi o să trebuiască să ne bălăcim în toate astea și cu un preț foarte mare”. O spun politicieni și lideri de opinie după ce, joi, Curtea Constituțională a confirmat rezultatele referendumului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Mai mult, unii dintre aceștia susțin că Domnica Manole ar trebui eliberată din funcția de președinte al Înaltei Instanțe și chiar expulzată de acolo pentru declarații ilegale. Despre ce este vorba aflați din reportaj.

Despre ce este vorba aflați din reportaj. Validarea plebiscitului constituțional a adus un val de reacții în societate. Fostul viceministrul al Justiției, Nicolae Eșanu, susține că  ”Prin confirmarea rezultatelor referendumului, Curtea Constituțională a deschis cutia Pandorei. Constituția a devenit extrem de vulnerabila în fața unui eventual aventurier populist, care ar putea folosi această cale pentru a schimba sistemul de guvernare, astfel încât să faciliteze calea pentru instaurarea unui regim totalitar.

”Confirmind rezultatele referendumului Curtea Constitutionala a deschis cutia Pandorei. Constitutia a devenit extrem de vulnerabila in fata unui eventual aventurier populist, care ar putea folosi aceasta cale pentru a schimba sistemul de guvernare, astfel incit sa faciliteze calea pentru instaurarea unui regim totalitar”.

Iar fostul ministru al Economiei, Alexandru Muravschi susține că membrii Curții Constituționale care au votat „pentru” au încălcat în mod flagrant cerințele articolului 208(1) din Codul Electoral al Republicii Moldova, lucru care, afirmă el, a fost subliniat deja de mulți analiști. Dar, adaugă Muravschi, președintele Curții, Domnica Manole, a comis anterior o încălcare și mai gravă a Legii Curții Constituționale. Mai exact, în luna mai curent, aceasta, adaugă el, a făcut propagandă deschisă pentru vectorul european aș țării, declarând că, cităm: „Suntem o țară mică, care abia își consolidează instituțiile. Dar avem aspirații serioase de a adera la Uniunea Europeană. Curtea Constituțională a dat un aviz favorabil pentru modificările aduse Constituției prin referendum.

Modificările vizează introducerea unui articol separat în Constituție, dedicat aderării la UE. Astfel, putem spune că Curtea Constituțională a pregătit drumul republicii către UE… Sperăm că și populația țării va aproba în referendum din octombrie introducerea în Constituție a amendamentelor privind aderarea la Uniunea Europeană – un spațiu al libertății, securității și justiției.”, o citează Muravschi pe Manole.

El afirmă că astfel, aceasta a încălcat Articolul 17 litera (f) a legii Curții Constituționale care prevede că judecătorii înaltei instanțe sunt obligați „să nu permită utilizarea funcției în niciun scop de propagandă”. Muravschi compară acest caz cu cel din 2011 când Dumitru Pulbere a fost eliberat din funcție pentru că, în timpul crizei parlamentare, a spus că „dacă parlamentul nu își alege președinte până la 28 septembrie, atunci Parlamentul ar trebui dizolvat.” Deci, adaugă Muravschi, Pulbere și-a pierdut fuincția doar pentru că a explicat o lege.

În același timp, analistul politic, Valeriu Ostalep, a declarat că în mod evident, referendumul a eșuat.

”Instrumentariul care ne-a fost prezentat la aceste alegeri a prezentat o parte a ceea ce ne așteaptă în Minciuni absolute, falsuri, isterie, amenințări, ură – totul pentru a suprima orice persoană normală. În mod evident, referendumul a eșuat și e clar că e un plebiscit ilegal. Este clar că și în aceste condiții rezultatele arată ceva diferit de ceea ce ni se impune. Sandu nu numai că a stricat tot ce a atins. De dragul puterii, ea a cufundat țara în nazism și psihopatie, iar noi o să trebuiască să ne bălăcim în toate astea și cu un preț foarte mare”, susține analistul.

”Instrumentele care ni s-au arătat la aceste „alegeri” s-au dovedit o parte din ceea ce ne este rezervat în viitor. Minciuni totale, falsuri, isterie, amenințări, ură – totul pentru a suprima orice persoană normală. Clar este ilegal. Este clar că și în aceste condiții rezultatele arată ceva diferit de ceea ce ni se impune. Sandu nu numai că a stricat tot ce a atins. De dragul puterii, ea a cufundat țara în nazism și psihopatie, iar noi o să trebuiască să ne bălăcim în toate astea și cu un preț foarte mare”.

Și director General IMAS, Doru Petruți a criticat decizia Înaltei Curți. Pe Facebook, acesta a scris că, asistăm cel mai probabil la vreun concurs de debilism sociologic, probabil se încearcă detronarea lui Valeriu Pașa. Cu trei zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale să prezinți un studiu politic cu trei scenarii de rezultate, un fel de 1X2 fotbalistic din care să vă alegeți voi orice rezultat vreți … este deja mult prea Acestă parodie de Halloween sociologic trebuie oprită de autorități, de extratereștri, nu știu, dar trebuie oprită cândva și cumva. Ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova pe linie sociologică este absolut halucinant. Iertați-mi limbajul … dar deja lipsește din peisaj doar o plută și lărgirea râului Bîc, a scris Petruți.

”Asistăm cel mai probabil la vreun concurs de debilism sociologic, probabil se încearcă detronarea lui Valeriu Pașa. Cu trei zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale să prezinți un studiu politic cu trei scenarii de rezultate, un fel de 1X2 fotbalistic din care să vă alegeți voi orice rezultat vreți … este deja mult prea mult. Acestă parodie de Halloween sociologic trebuie oprită de autorități, de extratereștri, nu știu, dar trebuie oprită cândva și cumva. Ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova pe linie sociologică este absolut halucinant. Iertați-mi limbajul … dar deja lipsește din peisaj doar o plută și lărgirea râului Bîc”.

Iar politologul Corneliu Ciurea a precizat că, autoritățile încearcă să creeze un fel de linie de demarcație, să creeze impresia că în spatele ei se află o anumită latură „rea” și „criminală” a istoriei, iar Maia Sandu luptă pe „partea bună”.

CORNELIU CIUREA, politolog

Cu astfel de elemente primitive, dar des folosite, autoritățile vor încerca să-și atingă obiectivele. Dar întrebarea este dacă toate acestea se vor termina imediat după alegerile prezidențiale sau nu? În principiu, mi se pare că, deși astfel de metode excită artificial o parte a societății, autoritățile construiesc un fel de realitate politică virtuală.

Deocamdată, nici actuala guvernare și nici Înalta Instanță nu a reacționat la criticile lansate în spațiul public. Precizăm că, joi, Curtea Constituțională a confirmat rezultatele referendumului din 20 octombrie. Doi dintre magistrați au avut opinii separate! Este vorba despre Vladimir Țurcan și Sergiu Țurcan. Prin urmare, reiese că doar patru judecători au considerat valide rezultatele Referendumului pentru modificarea Legii Supreme a țării, care va permite de acum încolo la legile UE să aibă prioritate în fața celor naționale.

Plebiscitul a fost declarat valid cu 50,72% din voturi, însă majoritatea din țară a ales opțiunea „NU” și doar opt raioane, din 32, s-au declarat ”pentru”. Cu numai 0,72 la sută a trecut referendumul neacceptat în țară, dar dorit în afară. Diaspora a influențat rezultatul, dar mai mulți candidați și politicieni au cerut anularea acestuia, invocând fraude și nereguli la secțiile de votare din străinătate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE