Curtea Constituțională urmează să decidă soarta referendumului constituțional. Înainte să treacă însă la analizarea acestui subiect, magistrații au discutat solicitarea reprezentanților Partidului Comuniștilor de a participa la ședință, în contextul cererii acestora de a prezenta încălcările comise în ziua scrutinului, dar și în timpul campaniei electorale, motiv pentru care au solicitat anularea voturilor exprimate în diaspora sau, cel puțin, de a le renumăra.
DIANA CARAMAN, deputat BCS: „Este contestația noastră, noi ca participanți ai procesului electoral, care am contestat rezultatele alegerilor din cauza multiplelor încălcări, suntem parte interesată în ceea ce priveşte validarea rezultatelor referendumului”.
Președintele Curții Constituționale a cerut Dianei Caraman să vorbească în limba de stat.
DOMNICA MANOLE, președinte CC: „Deci, în primul rând procedura în fața Curții Constituționale se duce în limba de stat. Vă rog să respectați rigorile legii și ale Constituției”.
Ulterior, Domnica Manole a afirmat că, pentru a putea participa la ședință, reprezentanții PCRM, care au depus pe 29 octombrie o înștiințare la Curte despre examinarea în instanță a încălcărilor, ar fi trebuit să trimită un email Curții Constituționale în ziua următoare, conținând deciziile irevocabile ale instanțelor de judecată, necesare pentru susținerea cererii de renumărare a voturilor. După ce reprezentanții Parlamentului, Guvernului și ai CEC-ului s-au opus participării comuniștilor la ședință, magistrații sau retras în deliberări, ca să decidă în privința acestui subiect. Între timp, cei din PCRM și-au exprimat nemulțimirea față de Curtea Constituțională.
DIANA CARAMAN, deputat BCS: „Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova și validării rezultatelor apar întrebări privind participarea celor care au depus contestație, inclusiv la Curtea Constituțională. Este pentru prima dată, nu există o asemenea procedură și cerință în legislaţie, la care se fac referiri. Deoarece dacă noi am depus contestație suntem parte interesată ca întrebările noastre să fie examinate. Curtea Constituțională se grăbește pentru că vrea până în turul II să recunoască rezultatele, ca guvernarea să aibă argument în turul II”.
VLADIMIR VORONIN, președinte PCRM: „Ei nu s-au așteptat la prezența lui Voronin la această ședință, nici aceștia de la Comisia Electorală, nici Curtea Constituțională. Pe ei i-a pus în gardă și s-au dus să se consulte ce fac mai departe. Dar noi suntem autori, eu am semnat toate documentele referitor la anti-referendum. Contestațiile toate tot eu l-am semnat”.
În cele din urmă, judecătorii constituționali au respins cererea comuniștilor de a fi parte a procesului de jurisdicție constituțională, dar au hotărât că le vor examina cererea privind renumărarea voturilor la referendum în contextul solicitării de validare a rezultatelor plebiscitului.
Menționăm că CEC a declarat, pe 25 octombrie curent, valabil referendumul republican constituțional din 20 octombrie curent. Plebiscitul a fost declarat valid cu 50,72% din voturi, însă majoritatea din țară a ales opțiunea „NU” și doar opt raioane, din 32, s-au declarat ”pentru„. Cu numai 0,72 la sută a trecut referendumul neacceptat în țară, dar dorit în afară. Diaspora a influențat rezultatul, dar mai mulți candidați și politicieni au cerut anularea acestuia, invocând fraude și nereguli la secțiile de votare din străinătate. Mâine, Partidul Comuniștilor va organiza un protest în fața Curții Constituționale „împotriva falsificării rezultatelor referendumului”.