6.6 C
Chișinău

Vești triste pentru moldoveni! În prag de iarnă, lemnele se scumpesc cu circa 10%. Cum explică fenomenul experții de Moldsilva | VIDEO

Iarna vine cu vești proaste pentru moldovenii care-și încălzesc locuința cu lemne. Acestea s-au scumpit ca efect al creșterii prețurilor pentru carburanți și lubrifianți. Din cauza cererii mici, unele ocoale silvice au mai redus din costuri, dar chiar și așa vânzările rămân foarte mici, influențate de pensiile și salariile scăzute.

Moldovenii vor trebui să plătească mai mult anul acesta pentru lemne. Valeriu Ciubotaru, specialist la Moldsilva, spune că prețul unui metru ster de lemn a crescut cu aproape 10%, motivul fiind scumpirea carburanților și lubrifianților.

VALERIU CIUBOTARU, specialist principal, Agenția ”Moldsilva”: „Prețurile curente în cadrul celor 23 de entități subordonate variază și constituie pentru specii tari de la 750 până la 1250 de lei pentru un metru ster. Pentru speciile moi și rășinoase prețul constituie 370 până la 750 de lei pentru un metru ster. Comparativ cu anul 2023, prețurile în anul 2024 au fost majorate în funcție de întreprindere și specie în proporție de la 5 până la 10%. Odată cu începutul anului 2024, când au fost constatate majorări de preț pentru carburanți și lubrifianți, la etapa de stabilire a prețului pentru o unitate de măsură s-a luat în calcul și conjunctura pieței, în special prețurile pentru carburanți și lubrifianți”.

Pentru că oamenii nu se înghesuie să cumpere lemn, unele întreprinderi au decis să mai scadă din preț, dar chiar și așa, cererea rămâne mică, din cauza pensiilor și a salariilor mizere.

MARIA STOIAN, reporter Canal 5: Urmează cinci zile de înghețuri în Moldova, iar cei care nu au reușit să achiziționeze lemne de foc, ar trebui să se grăbească. Aici în pădurea din Cimiseni, pădurarii lucrează de zor pentru ca stocurile să fie suplinite. Chiar dacă anul acesta prețul unui metru ster este mai mic comparativ cu anul trecut, solicitările sau redus”.

VITALIE MINCIUNA, șef Ocol Silvic Vadul lui Vodă: „Un metru ster de la 1 octombrie puțin s-a micșorat prețurile. Costă 952 de lei metru ster de lemn din pădure fără transport și fără încărcat. – Și anul trecut cât a fost? – 1080 lei. – De ce s-a micșorat prețul? – Din cauza cererii scăzute la masa lemnoasă. Anul trecut, de exemplu câți cumpărători aveați estimativ într-o zi? – Peste o sută, era rând, nu puteam să ies din birou, era ceva strașnic anul trecut în perioada aceasta. Dar acum, din păcate avem câte un cumpărător-doi pe zi, poate și mai puțin în unele zile mai ploioase”.

Potrivit șefului Ocolului Silvic Vadul lui Vodă, cel mai solicitat lemn este lemnul din cadrul speciilor tari, cum ar fi salcâmul, stejarul, carpenul, frasinul.

VITALIE MINCIUNA, șef Ocol Silvic Vadul lui Vodă: „Orice persoană care solicită să procure lemne se adresează la sediul ocolului Silvic în care acolo îi propunem mai multe variante, în dependență de unde se află dumnealui și ce specie solicită și îi propunem mai multe locații unde poate să ridice lemnul. După care omul se decide, achită în contabilitate prețul pe cantitatea solicitată, îi dăm un număr de contact cu pădurarul care să-l poată ghida la locul unde se află lemnele și merge și le ridică de acolo lemnele”.

În 2022, prețul de vânzare a lemnului de specii tari varia între 550 lei și 875 de lei per metru ster, iar pentru lemnul moale, între 350 și 475 de lei per metru ster.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE