6.6 C
Chișinău

Fermierii europeni se pregătesc de noi proteste: EIE amenință că vor bloca autostrăzile și frontierele, paralizând comerțul pe continent | VIDEO

Fermierii din Franța și alte țări europene ameninţă cu noi proteste masive, acuzând guvernul francez și UE că nu și-au respectat promisiunile. Liderii acestei mișcării susțin că în prima săptămână a lunii noiembrie vor avea o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene, la Bruxelles. În funcție de rezultatul acestor discuții, agricultorii sunt pregătiți să declanșeze în noiembrie acțiuni majore cu blocarea autostrăzilor și a punctelor de trecere a frontierelor, care vor paraliza comerțul pe continent, conform Connexion şi Euractiv.

Principalele revendicări sunt standardizarea regulilor agricole în blocul european și stabilirea unui preț fix pentru motorina utilizată la tractoare pentru a pune capăt „concurenței denaturate”.

Blocajele preconizate nu vor afecta doar Franța, ci și alte țări europene, precum Spania, Germania, Elveția, Italia și Olanda. Fermierii și șoferii de camioane din aceste state sunt pregătiți să colaboreze ca să provoace haos. În luna iunie, agricultorii francezi și spanioli au blocat în comun punctele de trecere a frontierei dintre cele două țări timp de 24 de ore.

Fermierii ameninţă însă că de data asta perturbările ar putea dura mult mai mult. Ei speră, totuși, că nu vor fi nevoiți să le provoace pentru a-și atinge obiectivele, prezentate în iunie, când au oferit Comisiei Europene cinci luni pentru a formula un plan.

Fermierii francezi au blocat drumurile cu tractoare și au paralizat țara la începutul anului, în semn de protest faţă de interzicerea unor pesticide esențiale pentru agricultură și întârzierile în acordarea subvențiilor guvernamentale. Aproximativ 15.000 de polițiști au fost desfășurați suplimentar în jurul Parisului.

Dar atunci s-au mobilizat masiv agricultori din mai multe state ale UE care pe lângă alte acţiuni radicale au dat foc la baloţi şi au împrăştiat bălegar şi paie lângă instituţiile publice. Între timp, fermierii moldoveni sunt îndemnaţi de autorităţi să voteze pentru aderarea la UE, unde ar fi raiul pe pământ.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE