6.6 C
Chișinău

Duble standarde? Deși anterior a închis 6 televiziuni, Consiliul pentru Proiecte Investiționale nu se grăbește să verifice finanțarea Jurnal TV, după acuzațiile lui Platon | VIDEO

După dezvăluirile controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon despre finanțarea ilegală a postului Jurnal TV, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională nu are de gând să convoace o ședință pentru a examina sursele de finanțare ale televiziunii. Cel puțin asta a dat de înțeles purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Asta cu toate că, tot acest Consiliul a lăsat șase posturi fără licență de emisie, printre care și Canal 5, DOAR în baza unor suspiciuni.

În schimb, chiar dacă Platon a recunoscut că timp de trei ani oferea lunar postului Jurnal TV câte 15 mii de euro, Consiliul pentru promovarea proiectelor nici până în ziua de azi nu a venit cu o reacție dacă va examina sau nu cele spuse de businessman, iar autoritățile se fac că plouă.

”Sesizările trebuie făcute în modul stabilit de lege și cu probe”. Asta a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă cu privire la dezvăluirile despre finanțarea Jurnal TV de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, deloc ca în cazul Canal 5, când decizia de sistare a emisiei a fost luată doar în baza unor suspiciuni.

În plus, Jurnal TV a negat afirmațiile, a spus Vodă cu privire la comunicatul postului, text pe care îl prezintă ca pe un adevăr absolut ce, în opinia lui Vodă, ar trebui să acopere orice urmă de îndoială.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Toate subiectele care țin de tot felul de investigații sau dezvăluiri sau aspecte care țin de activitatea unei instituții media sau alteia, sau a unei afaceri, pentru că Consiliul examinează și dimensiunea de afaceri, deci toate astea trebuie să fie raportate și prezentate în modul stabilit de lege, inclusiv să fie făcute sesizările cu probele de rigoare. Pe fapte, ce cunoaștem noi la momentul de față sunt următoarele: este o declarație electorală a unui concurent electoral în cadrul dezbaterilor și este poziția postului de televiziune care foarte clar a menționat că aceste acuzații sunt nefondate”.

La întrebarea de ce Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale nu s-a autosesizat imediat, după ce a apărut informația despre finanțarea ilegală a postului Jurnal TV de către un personaj controversat în spațiul public, Daniel Vodă a evitat să ofere un răspuns concret.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Deja aceste declarații au fost făcute de curând, ar trebui cumva, Consiliul să se autosesizeze, haideți să vedem care este situația, pentru că, în cazul acesta, putem spune că Consiliul face niște jocuri politice sau este părtinitor? – Consiliul nu face jocuri politice, Consiliul se conduce de buchia legii și de prevederile în vigoare. Prevederile în rigoare spun următoarele: posturile radio, tv, instituții media în general sunt supuse unei verificări suplimentare din perspectiva investițiilor care sunt efectuate în ziua verificării. Acum unele posturi tv sau companii reprezentate de acestea au trecut această verificare, printre care și Jurnal TV și altele nu au trecut această verificare, ceea ce denotă că activitatea Consiliului este realizată”.

Iar Ministrul de Interne, Adrian Efros, care face parte din acel Consiliu pentru promovarea proiectelor investiționale, a trecut afirmațiile despre finanțarea Jurnal TV la categoria ”declarații politice”.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: „Suntem în campania electorală și decizii electorale și declarații electorale sunt multiple. Evident se vor investiga și organele competente vor examina în volumul și în măsura cadrului normativ și acele declarații. – Când va fi acest lucru? – Eu nu cunosc, eu nu sunt președintele Consiliului și nu eu stabilesc programul zilnic sau activitatea”.

Amintim că, recent, candidatul la alegerile prezidențiale, Natalia Morari, a dezvăluit în platoul Jurnal TV, în timpul dezbaterilor electorale că acest post de televiziune a fost finanțat în perioada anilor 2016 – 2019 de către controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon cu câte 15 mii de euro lunar.

După asta, și Platon a recunoascut acest lucru. Jurnal TV însă a negat informațiile și le-a calificat drept minciuni.

Asta deși, tot în acea perioadă, un producător al postului dezvăluia că Veaceslav Platon începuse să fie menajat de canalul TV.

În plus, despre finanțarea din offshore-uri prin compania ”DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED”, a declarat anterior fostul procuror Victoria Furtună, care a prezentat la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor documentele ce confirmă faptele. Însă, nici în acest caz nu a existat o reacție din partea organelor de drept, a Consiliului pentru investiții sau a Consiliului Audiovizualului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE