10.5 C
Chișinău

UE pedepseşte Bucureştiul? Comisia Europeană propune suspendarea parțială a finanțărilor pentru România din planul național de redresare și reziliență | VIDEO

UE pedepseşte Bucureştiul. Comisia Europeană propune suspendarea parțială a finanţărilor pentru România, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Instituţia a publicat marţi un document prin care anunță că a efectuat evaluarea preliminară a celei de-a treia cereri de plată a ţării vecine în cadrul programului şi a constatat că Guvernul nu a atins șase ţinte.

Trei dintre ele țin de felul în care Executivul a numit șefii pentru companii publice importante pe preferințe și nu pe procese transparente care să vizeze competența. Două repere privesc investiții în transporturi, iar unul vizează impozitarea microîntreprinderilor.

Deși pentru alte 62 de jaloane evaluarea a fost pozitivă, cele șase neîndeplinite cântăresc foarte greu. În comunicat nu se precizează suma care urmează să fie suspendată, însă sursele guvernamentale au estimat pentru HotNews că e vorba despre aproximativ 1,1 miliarde de euro din 2,7 miliarde. Adică 40% din banii solicitaţi.

Comisia consideră că ţintele legate de investiții și de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Bucureştiul are acum la dispoziție o lună pentru a-i transmite observațiile sale. Dacă instituţia europeană își confirmă evaluarea, o parte din plată va fi suspendată. Din momentul respectiv, România va avea la dispoziție șase luni pentru a stinge restanţele. În caz afirmativ, cuantumul suspendat va fi deblocat.

Într-o scrisoare transmisă în iunie Guvernului român, Comisia Europeană a ridicat numeroase semne de întrebare legate de modul în care sunt făcute numirile de șefi la companiile de stat.

Dar până acum, Executivul nu a luat nicio măsură privind îmbunătățirea guvernanței corporative, mai ales în sectorul energetic, motiv pentru care România poate pierde sute de milioane de euro, potrivit HotNews.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE