10.5 C
Chișinău

Primăria Chișinău continuă să cheltuie banii cetățenilor: De Hramul Orașului au evoluat cei mai cotați artiști din țara noastră, dar și din Rusia, Letonia și România | VIDEO

Primăria Chișinău continuă să cheltuie sume exorbitante pentru concerte, date în plină campanie electorală. Și, de ce n-ar face-o, având în vedere că nimeni nu scoate bani din propriul buzunar, ci din cel al cetățenilor, adică din bugetul municipal. Tot oamenii sunt cei care spun că aceste sume ar putea contribui semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor, în loc să fie aruncate pe petreceri.

Dintr-un bal în altul. După seria de concerte scumpe din vară, primăria Chișinău mai organizează unul de milioane, prilejul fiind Hramului orașului. De această dată, sărbătoarea a durat două zile – pe data de 13 și 14 octombrie.

Programul a inclus târguri cu prețuri destul de pipărate, așa cum au observat vizitatorii, expoziții, dar și concerte fastuoase, la care au participat artiști străini care cântă pentru onorari grase. Nici de această dată, primăria nu s-a zgârcit să invite la petrecerea care coincide cu campania electorală, cei mai cotați artiști din țara noastră, dar și din Rusia, Letonia și România. Unul dintre cei mai bine plătiți interpreți, a fost manelistul Jador, din țara vecină.

Potrivit presei din România, Jador este milionar în euro și cere onorarii impresionante pentru a cânta la evenimente private. Pentru prestația la o nuntă în țara sa, el ia între 7 și 8 mii de euro, iar la evenimentele din străinătate, onorariul său poate ajunge la peste 10 mii de euro, scrie PRO TV România.

Totodată, în Piața Marii Adunări Naționale, a evoluat interpreta letonă Laima Vaikule, acompaniată de formația muzicală Bi- 2. Anterior, într-un interviu pentru presa rusă, producătorul său, Serghei Dvarțov, a anunțat că, aceasta primește pentru un concert în străinătate între 1,5-2 milioane de ruble, echivalentul la aproape 19 mii de euro.

Pe scenă au evaluat și renumiți interpreți moldoveni, care au refuzat să spună reporterului nostru câți bani au pus în buzunar din bugetul municipal.

NATALIA BARBU, interpretă: „Cred că nu este bine să spun care este onorariul meu. Este diferență între onorariul pe care îl primiți în Chișinău, dar și cel din alte orașe din străinătate? – Este diferență, mai mult primesc peste hotare”.

DARA, interpretă: „Nu cred că pot să vă dau un astfel de răspuns deoarece sunt responsabilii mei care știu despre aceasta. Scuze”.

Oamenii consideră că pe petreceri și distracții sunt risipiâi prea mulți bani care ar putea fi utilizați pentru investiții în proiecte sociale sau pentru repararea drumurilor. De asemenea, mulți consideră că primăria exagerează cu atâtea concerte.

„Aici se duc miliarde, miliarde de lei, se duc. Pentru case de copii, case de bătrâni nu sunt bani, dar pentru destrăbălări de acestea sunt bani. Se distrează acei care au bani, dar noi numărăm bănuții. Pentru pensionari, pentru persoane cu dizabilități, pentru mame cu copii mici nu au bani, dar pentru distracții au bani”.

„Se duc foarte mulți bani pentru astfel de sărbători, foarte mulți. Dar noi, pensionarii primim 2800 de lei, oare așa chiar se poate”.

„În ceea ce privește cheltuielile, ei bine, sunt de acord, poate că nu este suficient de bogat bugetul nostru pentru a cheltui două zile pentru această sărbătoare. Dar, din câte am înțeles, este și campanie electorală acum, așa că este destul de logic. – Deci, legați asta de campania electorală? -Da, cred că da, desigur!”.

Primăria municipiului Chișinău încă nu a calculat câți bani au fost cheltuiți pentru toate petrecerile desfășurate în aceste două zile. Contactat de noi, purtătorul de cuvânt, Vasile Chirilescu, ne-a comunicat că Direcția Culturii urmează să pregătească un raport în acest sens, după ce vor fi făcute toate plățile și a promis să vină cu date oficiale la sfârșitul săptămânii.

În această vară, primăria a organizat zeci de concerte pentru care au fost cheltuite milioane de lei din bugetul municipal. Unul dintre cele mai grandioase evenimente a fost Chișinău Youth Fest, în cadrul căruia au evoluat iarăși interpreți străini printre care Smiley, Delia, Babasha, The Urs, dar și trupa de la noi Carla`s Dreams.

Petrecerea a costat peste 1,5 milioane de lei. Tot în această perioadă se desfășoară și Zilele Chișinăului peste hotare, iar pentru seria de concerte care au loc în România, Spania, Italia și Austria, Primăria a alocat 12 milioane de lei. Peste 38 de milioane de lei ar fi cheltuit primăria municipiului Chișinău în anul 2023 pentru concerte, festivaluri, manifestații cultural-artistice și promovarea valorilor culturale peste hotare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE