4.2 C
Chișinău

Vlad Bilețchi, despre tenderul de la Aeroport: Compania câștigătoare nu va investi nimic în aerogară, iar organizarea concursului în perioada alegerilor i-ar putea juca festa Maiei Sandu | VIDEO

Propria echipă și lipsa de viziune, de care dau dovadă cei din PAS ar putea să-i joace festa Maiei Sandu în aceste alegeri. Organizarea etapei finale a licitației de la Aeroport între cele două tururi de scrutin va afecta scorul electoral al acesteia, este de părere președintele organizației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi, care șia spus opinia în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.

VLAD BILEȚCHI, președintele Unirea-ODIP: „Ei nici măcar nu înțeleg că această licitație o deranjează și pe Maia Sandu. Ei nu înțeleg că această licitație care se desfășoară la ora actuală, în timpul campaniei electorale, se va răsfrânge în mod direct asupra rezultatului politic al Maiei Sandu. Dacă ei vroiau să-i facă un bine Maiei Sandu, trebuiau doar din primul tur să amâne. Că acum pe 21 octombrie o să aibă loc finalizarea licitației. Trebuia să amâne și după al doilea tur. Eu le dau, așa, un sfat gratuit, dl Spînu, dl Cojuhari, dacă se aude, dacă se vede – e logic că, dacă o să aibă loc licitația în turul doi, asta o să se răsfrângă asupra Maiei Sandu”.

Potrivit lui Bilețchi, chiar dacă actuala guvernare tot pasează vina pentru eșecul tenderului de la Aeroport, și caută, de fiecare dată că găsească un vinovat, ei sunt unicii responsabili.

VLAD BILEȚCHI, președintele Unirea-ODIP: „Ei în continuu ai nevoie de un vinovat. Ei doar nu pot să spună: „noi suntem vinovați, din cauza noastră nu merge”. Că la aeroport Șor îi sabotează. Ei fac licitația, ei stabilesc condițiile, ei publică în Monitorul Oficial, sunt oamenii numiți de ei îi funcție, iar Șor îi sabotează?! Iar mercenarii lor politici spun că, dacă critici licitația, gata, ești omul lui Șor. Fraților, eu nu spun că nu trebuie săl dați afară pe Șor din aeroport, dați-l, dar faceți o licitație ca lumea, legală, normală”.

De asemenea, Bilețchi combate declarațiile făcute de Sandu și PAS, precum că firma care va câștiga licitația de la aeroport va avea obligația să facă și investiții. Potrivit lui, la una dintre întâlnirile cu diaspora, întrebată despre tender, Maia Sandu a explicat tergiversarea, spunând că e greu să atragem investitori, deoarece avem un război la hotar și unul hibrid în țară. Justificare, folosită dealtfel, de fiecare dată, când e nevoie să mușamalizeze ceva sau să explice eșecurile.

VLAD BILEȚCHI, președintele Unirea-ODIP: „Doamna președinte, întrebați-l pe domnul Spânu, el o să vă spună, că în această licitație nu este nicio condiție și nici o clauză care prevede investiții. Compania care va câștiga dreptul de a vinde în aceste spații comerciale, n-are nicio obligație niciun bănuț să investească. Nici măcar o priză să schimbe sau un bec. Dacă eu închiriez de la dumneavoastră, sarcina reparațiilor revine cui? Celui care dă închirie. Toți care au apartamente pe care le dau în chirie știu foarte clar: găzdașul nu trebuie să facă reparație. Este sarcina celui care dă în chirie. De ce mințiți poporul? Și asta este filmat unde Maia Sandu spune despre investiții. Nu există investiții”.
Domnul Spînu nu i-a spus Maiei Sandu? Doamna Maia Sandu, verificați cum se face această licitație. Vedem că Spînu a cam dispărut din acest subiect. Înțelege că acest subiect lovește inclusiv în diasporă”.

Și cea de-a treia licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a fost prelungită, după ce, a fost depus doar un singur dosar – cel din partea companiei franceze „Lagardere”. Participarea unei singure companii, pe parcursul tuturor etapelor de concurs a stârnit un val de critici în societate.

Anterior, bloggerul Eugen Luchianiuc susținea că tenderul a fost falsificat, iar firma franceză ar fi încheiat din timp o înțelegere cu autoritățile din Moldova, iar condițiile tehnice ar fi fost elaborate pe baza unei broșuri despre compania Lagardère. Tocmai de aceea, până acum, singurul participant la licitație a fost această firmă franceză, potrivit lui Luchianiuc. La întrebarea Canal 5 despre cât de adevărată este această informație, șeful Agenției Proprietăți Publice a negat acuzațiile.

Situația legată de desfășurarea licitației a generat critici din partea experților politici și a societății civile. Unii dintre ei l-au acuzat pe ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, de lobby în favoarea companiei Lagardère, fapt respins de acesta.

Mai precizăm că Procuratura Anticorupție a desfășurat o anchetă penală în legătură cu licitația pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău, însă a încetat urmărirea, precizând că investigația poate fi reluată în cazul apariției unor noi circumstanțe.

În timpul vizitei sale la Chișinău, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat că este suspect faptul că una și aceeași companie câștigă mai multe licitații, iar cazul trebuie să devină subiectul unei anchete, fără însă să precizeze dacă afirmația ei se referă și la licitația de la Aeroport.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE