10.5 C
Chișinău

Miniștrii nordici vin în Moldova pentru a promova integrarea europeană înainte de alegeri: Un semnal de sprijin sau presiune?

Vizitele electorale în Republica Moldova, continuă. De aceasta dată opt miniștri de externe din formatul Nordic-Baltic a țărilor Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia, necunoscuți de altfel pentru moldoveni, au venit în țara noastră cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale. Aceștia au avut îndrăzneala să se implice în campania electorală și cu text deschis să facă agitație pentru referendumul privind integrarea în UE.

Miniștrii de Externe din formatul Nordic-Baltic 8 nu au ezitat nici pe o clipă să țină discursuri unii după alții cu privire la importanța integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană și au îndemnat în mod deschis cetățenii moldoveni să participe la referendumul constituțional.

BAIBA BRAZE, ministru al Afacerilor Externe al Letoniei

Noi cunoaștem cultura, cunoaștem vinurile dumneavoastră, cunoaștem foarte multe despre Moldova și pentru noi cu adevărat este o chestie foarte firească că în acest referendum care se va produce în această săptămână, cetățenii dumnevoastră își vor face alegerea și vom fi foarte fericiți să salutăm Republica Moldova în momentul în care se va alătura la Uniunea Europeană.

MARGUS TSAHKNA, ministru al Afacerilor Externe al Estoniei

Uniunea Europeană și-a deschis ușa pentru Republica Moldova și a venit momentul pentru cetățenii Republicii Moldova să-și i-a propriile decizii. Înțelegem că timpurile acum sunt mai dificile față de cum au fost poate 20 sau 25 de ani în urmă și anume din acest motiv am venit încoace pentru a împărți experiența noastră, pentru a împărți sprijinul nostru pentru cetățenii Republicii Moldova pe calea lor spre familia Uniunii Europene.

După declarațiile miniștrilor, a fost susținută o conferință de presă, iar jurnaliștii au vrut să afle de la ministrul nostru de Externe de ce moldovenii care își doresc relații bune cu toate țările și nu vor să lupte împotriva Rusiei nu au dreptul să decidă singuri viitorul statului lor, impunându-li-se ideologiile partidului de la guvernare.

Popșoi nu a răspuns, ci doar a menționat că fiecare cetățean este în drept să aleagă liber.

MIHAI POPȘOI, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Este la discreția fiecărui cetățean a Republicii Moldova să-și aleagă viitorul.  Cetățenii Republici Moldova au acest drept și se bucură de acest drept de a alege.  Libertatea de a alege este sfântă și cetățenii Republicii Moldova au simțit gustul libertății.

Reporterul Canal 5 l-a întrebat pe ministrul Popșoi și despre cât a costat bugetul țării vizita celor opt miniștri și pe ce au fost cheltuiți banii. Acesta a spus însă că cheltuielile vor fi suportate doar pentru cină la care vor participa oaspeții, fără a prezenta și cifre. Asta cu toate că delegațiile care vin în Moldova mai sunt asigurate cu pază și mașini de la Serviciul Protecție și Pază de stat. Mai mult de atât, unii dintre cei opt miniștri au plecat prin unele raioanele țării din resursele autorităților moldovenești.

MIHAI POPȘOI, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Costul pentru Republica Moldova va fi doar cina pe care o vom oferi diseară, fiind o țară ospitalieră și primitoare. Dar cu siguranță la inițiativa dumnevoastră vom prezenta toate costurile și este dreptul dumnevoastră să cunoașteți acest lucru.

De cealaltă parte, ministra de externe a Letoniei a considerat de cuviință să adauge că oficialii și-au asigurat vizita în țara noastră din sursele proprii.

BAIBA BRAZE, ministru al Afacerilor Externe al Letoniei

Să știți că noi suntem în regulă să ne achităm toate facturile, da noi putem să ne permitem să plătim biletele de avion, să ne plătim cazarea și suntem fericiți să sprijinim și economia Republicii Moldova achitând noi cazarea și zborul.

Precizăm că, potrivit articolului 70, punctul 4 din Codul Electoral este interzisă folosirea în perioada campaniei electorale a imaginii persoanelor oficiale străine, ministrul de externe însă, Mihai Popșoi și-a făcut apariția în compania oficialilor străini, cu toate că acesta este implicat activ în campania electorală pentru susținerea candidaturii Maiei Sandu și face agitație prin satele din țară, fiind observat cum împarte ziare cetățenilor.

Cu aproape o lună de la începerea campaniei electorale, țara noastră a fost vizitată de patru președinți, trei șefi de guvern, precum și alți zeci de miniștri și oficiali de rang înalt. Pentru primirea acestora, Guvernul a achitat câteva milioane de lei. Potrivit portalului ”Europa Liberă”, suma alocată pentru evenimente s-a majorat de zece ori, de la 300 de mii la trei milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE