10.5 C
Chișinău

Bașcanul Găgăuziei despre noua ședință a instanței în cazul său: este un proces fără dovezi, iar martorii nu mă cunosc deloc.

Merge la judecătorie de parcă s-ar duce la muncă. Deja, de peste jumătate de an, instanța examinează cazul Bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, și al activistei blocului ”Victoria”, Svetlana Popan. În ultimele luni, ședințele au loc de câteva ori pe săptămână. De fiecare dată, bașcanul vine din sudul țării pentru a petrece, uneori, câteva ore, alteori doar câteva minute, la audierile judiciare. Circ, farsă, mascaradă – astfel descrie Evghenia Guțul ceea ce se întâmplă. Apar martori care nu au văzut-o și nu au cunoscut-o niciodată și, în consecință, nu au ce spune, dar procesul continuă să se prelungească. Partea acuzării caută zadarnic motive de care să se agațe. Bașcanul insistă ca aceste audieri să fie publice, pentru ca toți să poată vedea această imitație de justiție.

„Procesul pentru un dosar penal fabricat”, care durează deja șapte luni, distrage atenția de la sarcinile cu adevărat importante pentru Găgăuzia. Așa a comentat Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, o altă ședință de judecată care a avut loc pe 15 octombrie. Ea și activista blocului opoziției „Victorie”, Svetlana Popan, sunt acuzate de implicare în finanțarea ilegală a partidului interzis „Șor”. Înainte de ședință, Evghenia Guțul a declarat că nu se așteaptă la nimic nou de la procesul de judecată pe care-l numește o imitație a justiției.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei

Am participat la ședințele acestei farse judiciare, unde niciun martor nu a spus ceva concret despre implicarea mea în oarecare acțiuni ilegale. Acesta este exclusiv un dosar penal politic și fabricat, care sper că se va încheia curând. Pentru că să pierdem timpul de 2-3 ori pe săptămână cu acest lucru este inutil. Avem probleme mai importante.

După ședință, bașcanul a remarcat că, la fel ca înainte, cei doi martori interogați nu aveau nicio legătură cu ea sau cazul ei.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei

Astăzi, din partea acuzării au fost doi martori. Ca de obicei, martori care nu mă cunosc. Iar al doilea martor vorbea despre ce s-a întâmplat în 2021 la alegerile din Bălți, când Marina Tauber a fost eliminată cu câteva ore înainte de deschiderea secțiilor de votare din cauza unor plăcinte.  Absurdul și ridicolul acestui caz depășește orice limită.

Trebuie să menționăm că, la fel ca în ședințele anterioare ale acestui caz, presa a fost eliminată din sala de judecată. Despre cum a decurs ședința a vorbit activistul civic Ivan Stamov, prezent la audiere.

IVAN STAMOV, activist civic

Judecătorul din acest caz se comportă absolut părtinitor, martorii acuzării – fiecare martor spune că nu o cunoaște pe Evghenia Guțul și nici pe Svetlana Popan. Martorii acuzării sunt interogați despre chestiuni care nu au nicio legătură cu Guțul sau Popan.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei

Nu înțeleg de ce. Este un proces penal deschis, nu înțeleg de ce se cere ca presa să fie eliminată. Dar, probabil, ar trebui să solicităm ca presa să fie prezentă pentru a prezenta informații corecte oamenilor.

Potrivit Evgheniei Guțul, prezența presei la ședințele de judecată ar scoate la iveală multe fapte care rămân ascunse și despre care mass-media pro-guvernamentală nu vorbește. De asemenea, Guțul a îndemnat toți cetățenii să participe la alegeri și la referendum și să voteze împotriva modificării Constituției, pentru a evita falsificările și presiunile din partea partidului de guvernământ, așa cum se întâmplă cu dosarul penal deschis împotriva ei.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei

Fiecare buletin care nu va fi folosit de un cetățean obișnuit al Republicii Moldova va fi folosit în scopuri personale de către PAS. Pentru că, în prezent, CEC, întreaga justiție, organele de drept, SIS, Guvernul, Parlamentul – toate sunt în mâinile unei singure persoane, președintele încă în funcție al Republicii Moldova. De aceea trebuie să ieșim la acest referendum. Trebuie să votăm împotriva modificării Constituției.

Reprezentanții acuzării au refuzat să comenteze desfășurarea procesului și declarațiile făcute. Amintim că procesul împotriva Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan a început pe 30 aprilie în acest an. În ultimele luni, ședințele de judecată au avut loc de 1-2 ori pe săptămână și, potrivit lui Guțul și Popan, sunt o pierdere inutilă de timp. Până în prezent, au avut loc mai mult de 15 ședințe. Următoarea audiere este programată pentru 25 octombrie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE