21.6 C
Chișinău

Reforma PAS i-a lăsat la voia întâmplării, iar sărăcia și stresul au crescut numărul acestora. Numărul persoanelor cu probleme mintale în Moldova crește și aceasta amenință siguranța societății

Numărul bolilor mintale în Moldova este în creștere. Aceeași tendință este menţionată de psihiatri în ceea ce privește tulburările depresive. Motivele, potrivit experților, sunt diferite, inclusiv stresul, sărăcia și șomajul. Mai mult, tulburările depresive sunt cel mai des observate la persoanele sub 35 de ani, doar o parte dintre care solicită ajutor medical. La rândul lor, cetățenii atrag atenția asupra faptului că, dacă anterior majoritatea pacienților cu tulburări mintale erau tratați în instituții medicale specializate, acum sunt lăsați în voia sorţii și, în opinia celor din jur, unii dintre ei pot fi periculoşi. Ce spun psihiatrii, polițiștii și oamenii obișnuiți – vedeţi în continuare.

Un caz șocant, care a avut loc în raionul Căușeni, a readus în atenție o problemă gravă. La mijlocul lunii septembrie, portalurile de știri au fost inundate de titluri despre o mamă suspectată de uciderea copilului său minor. Atunci, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a confirmat că femeia suferă de o tulburare psihică și urmează un tratament.

Acest incident a declanșat o undă de panică în rândul cetățenilor, care au cerut autorităților locale și lucrătorilor sociali să fie trași la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat.

„Am o întrebare pentru primărie și angajații săi, pentru vecini și, bineînțeles, pentru lucrătorii sociali și serviciile de protecție a copilului: cine dintre voi a decis că o femeie cu afecțiuni psihologice nu trebuie să fie însoțită de un lucrător social și, mai mult, că poate crește doi copii? + Să știți că aceasta este pe conștiința voastră.”

Dacă în trecut majoritatea pacienților cu tulburări psihice erau tratați la Spitalul psihiatric republican din Costiujeni, acum, după implementarea reformei, aceștia sunt lăsați în voia sorții. În

prezent, doar la cererea lor majoritatea dintre ei pot apela la medicul de familie sau la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală, care sunt 40 la număr în toată țara. Dacă pentru unii această reformă a reprezentat o oportunitate de reintegrare în societate, pentru alții a devenit o problemă serioasă.

„Am o vecină cu o astfel de boală, ne cauzează mari neplăceri, iar în final nimeni nu răspunde pentru asta. Medicina nu poate oferi date, ea poate merge la spital doar din proprie voință, nu putem găsi un tutore, de aceea avem astfel de dificultăți.  Ea este singură, iar noi, vecinii, întreg blocul, toți strigăm ‘Ajutor’.  Ce legi avem, în fond, dacă eu mă confrunt cu o situație foarte gravă, suntem inundați de ani de zile.  Am tensiune arterială crescută, tuse și alergie la tot acest mucegai. Administrația blocului spune că nu pot face nimic, am mers la primărie – și acolo ni s-a spus că nu se ocupă de acest lucru. Atunci am apelat la serviciile sociale, dar ni s-a spus că se ocupă doar de protecția copiilor.”

„Nu știu cum stau lucrurile în spitalele psihiatrice, dar circulă mulți oameni periculoși, nebuni. De exemplu, în cartierul nostru, lângă casa noastră, când ieșim cu nepoata, ne uităm mai întâi să vedem dacă a trecut acest om și abia apoi ieșim. El pur și simplu umblă, țipă, sperie pe toată lumea. Sunt mulți oameni fără adăpost, oameni care și-au pierdut totul și au probleme cu sănătatea mintală.”

„Locuiesc într-un bloc cu un astfel de individ, stă cu un etaj mai jos. Nu doar că abuzează de alcool, nu știu dacă tulburarea lui psihică este cauzată de alcool sau dacă o are de la naștere, dar sunt două probleme mari – abuzul de alcool și tulburarea psihică. El a fost internat la Costiujeni.  Acum este acasă, sub supravegherea mamei sale, dar e greu de spus dacă chiar este supravegheat.  Periodic avem parte de mici acte de vandalism. Sunt acte de vandalism mărunte, dar este foarte neplăcut să trăiești în aceste condiții și să- vezi în jurul tău.”

Anul trecut, în Moldova au fost înregistrate 1800 de cazuri în care persoane cu tulburări psihice fie au comis infracțiuni, fie au devenit victime ale acestora. Au fost solicitate 384 de expertize medico-legale. În 114 cazuri, s-a constatat că persoanele aveau probleme de sănătate mintală. Cu toate acestea, potrivit reprezentanților organelor de drept, poliția nu ține evidența acestor persoane. Informațiile despre problemele psihice ale suspecților devin cunoscute doar ulterior, după comiterea infracțiunii.

INSPECTORATUL GENERAL AL POLIȚIEI
„În prezent, poliția nu are acces la baza de date privind persoanele cu tulburări psihice, inclusiv cele cu comportament potențial agresiv. Prin urmare, suntem într-o situație în care aplicăm proceduri doar după evaluarea cazurilor.”

Conform legii, persoanele cu tulburări psihice sunt spitalizate doar cu consimțământul lor sau dacă reprezintă un pericol pentru societate. Odată ce starea lor de sănătate se stabilizează, spitalul propune externarea lor. În ambele cazuri, verdictul final îl dă instanța. Medicul psihiatru Oleg Țurcanu a remarcat că recidivele pot apărea la acești pacienți, dar depind de mulți factori.

OLEG ȚURCANU, medic psihiatru  „Astfel de cazuri pot apărea atunci când pacienții consumă alcool sau substanțe narcotice sau alte stimulente psihice. De asemenea, poate apărea dacă pacientul se abate de la tratamentul prescris. Conform legislației RM, tratamentul cu medicamente este voluntar. Fiecare persoană are dreptul să decidă dacă le ia sau nu, dacă vine la tratament sau nu. Acestea sunt unele dintre motivele pentru care comportamentul pacientului poate deveni ciudat, periculos pentru societate.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Moldova există peste 70 de mii de persoane cu tulburări psihice și de comportament. Depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia și demența se numără printre afecțiunile grave pentru care tot mai mulți moldoveni solicită ajutorul specialiștilor. Potrivit șefului Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din sectorul Ciocana, cauzele manifestării acestora sunt variate, de la genetică la factori sociali – stres, sărăcie și șomaj. Cel mai frecvent, tulburările depresive sunt observate la persoanele sub 35 de ani. Din păcate, doar o parte dintre aceștia solicită ajutor.

OLEG ȚURCANU, medic psihiatru  „În general, observăm o creștere a numărului de afecțiuni psihice. Mai mult, în ultimii ani a crescut semnificativ numărul persoanelor cu tulburări depresive. Observăm că aceste patologii apar din ce în ce mai des la tineri.”

Potrivit specialistului, pentru a rezolva problemele apărute în societate din cauza comportamentului neadecvat al persoanelor cu boli psihice, este necesar să fie revizuite nu doar principiile de lucru cu acești pacienți, ci și să fie elaborate programe de informare a cetățenilor.

OLEG ȚURCANU, medic psihiatru
„Se pot face multe lucruri. În primul rând, ar fi bine dacă ar crește numărul persoanelor care acceptă să primească ajutor medical. Personalul din aceste centre trebuie extins, astfel încât lucrătorii sociali să fie mai aproape de pacienți. În plus, trebuie ca și societatea să își schimbe atitudinea față de acești pacienți. Un pacient cu tulburări psihice este un bolnav la fel ca și unul cu alte patologii. Rudele și apropiații ar trebui să fie mai implicați în procesul de reabilitare și tratament al acestor pacienți.”

Conform datelor Biroului Național de Statistică, numai anul trecut numărul solicitărilor de ajutor către psihologi și psihiatri a crescut cu peste 35 de mii și a ajuns la un sfert de milion pe an.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE