12.2 C
Chișinău

Deplasările externe ale Maiei Sandu costă mai mult decât cele ale lui Dodon: O contradicție între declarații și realitate

Deși l-a criticat cu fiecare ocazie pe fostul președinte al țării, Igor Dodon din cauza cheltuielilor pentru vizitele în străinătate, cifrele în cazul șefei statului, Maia Sandu, sunt mai mari. Asta deși într-un filmuleț video publicat pe un canal de Telegram, Sandu spune că deplasările sale în afara țării au costat mult mai puțin decât cele efectuate de Igor Dodon.

MAIA SANDU, președintele țării

Una dintre acuzații pe care o aud este despre costul călătoriilor mele în calitate de președinte, vreau să le spun oamenilor foarte clar, pe perioada mandatului meu administrația prezidențială a cheltuit de două ori mai puțini bani, decât pe perioada mandatului lui Igor Dodon. Ca să fie clar, am cheltuit mai puțin pe vizite externe și cred că am realizat mult mai mult decât președintele precedent.

Sportul video în care șefa statului vorbește despre cât de mult sunt reduse cheltuielile pentru vizitele sale peste hotare, este însoțit de o diagramă în care este comparat bugetul executat pentru deplasările lui Igor Dodon cu cele ale lui Sandu. Așadar, în cei patru ani de mandat, Igor Dodon a cheltuit 81 de milioane 755 de mii 300 de lei. În schimb Maia Sandu, doar pentru trei ani – 2021, 2022 și 2023 a cheltuit 83 de milioane 985 de mii 100 de lei pentru deplasările peste hotare, cu peste două milioane de lei mai mult. În pus, în ultimul an de mandat, potrivit cifrelor publicate de Președinție, în primul trimestru din 2024, s-au cheltuit aproape 251.000 de lei. Suma include costul biletelor, cazarea, dar şi diurnele. În perioada ianuarie – martie, cea mai scumpă vizită de lucru a durat două zile, în perioada 6-8 martie, şi a costat aproape 42.000 de lei. Cât ține de cel de-al doilea trimestru al anului 2024, pentru deplasările peste hotare s-au cheltuit 816 milioane 800 de mii de lei. Cea mai scumpă vizită fiind în Regatul Norvegiei și a costat 69 de milioane 300 de mii de lei. Cele mai multe vizite au fost efectuate în Belgia și Germania, câte șase la număr, iar România a avut patru vizite. În ultimul an de mandat, Igor Dodon a avut 18 deplasări de serviciu, dintre care 8 au fost efectuate în Rusia. Fostul președinte a mai fost în Germania, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Belgia, Statele Unite ale Americii, Armenia, Turkmenistan, Japonia și Turcia.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE