Congresul comunităților ruse din Moldova se va adresa lui Vladimir Putin, Dumei de Stat și Consiliului Federației cu rugămintea de a nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului din Moldova, dacă numărul secțiilor de votare din Rusia nu va fi majorat. Despre aceasta a anunțat Valeri Klimenko, liderul congresului, în cadrul unui miting desfășurat în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. Klimenko consideră că Comisia Electorală Centrală și autoritățile țării discriminează în mod conștient diaspora moldovenească din Rusia din cauza opiniilor politice.
VALERI KLIMENKO, președintele Congresului comunităților ruse
„Este clar că în Rusia cetățenii au o atitudine critică față de actuala putere. În Europa, lucrurile sunt mai liberale, deși și acolo situația s-a schimbat recent. Bineînțeles, Maia Sandu și CEC înțeleg perfect că dacă cetățenilor moldoveni din Rusia, care sunt peste jumătate de milion, conform datelor Ministerului de Interne din Rusia, li se va oferi posibilitatea de a vota, ei vor schimba complet paleta politică a Moldovei, și președinția nu le va mai reveni.”
Participanții la miting au reamintit că pentru alegerile parlamentare anterioare în Federația Rusă au fost deschise 17 secții de votare pentru cetățenii moldoveni. Anul acesta vor fi doar cinci. Chiar și acest număr autoritățile au încercat să-l reducă, invocând o decizie a biroului electoral dar, de fapt, a angajaților MAE al Moldovei din Rusia, care la rândul lor au invocat concluziile SIS, potrivit cărora nu se poate asigura securitatea secțiilor de votare din Rusia.
PAVEL POSTICA, vicepreședinte CEC
„Totuși, ei insistă asupra deschiderii doar a două secții de votare și ca doar două birouri electorale să fie funcționale. Pot să subliniez că Comisia Electorală Centrală analizează cu atenție toate argumentele pe care se bazează această decizie a Consiliului și vom reacționa în timp util.”
În urma indignării din spațiul public, CEC a decis să păstreze cinci secții de votare în Rusia. Cu toate acestea, acest număr este disproporționat față de numărul moldovenilor care lucrează în Rusia și întrețin rudele rămase în Moldova. Conform datelor Ministerului de Interne din Rusia, prezentate de Valeri Klimenko, aceștia sunt peste 600 de mii, de două ori mai mulți decât în Italia, unde vor fi deschise 60 de secții de votare.
Participanții la protest consideră că autoritățile discriminează în mod conștient diaspora moldovenească din Rusia, deși reprezentanții acesteia sunt egali în drepturi cu toți ceilalți cetățeni ai Moldovei.
ALEXEI LUNGU, liderul partidului „Șansă”
„Am o întrebare pentru reprezentanții autorităților – care este diferența între un moldovean care trăiește în Rusia și unul care trăiește în Italia, Canada, SUA sau altă țară occidentală? Suntem martorii unei crime politice, organizată de Pavel Postica, care este considerat capul răului, provenit din această instituție politică capturată.”
Manifestanții au cerut demisia vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica. Ei au reamintit că, din inițiativa sa, înainte de alegerile locale, au fost excluși din cursă candidații incomozi pentru funcțiile de primar și consilieri locali, încălcându-li- se astfel dreptul de a fi ales. Acum, la alegerile prezidențiale, nu toți cetățenii Moldovei își pot exercita dreptul constituțional de a vota.
Ce alte încălcări mai poate comite puterea? – se întreabă participanții la miting.
„Astăzi, el decide cine are drept de vot și cine nu are acest drept constituțional. Astăzi, Pavel Postica, împreună cu CEC, decide cine poate beneficia de acest drept și cine nu. Acesta este cel mai periculos precedent din Republica Moldova, care ar putea fi aplicat la următoarele alegeri. Și atunci cetățenii noștri din SUA sau Canada ar putea fi, de asemenea, privați de drepturile lor.”
Congresul comunităților ruse a cerut Comisiei Electorale Centrale să anuleze decizia privind deschiderea celor cinci secții de votare. Reamintim că, pe lângă Moscova și Sankt