17.7 C
Chișinău

„Nu am mai văzut așa ceva în viața mea.” Imagini apocaliptice în satul Sărata Nouă, raionul Leova. Zeci de gospodării au fost grav afectate | VIDEO

Acest tablou apocaliptic a fost surprins, sâmbătă, în gospodăria unui locuitor din satul Sărata Nouă, raionul Leova. Oamenii spun că au trăit un adevărat șoc, văzând cum apa spală tot din cale și spun că nu au mai văzut așa dezastru de când trăiesc pe fața pământului. De fapt, este vorba despre zeci de gospodării din localitate, care au avut nefericirea să înfrunte furia naturii. Localnicii spun că, după ce a plecat apa și au evaluat pagubele, au rămas cu doar cu disperarea. Printre aceștia se numără și Valentina Poclit. Femeia ne-a spus că a rămas fără gard, apa i-a pătruns în casă, iar valul enorm, de aproape un metru, cât pe ce nu i-a mutat casa din loc.

VALENTINA POCLIT, locuitoare a satului Sărata Nouă, raionul Leova: „Aici era totul plin cu nămol. Iată, uitați-vă, încă mai am de târâit, că sunt singurică, a fost băiatul un pic, garajul tot e plin. Uitați-vă, covoarele din casă sunt scoase. – A ajuns apa până în casă? – Pe aici a intrat, pe pragul acesta. Când s-a rupt gardul, pe aici a intrat, de aici s-a dus încolo. Nora era în casă și mi-a spus ce să fac. Până încolo s-a dus, iată așa tot. Am scos tot, au venit din mahala și m-au ajutat. Zic, să nu se umfle toată mobila. Am muncit o viață singură și la urmă..”.

Și gospodăria Ecaterinei Cuceaș s-a pomenit în calea viiturii. Femeia spune cu disperare că, acum, curtea arată ca după război.

ECATERINA CUCEAȘ, locuitoare a satului Sărata Nouă, raionul Leova: „Gunoiul de pe deal care s-a strâns, răsărita, tot în ogradă noastră. Da, casa este bătrânească, dar era îngrijită. Pietriș adus aici, apa a mers iată așa, până aici”.

Femeia spune că apa s-a ridicat într-atât, încât a acoperit scările, iar borcanele pregătite pentru iarnă au plutit prin beci.

ECATERINA CUCEAȘ, locuitoare a satului Sărata Nouă, raionul Leova: „Iată, până aici a fost apa, inundat. Ieri ne-am ocupat toată ziua, am scos borcanele din beci și le-am spălat în două, trei ape, le-am șters și le-am clădit în verandă. Așa apă nu a mai fost. În anii 90, poate mai devreme, când am cumpărat noi căsuța aceasta, era prin harman adus asfalt, dar tot nu a fost așa puternică apa. Pur și simplu, toate aceste canale nu au reușit să evacueze apa”.

Nici din grădina femeii nu a rămas nimic. Rândurile de roșii, castraveți, varză, și verdețuri sunt acum înnămolite și acoperite de pietre și gunoi.

ECATERINA CUCEAȘ, locuitoare a satului Sărata Nouă, raionul Leova: „Noi am deschis, am ridicat plasa, am deschis porțile că avea să inunde casa și nu am fi avut unde trăi. Harmanul, așa m-am bucurat că o să am verdeață până o să dea omătul… Nu mai am nimic în harman, doar pietriș”.

Și alți săteni spun că cerul s-a spart, la propriu. Puhoiul de apă nu s-a îndurat și a spălat drumurile, curțile, grădinile, tot ce i-a stat în cale. Chiar dacă consecințele sunt enorme, oamenii spun că nu așteaptă ajutor de la autorități deoarece niciodată nu l-au avut.

„Eu am plâns toate zilele, în fiecare zi. Aici am avut roșii, mi-a spălat tot. Ce fac eu?  Mâine, poimâine pe mine mă îneacă, Doamne ferește”.

„Nu au ajutat niciodată, ei pentru dânșii se străduie, dar pentru popor – nu prea. De aceea nici nu ne adresăm. Era ieri adunare la primărie, chiar cu primărița m-am întâlnit și m-a întrebat: aveți consecințe, zic, tot normal, nici nu vreau să zic, că de câte ori m-am adresat la primărie, nu prea ne-a ajutat”.

„Până când stăm pe tablete, ne liniștim, ne calmăm și iarăși facem, iarăși ne apucăm. Dar la primărie ce v-a spus? – Nu ne promite până când nimic, o să se străduie, numai cu promisiunile o să rămânem, cred că. Nu dau ajutoare nimic, numai vin și se uită, promit, vin numai când să-i alegem, dar altfel..”.

Potrivit președintelui raionului Leova, Nicolai Popa, practic toate localitățile din raion au avut de suferit în urma ploilor abundente, iar pagubele sunt enorme.

POPA NICOLAI, președintele raionului Leova: „Iată, de exemplu o porțiune de drum care a fost ștersă, a fost luată de ploaie este estimată la 5 milioane și ceva de lei. Un acoperiș care a fost luat definitiv de pe grădinița din satul Tomai, estimativ la un milion două sute. Pagubele sunt foarte mari. Acum noi încercăm să le totalizăm. Avem agenți economici care au suferit, floarea soarelui a fost luată toată dintr-un depozit. A intrat apa pe o ușă și a ieșit pe cealaltă”.

Președintele susține că autoritățile centrale le-au promis că vor interveni și vor ajuta, dacă vor avea posibilitate. Digurile de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă, localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora trebuie consolidate. Potrivit Inspectoratului pentru Situații Excepționale, pentru lichidarea consecințelor intemperiilor sunt antrenați peste 1200 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne cu 279 unități de tehnică.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE