17.7 C
Chișinău

„Nici CEC și nici SFS nu au reclamații, doar Postica le are.” Alexei Lungu consideră neîntemeiată decizia CEC de a respinge în mod repetat cererile Partidului „Șansă ”și al lui Avelin Tabarcea | VIDEO

Comisia Electorală Centrală a respins cererea repetată de înregistrare a partidului „ȘANSĂ” de participant la referendumul național. Reamintim că această formațiune politică și-a exprimat intenția de a face agitație electorală împotriva integrării Moldovei în Uniunea Europeană.

Acum două săptămâni, Comisia Electorală Centrală a acceptat să ofere opoziției dreptul de a-și expune oficial poziția față de cetățenii țării. Totuși, CEC-ul și-a schimbat ulterior decizia, invocând hotărârea Curții de Apel Bălți, care a menținut verdictul de limitare a activității partidului „ȘANSĂ”. Liderul său, Alexei Lungu, a atras atenția la articolul 21 din Codul electoral, care se referă la activitatea partidelor.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului „Șansă”: „Trebuie să ne uităm la punctul opt, care prevede clar că activitatea partidelor nu poate fi restricționată în timpul campaniilor electorale. Partidul „ȘANSĂ” a fost deja înregistrat și considerăm că acest proces democratic nu poate fi încălcat și trebuie finalizat conform legislației Republicii Moldova.”

Totuși, vicepreședintele CEC a declarat că s-a decis să se facă distincție între perioada electorală și campania electorală.

PAVEL POSTICA, vicepreședintele CEC: „Intrăm în campania electorală pe 20 septembrie. În plus, instanța de la Bălți a luat o decizie înainte de această dată. Și astăzi este doar 14 septembrie, adică mai este o săptămână până la expirarea termenului.”

Alexei Lungu a sugerat că atitudinea părtinitoare față de formațiunea pe care o conduce a fost influențată direct de poziția lui Pavel Postica.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului „Șansă”: „Domnul Postica minte constant. Rapoartele noastre au fost prezentate conform regulilor Codului electoral. Serviciul Fiscal de Stat nu are nicio reclamație împotriva partidului „ȘANSĂ”, nici CEC-ul nu are, în afară de Pavel Postica.”

Argumentele opoziției din nou nu au fost luate în considerare de către CEC, care a respins solicitarea Partidului „ȘANSĂ” de a participa la referendum.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului „Șansă”: „Vom contesta. Suntem prezenți la un circ ieftin, în care participanții sunt 7 membri ai CEC-ului. Ei au ucis din nou democrația în Moldova. Ne uităm și ne mirăm cum acești oameni nu respectă nici constituția RM, nici legile RM. Dar, așa cum am spus și în timpul ședinței, ei vor răspunde nu doar în fața legii, ci și în fața cetățenilor Republicii Moldova, cărora le-a furat pur și simplu votul.”

La aceeași ședință, CEC-ul nu a oferit posibilitatea unui alt potențial candidat la președinție, Avelin Tabarcea, să-și exercite dreptul fundamental de a fi ales. Acesta a depus din nou o cerere pentru a participa la alegerile prezidențiale. Totuși, CEC-ul a considerat că acesta nu poate fi candidat independent.

NADEJDA LUCHIANCIUC, avocatul lui Avelin Tabarcea: „Argumentul pe care l-a adus CEC-ul în această situație este că Avelin Tabarcea este afiliat unui partid, că viziunile sale politice sunt legate de partidul „ȘOR”, lucru care nu a fost confirmat în niciun fel. În acest caz, nu există niciun document, absolut nimic, care să poată fi folosit ca argument.”

AVELIN TABARCEA, potențial candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova: „Sunt directorul stadionului municipal din Orhei și mi se reproșează că am oferit în chirie stadionul unei persoane fizice pentru câteva ore. Și acesta este motivul pentru care se spune că am legături cu acest partid.”

Avelin Tabarcea le-a spus membrilor Comisiei Electorale Centrale că, prin cumul, este și director al Casei de Cultură din Orhei, și că a dat în chirie sala diferitelor partide, inclusiv PAS, pentru întâlniri cu alegătorii. Dar aceste argumente nu au convins membrii CEC-ului. Așa cum a menționat Avelin Tabarcea, echipa sa va căuta dreptate în toate instanțele din țară și va apela, de asemenea, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE