17.7 C
Chișinău

„Au reparat străzile, dar n-au curățat scurgerile!” Locuitorii capitalei spun că sistemul de canalizare este cauza inundațiilor extreme | VIDEO

Sistemul de canalizare a fost cauza inundațiilor din capitală. Cel puțin așa consideră unii chișinăuieni. La microfonul Canal 5, oamenii au spus că autoritățile locale ar trebui să dea mai multă importanță întreținerii și dimensionării corecte a sistemelor de scurgere pentru a preveni inundațiile și pentru a asigura siguranța și funcționalitatea infrastructurii urbane.

„Sistemele de scurgere au fost înfundate sau nu au fost dimensionate pentru o cantitate atât de mare de apă. Era necesar ca să fie verificate, pentru a ne asigura că nu sunt înfundate. Chiar și ramurile, frunzele, plăcuțele de la mașini… se adună acolo și le blochează”.

„Totul se revărsa, era imposibil să treci. Când ploua puțin, apa se mai scurgea, dar când ploaia era puternică, situația devenea din nou aceeași. Este interesant, pentru că se părea că drumul a fost reparat și s-a spus că aceste sistemele de scurgere au fost curățate… Nu este clar care-i problema! Totul a fost foarte înfricoșător când am văzut situația. Trebuie să facă o curățare capitală a tuturor sistemelor de scurgere a apelor pluviale. Desigur, este o muncă mare și costisitoare, dar trebuie să o facem, deoarece aici vom trăi noi și copiii, și nepoții noștri”.

„Clar că am simțit. Inundațiile sunt inundații – apa nu avea unde să se ducă. Din păcate, au fost distruse automobile, drumuri, afectați mai mulți oameni. Atunci când se construiesc drumurile, trebuie să se ia în considerare acest aspect – unde va curge apa în cazul în care va fi o ploaie mare. De asemenea, trebuie să se ia în considerare sistemele de canalizare. În general, când se construiesc drumurile, trebuie luat în calcul faptul că uneori pot cădea ploi puternice”.

De exemplu, acest bărbat s-a trezit cu debaraua plină cu apă. Ca să iasă din situație a fost nevoit să scoată din buzunar câteva sute de lei pentru a evacua apa.

„Am luat o pompă, am pus-o și de la ora 11 curățim apa din subsol. A fost multă apă în subsol, câți cm aproximativ? Până la genunchi și acum încă este, nu știu pe parcurs o să mai plouă, o să mai vină, s-a mai spart iazul de la Dendrariu și toată apa a venit încoace, din drum în ogradă și din ogradă a intrat și pe aici, pe deasupra, nu numai că vine de sub pământ. – Ce aveți în subsol? – Le-am scos pe coridor, niște haine de la copil, un frigider, ce mai este acolo”.

În urma precipitațiilor abundente, inundate au fost și 56 de instituții de învățământ din municipiul Chișinău.

ANDREI PAVALOI, șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport: „În acele 56 de instituții care au fost afectate mai grav de ploi, în 44 am atestat scurgeri în încăperile de la ultimele etaje, ținând cont că în mare parte că acoperișurile instituțiilor de învățământ sunt plate, iar sistemul de evacuare a apelor fluviale nu a făcut față din motiv că volumul de apă care a căzut în ultimele zile pe alocuri enorm.  La fel, în patru instituții avem pe alocuri subsoluri inundate. Cea mai gravă situație este în cadrul grădiniței nr.54. Depozitele cu produse alimentare ale acelei instituții au fost inundate și am luat decizia sistării activității acelei instituții pentru ziua de astăzi. De aceea copiii au fost instituționalizați într-o grădiniță din imediata apropiere”.

Amintim că, de vineri-seară, 13 septembrie, ciclonul Boris a început să traverseze teritoriul țării noastre. Astfel, sâmbătă, duminică și în prima jumătate a zilei de luni au căzut precipitații însemnate. Acestea au fost deosebit de puternice în weekend, când au distrus drumuri, construcții, au prăbușit copaci, inundat locuințe și au scos râuri din albie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE